Φραντσέσκα Λαβάτσα (LAVAZZA): Πάθος για καφέ, τέχνες και Ελλάδα

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Συναντήσαμε την οικογένεια Λαβάτσα στο Μιλάνο και μας μίλησε για τα νέα της project, όπως το ημερολόγιο της εταιρείας με τον ελληνικής
καταγωγής φωτογράφο Platon

Της Τίνας Μανδηλαρά

Ηταν τέλη του 19ου αιώνα όταν ο Λουίτζι Λαβάτσα ανακάλυπτε τις ποικιλίες που θα ταίριαζαν καλύτερα στον ιδανικό καφέ που έκανε διάσημη την Ιταλία στα πέρατα του κόσμου: από τότε μπορεί να πέρασαν πάνω από 120 χρόνια, αλλά η φίρμα Lavazza εξακολουθεί να είναι μια οικογενειακή υπόθεση, με την τέταρτη γενιά των απογόνων να αγαπάει το προϊόν όσο ο σπουδαίος πρόγονός της και ακόμα περισσότερο: δεν είναι απλοί επιχειρηματίες, αλλά άνθρωποι που έχουν βάλει στοίχημα να κάνουν διάσημη την εταιρεία όχι μόνο για το καλό της προϊόν, αλλά και για τις φιλανθρωπίες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στον αθλητισμό, στις τέχνες και τη γαστρονομία


Δεν είναι τυχαίο ότι η Lavazza είναι διάσημη και για το ημερολόγιό της, το οποίο πάντοτε επιμελούνται οι κορυφαίοι φωτογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο: η Ανι Λίμποβιτς, ο Χέλμουτ Νιούτον, η ο Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ - για να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς. Ειδικά φέτος την επιμέλεια της φωτογράφησης είχε αναλάβει ο ελληνικής καταγωγής Platon, διάσημος φωτογράφος σε ολόκληρο τον κόσμο για τα εμβληματικά εξώφυλλά του στο «Time».

Επιπλέον, το Ημερολόγιο της Lavazza για το 2018 εμπνέεται από τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και θέτει, μαζί με τον κορυφαίο οργανισμό, το ερώτημα τού τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τον πλανήτη και πώς μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο στο μέλλον, όπως στο 2030.

Είχαμε μάλιστα την τύχη να συναντήσουμε την οικογένεια Lavazza στο Μιλάνο και να μας μιλήσουν με ενθουσιασμό για τα διάφορα projects τους: ο Μάρκο αγαπάει τα θαλάσσια σπορ, ο Τζουζέπε το τένις και η Φραντσέσκα τις καλές τέχνες. Τρώγοντας μαζί τους τα υπέροχα πιάτα που μαγείρεψε ο φίλος τους και ένας από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο, ο Μάσιμο Μποτούρα, μας εξομολογήθηκαν πόσο πολύ αγαπάνε την Ελλάδα, την οποία επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

 Ο Τζουζέπε αγαπάει πολύ τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου, ενώ ο Μάρκο λατρεύει τις Κυκλάδες. Κάθε Πάσχα μάλιστα θα ανάψει τη λαμπάδα του και θα ακολουθήσει τον Επιτάφιο στη Νάουσα της Πάρου.





Ενώ τα δύο αδέλφια δεν σταματάνε να έρχονται στην Ελλάδα για να χαρούν τη θάλασσα, η κοσμοπολίτισσα Φραντσέσκα λατρεύει την πολύβουη Αθήνα και ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς είναι ιδιαίτερα φιλότεχνη.
 

«Πάντα υπήρχε άμεση σύνδεση της οικογένειας Lavazza με τις τέχνες», εξηγεί σχετικά μιλώντας στο «business stories». «Από τότε που πρωτοϊδρύθηκε η εταιρεία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των τεχνών, καθώς δουλεύαμε επί ώρες για να κάνουμε πιο καλαίσθητο το logo. 

Επειδή ακριβώς πιστεύαμε από τότε στην αισθητική, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε εξαρχής ένα όμορφο logo που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εταιρεία μας, ενώ ακόμα και σήμερα το design διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο για εμάς. Δουλέψαμε πάρα πολύ για να δούμε πώς θα σχεδιάσουμε τα φλιτζάνια μας - και όχι μόνο. Οτιδήποτε είχε να κάνει με τη γλώσσα της δημιουργικότητας και της φαντασίας ήταν κάτι που έμπαινε σε προτεραιότητα μαζί με την ποιότητα και το προϊόν. 
Δεν είναι τυχαία και η δημιουργία του Ημερολογίου Lavazza, όπου διαφαίνεται η σημασία που δίνουμε στις τέχνες και τα γράμματα καλώντας τους καλύτερους φωτογράφους από ολόκληρο τον κόσμο για να δουλέψουν γι’ αυτό το project. 

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο καφές μπορεί να γίνει πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης για τους φωτογράφους και ότι δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο προς πώληση, αλλά έχει να κάνει με την έμπνευση και τις αισθήσεις

Και αυτό λέμε πάντα στους φωτογράφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε: να αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο να εμπνευστεί, να φτιάξουν ένα φωτογραφικό λεύκωμα ακριβώς όπως το θέλουν, δηλαδή να σκεφτούν πώς θα δημιουργούσαν με αυτό το υλικό μια μελλοντική έκθεση. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής στη φωτογραφική τέχνη την οποία σεβόμαστε απεριόριστα. Γι’ αυτό αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με τον μεγαλύτερο θεσμό της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ πριν από πέντε χρόνια. Κάναμε λοιπόν μια συνάντηση με τον διευθυντή Ρίτσαρντ Αρμστρονγκ, ο οποίος μας ζήτησε να στηρίξουμε τη μεγάλη έκθεση για τον φουτουρισμό».

Οπερ και εγένετο. Εκτός όμως από την έκθεση για τον φουτουρισμό στη Νέα Υόρκη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, διοργάνωσαν από κοινού με το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ τη μεγάλη έκθεση «Οραματιστές: Διαμορφώνοντας ένα νέο, σύγχρονο Γκούγκενχαϊμ» για τα 80 χρόνια λειτουργίας του μουσείου που εδραίωσε τη συνεργασία των δύο πλευρών. Μια συνεργασία που επεκτάθηκε και στην Ευρώπη με νέα κοινή έκθεση στη Βενετία. 

Η Φραντσέσκα Λαβάτσα μάς εξομολογείται ότι ανάλογες συνεργασίες προωθούν και με το Ερμιτάζ, το οποίο ενίσχυσαν, ειδικά όσον αφορά το τμήμα της ιταλικής τέχνης. Κυρίως, όμως, την ενδιαφέρει το όραμα αυτό να έχει «ηθικό έρεισμα, αλλιώς δεν σημαίνει κάτι. Πρέπει να συνιστούν παράλληλες δραστηριότητες που να δείχνουν ότι η εταιρεία μας διαθέτει ένα ηθικό παράστημα δεν ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος. Σε αυτό το πλαίσιο φροντίζουμε να δείχνουμε στον κόσμο πόσο σεβόμαστε όχι μόνο τον πελάτη αλλά και τις περιοχές απ’ όπου παίρνουμε τον καφέ. 

Θέλουμε να δείξουμε πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με τη φύση και πόσο σημαντική είναι για μας η έννοια “αειφόρος ανάπτυξη” που δεν μένει μόνο στα χαρτιά. Το πώς επομένως δουλεύουμε τις καλλιέργειες του καφέ δεν είναι τυχαίο, αλλά έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής και οικονομίας. Γι’ αυτό και κάνουμε τόσα πρότζεκτ. Αλλιώς θα μέναμε μόνο στη διαφήμιση. Ωστόσο επιδιώκουμε κάτι περισσότερο από αυτό: να λάβουμε μια θέση ευθύνης, να πούμε κάτι παραπάνω στον κόσμο».

Από την Κουστό στον Γκίντερ Πάουλι


Κάλεσαν λοιπόν μια παρέα έμπιστων φίλων -η οικογένεια λειτουργεί με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης και όχι απρόσωπα- και ανθρώπων που θεωρούν ότι διαθέτουν όραμα και τους ζήτησαν να συμβάλουν ποζάροντας για το ημερολόγιο και αναλαμβάνοντας έναν ενεργό ρόλο ευθύνης. «Τι κάνετε για να σώσετε τον κόσμο;» ήταν το βασικό τους ερώτημα - εξ ου και ζήτησαν από 17 πρεσβευτές, άνδρες και γυναίκες, να δεσμευτούν ότι θα μετατρέψουν τα υπολειπόμενα γεύματα σε βασικά γεύματα για τους πιο φτωχούς. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Μποτούρα με την ομάδα του μαγειρεύουν απίστευτες ποσότητες φαγητού, τις οποίες προσφέρουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

Από άλλους ζήτησαν να προστατεύσουν τη θάλασσα και τη βιοποικιλότητα με συγκεκριμένη καμπάνια, την οποία ανέλαβε η διάσημη εγγονή του αξέχαστου Ζακ-Ιβ Κουστό Αλεξάνδρα. Ειδικός σύμβουλός τους υπήρξε μάλιστα ο Γκίντερ Πάουλι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Μπλε οικονομία», ο οποίος υποστηρίζει ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός όταν οι επιχειρηματίες αποφασίσουν να σκεφτούν σοβαρά τις δράσεις τους και όχι μόνο τα κέρδη. 

Κατά τα γνώμη του, αν υιοθετήσεις καινοτομίες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, μπορείς να έχεις και κέρδη και ανάπτυξη και μια επιχείρηση που να συμβάλει αλλιώς στην ανάπτυξη. Ο διάσημος καθηγητής, που λάνσαρε αυτή τη φιλοσοφία 20 χρόνια πριν, όταν ελάχιστοι μιλούσαν για την αειφόρο ανάπτυξη, εισήγαγε νέα επιχειρηματικά μοντέλα που πλέον εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο - και αυτό πρότεινε όταν ρωτήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία συνεργάστηκαν μαζί του.

Σήμερα τις προτάσεις του Πάουλι εφαρμόζουν κορυφαίες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Lavazza, όπως και αυτές του καθηγητή του Κολούμπια και ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο ημερολόγιο

Εξάλλου, η ίδια η Φραντσέσκα παραδέχεται ότι όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία αν αυτοί που συμμετέχουν στις κοινές δράσεις και το ημερολόγιο δεν ήταν πραγματικοί φίλοι. «Οι περισσότεροι από αυτούς που φωτογραφήθηκαν για το ημερολόγιο είναι φίλοι μας και συνεργάτες και όχι μόνο ο Πάουλι. Ο Αντρέ Αγκάσι έχει συνεργαστεί μαζί μας σε διάφορες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στον τομέα του αθλητισμού και το τένις - το ίδιο και ο Μποτούρα με τον οποίο διατηρούμε στενή συνεργασία στον τομέα της γαστρονομίας», αναφέρει.



Η διάσημη εγγονή του αξέχαστου Ζακ-Ιβ Κουστό, Αλεξάνδρα, πόζαρε για το ημερολόγιο της Lavazza

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους


Μπορεί η οικογένεια να δείχνει ευαισθησία απέναντι στην ευημερία και την κοινωνική πρόοδο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι πάρα πολύ πετυχημένη στο επιχειρηματικό κομμάτι: παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς roasters στον κόσμο και κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο που αγγίζει το 41% στη λιανική. 

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η επιχειρηματική της δραστηριότητα επεκτείνεται σε πάνω από 90 χώρες και έχει πάνω από 3.000 προσωπικό, το οποίο φροντίζει να εκπαιδεύει διαθέτοντας 50 training centers σε όλο τον κόσμο, όπου εκπαιδεύονται πάνω από 30.000 άτομα κάθε χρόνο - με ετήσια κατανάλωση 27 δισεκατομμυρίων φλιτζανιών καφέ στον κόσμο. 
Πολλά από αυτά, μάλιστα, έχουν καταναλωθεί στην Ελλάδα αφού είμαστε από τις χώρες που αγαπάμε τον εσπρέσο και τον τιμάμε δεόντως - ας μην ξεχνάμε ότι ο φρέντο καπουτσίνο είναι ελληνικής επινόησης.
 Οπως μας εξομολογείται και ο Τζουζέπε Λαβάτσα, «είναι πολύ συγκινητικό να πηγαίνεις στο πιο απομακρυσμένο χωριό στην Ελλάδα όπου υπάρχει μόνο ένα καφενείο και να σου σερβίρουν καφέ Lavazza. Για εμάς δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση».   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template