Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος:Πληγή για τη ναυτιλία η έλλειψη Ελλήνων ναυτικών

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης Ελλήνων ναυτικών επεσήμανε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, σε παρέμβασή του στη διάρκεια
της εκδήλωσης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο πλοίο-Μουσείο Liberty.

Μπροστά στους εκπροσώπους της πολιτικής-οικονομικής και ναυτιλιακής κοινότητας μιλώντας εκτός προγράμματος απευθύνθηκε προς όλους και κυρίως τους συνδικαλιστές που ήταν παρόντες.

«Η μαγιά της ναυτοσύνης είναι ο ναυτικός. Αν δεν έχουμε ναύτες δεν θα αποκτήσουμε καλούς αξιωματικούς. Όλα ξεκινάνε από τη βάση. Στην εποχή μου υπήρχαν 150.000 ναυτικοί και 1.000 ελληνικά πλοία. Σήμερα έχουμε 4.500 πλοία και 14.000 ναυτικούς. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε σε λίγο καίριο δεν θα κόβετε πλέον την πίτα σας στο Liberty!»
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους επικεφαλής των συνδικαλιστών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση είπε:

«Εκεί που κάθεστε και μετράτε τις εισφορές σας παρακαλώ να καθίσετε να μετρήσετε πόσα μέλη είχατε όταν πιάσατε αυτή τη θέση και πόσα έχετε τώρα και δείτε και τον μέσο όρο ηλικίας τους. Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά να τονίσω κάποια πράγματα».


Ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στις δημόσιες ναυτικές σχολές, δύσκολα ξεπερνά τους 1.100-1.300, ενώ οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές με αυξημένο αριθμό προσόντων –μόρια ξεπερνά τις 3.000 με τάση ετήσιας αύξησης, αφού κάθε χρόνο όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού. Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 εισήχθησαν στις ΑΕΝ συνολικά 1143 σπουδαστές/σπουδάστριες, 597 Πλοίαρχοι (486 άνδρες / 111 γυναίκες) και 546 Μηχανικοί (524 άνδρες / 22 γυναίκες).

Μέχρι το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης δικαιολογητικών, υπεβλήθησαν από υποψήφιους/υποψήφιες για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, συνολικά 3.089 αιτήσεις υποψηφίων (2619 άνδρες και 470 γυναίκες). Αυτό σημαίνει ότι 1.946 υποψήφιοι αναζήτησαν την τύχη τους σε Ναυτικές Ακαδημίες στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα όμως μεγάλο ποσοστό των σπουδαστών εγκαταλείπουν. Πιο συγκεκριμένα, από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 έως και το έτος 2015-2016 εισήλθαν στις ΑΕΝ συνολικά 10.168 πλοίαρχοι και μηχανικοί αλλά αποφοίτησαν 6.843, περίπου το 67% των εισαχθέντων.

Η επανεκκίνηση είναι απαραίτητη τόσο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλαισίου ώστε να απορροφηθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν αλλά και προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας συνθηκών που δεν θα απογοητεύουν τους σπουδαστές και δεν θα τους οδηγούν να εγκαταλείψουν τη Ναυτική Ακαδημία.

Η ναυτιλία θα χρειασθεί επιπλέον 42.500 ναυτικούς ως το τέλος του 2019 προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου στόλου που ισοδυναμεί με άνοδο 7% για την επόμενη πενταετία
. Η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία σήμερα έχει τη δυνατότητα να ναυτολογήσει 615.000 Αξιωματικούς, ενώ με τα σημερινά δεδομένα διαθέτει 15.000 λιγότερους από τις πραγματικές της ανάγκες. Ωστόσο ο αριθμός ελλείμματος των ναυτικών αναμένεται να παραμείνει σταθερός έως το 2019.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template