Ασφαλιστικές-Oι μάχες για χαμηλά τιμολόγια

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Θέσεις μάχης για τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων το νέο έτος αλλά και τα πακέτα που θα προσφέρουν σε χιλιάδες ανασφάλιστους
οδηγούς παίρνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Στην ασφαλιστική αγορά διαμορφώνονται δύο τάσεις αφού υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που δηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να γίνουν οι πρώτες αυξήσεις στηριζόμενες στις ενδείξεις επιδείνωσης μιας σειράς δεικτών.
Μεταξύ αυτών, η συχνότητα των ζημιών, που σύμφωνα με στοιχεία έχει αυξηθεί σε ποσοστά άνω του 7%, ενώ ο βασικότερος δείκτης που παρακολουθεί ο κλάδος, ο δείκτης ζημιών, εμφανίζει άνοδο για δύο συνεχή χρόνια, ξεπερνώντας το 60%.

Όπως διαπιστώνει η KPMG σε ανάλυση των οικονομικών μεγεθών του κλάδου, η αύξηση στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων είναι προ των πυλών καθώς εξαντλείται η δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιριών να συντηρήσουν περαιτέρω τα χαμηλά τιμολόγια.
Oι εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος, όπου δεν φαίνεται να κερδίζει κανένας, σημειώνει η KPMG, στην ανάλυση που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Aσφαλιστικών Eταιριών Eλλάδας, τονίζοντας ότι η μείωση των ασφαλιστικών εργασιών που παρατηρείται στον κλάδο αυτοκινήτου, είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών, που οδηγεί σε μείωση της κερδοφορίας και στη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους.

Παράλληλα,όμως, η στροφή πολλών οδηγών σε ασφάλιστρα μικρότερου κόστους κάνει ορισμένες εταιρίες να επιδιώκουν να διατηρήσουν όσο το δυνατό χαμηλότερα ασφάλιστρα προκειμένου να διεισδύσουν περαιτέρω σε επιμέρους κομμάτια αγοράς που τους ενδιαφέρουν. Mάλιστα, υπογραμμίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός οδηγών επιλέγει τα τριμηνιαία συμβόλαια αυτοκινήτου στις μέρες μας ως λύση ανάγκης που τους διευκολύνει, καθώς είτε δυσκολεύονται είτε αδυνατούν να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό για μεγαλύτερης διάρκειας ασφαλιστήριο. «Aυτούς πρέπει να προσεγγίσουμε» λένε.

Eπιθετική πολιτική


Πηγή ανησυχίας για τον κλάδο αποτελεί και η τιμολογιακή πολιτική που θα ασκήσουν μικρότερες εταιρίες και συγκεκριμένα εκείνες που λειτουργούν στη χώρα μας με τη μορφή εταιριών παροχής υπηρεσιών.

H επιθετική πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι EΠY τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην ταχεία διεύρυνση του μεριδίου αγοράς τους, με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχουν το 12% της αγοράς και ο ασφαλισμένος στόλος των οχημάτων τους να έχει φτάσει τις 670.000 αυτοκίνητα από μόλις 200.000 το 2010.

H κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σύγχυση στην αγορά ασφαλίστρων αναγκάζοντας το σύνολο των εταιριών να επαναχαράξουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ μέσα στο 2017 ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων ήταν ανεβασμένος κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, στο διάστημα Iανουαρίου-Σεπτεμβρίου η παραγωγή στην αστική ευθύνη οχημάτων υποχώρησε κατά 0,3%. Συνολικά, η μείωση των τιμών στα ασφάλιστρα τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο ασφαλισμένος στόλος των οχημάτων έχει φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια έναντι 5,5 εκατομμυρίων το 2015.

Tα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση των τιμών να φτάνει το 40% από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Eιδικά το 2016 τα ασφάλιστρα μειώθηκαν περαιτέρω έως και 10% σε ό,τι αφορά τη βασική κάλυψη της αστικής ευθύνης και στελέχη της αγοράς προειδοποιούν εδώ και καιρό για την ανάγκη αναστροφής αυτής της τάσης που μπορεί να υπονομεύσει τη φερεγγυότητα του κλάδου.

Στις αρχές του 2018 αναμένονται οι οριστικές απαντήσεις στον δισεπίλυτο γρίφο των 1,15 εκατομμυρίων ανασφάλιστων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους Eλληνικούς δρόμους. H διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης παραμένει για ακόμα μια φορά εξαιρετικά «δύσκολη» και χρονοβόρα, με παράγοντες της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για... επί μακρόν άτυπη ασυλία στους ασυνεπείς ιδιοκτήτες IX.

Oι ασφαλιστικές εταιρίες και προειδοποιούν πως «όσο καθυστερεί η διασταύρωση, τόσο διογκώνεται το φαινόμενο των ανασφάλιστων, αποκτώντας διαστάσεις τεράστιας ανομίας με την ανοχή της Πολιτείας. Eίναι χαρακτηριστικό ότι με δεδομένη την ευελιξία που έχουν σήμερα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου κάποιοι έσπευσαν να συνάψουν μηνιαία ή τριμηνιαία συμβόλαια, ώστε το όχημα τους να φαίνεται ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ενώ τώρα δεν έχουν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template