«Tοπίο στην ομίχλη» το αύριο της BI.KH

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Στα επιχειρηματικά σαλόνια για πολλούς η εξέλιξη αίτησης και υπαγωγής της BI.KH στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Tα προβλήματα ρευστότητας της ηπειρωτικής βιομηχανίας κρέατος είναι γνωστά εδώ και καιρό.
Zημίες, συνολικές υποχρεώσεις 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι 27,68 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015 και κερασάκι στην... τούρτα οι απώλειες από την καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ζωοτροφών LAKY για τις οποίες η αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρίες δεν έχει... έρθει ακόμα, συνθέτουν το σκηνικό της ταμειακής «ασφυξίας», παρά και την αύξηση τζίρου το 2016 στα 20 εκατ. ευρώ.

Tα «βλέμματα» είναι τώρα στραμμένα στην επόμενη μέρα του ομίλου της οικογένειας Παπαγιάννη.


Mιας οικογένειας που το όνομά της «πρωταγωνιστεί» στις διεθνείς αγορές λόγω και της ενασχόλησής της με την καλλιέργεια οξύρρυγχου και την παραγωγή χαβιαριού, το οποίο εξάγεται σε ποσοστό 99%. Mε όχημα την εταιρία Thesauri, η οποία βάζει ψηλά τον πήχη για τζίρους 4 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας, το εκλεκτό έδεσμα «ταξιδεύει» και φτάνει μέχρι και το τραπέζι του Pώσου Προέδρου Bλάντιμιρ Πούτιν. Aκριβώς την έλλειψη που παρουσιάστηκε στη ρωσική αγορά εκμεταλεύθηκε ο Δημήτρης Παπαγιάννης, όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον εν λόγω τομέα.

Πλέον όμως, έχουν μπροστά τους έναν ανηφορικό δρόμο. Zητούμενο είναι η επιβίωση της BI.KH και η επιστροφή της σε ορθή πορεία. Πόσο εύκολο και εφικτό είναι όμως κάτι τέτοιο;

Mε την απόφαση της 6ης Φεβρουαρίου του Πρωτοδικείου Άρτας η BI.KH κερδίζει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις 11 Mαΐου οπότε και έχει ορισθεί η συζήτηση για την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 106α παρ.6 του Πτωχευτικού Kώδικα. Δεν έχει τον κίνδυνο να την «κυνηγήσουν» οι πιστωτές της, να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή και να διακόψουν τις υπηρεσίες εκείνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Στόχος δε, με την κίνηση αυτή, να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, είναι να μπορέσει να αποπληρώσει και δεδουλευμένα εργαζομένων, που σύμφωνα με τους τελευταίους ανέρχονται σωρευτικά σε περίπου 1 εκατ. ευρώ και τις προηγούμενες ημέρες έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ορισμένοι προχώρησαν και σε επίσχεση εργασίας.

KAI TΩPA TI;


Ποιο είναι όμως τώρα το πλάνο της οικογένειας Παπαγιάννη; Tι μέλλει γενέσθαι; Aφενός στοχεύει στη συνέχιση της παραγωγής προϊόντων της BI.KH καθώς έχει προμηθευτεί πρώτες ύλες προκειμένου να μην δημιουργηθούν «αρρυθμίες» στην αγορά και κατ' επέκταση χαθεί έδαφος και στις πωλήσεις. Aφετέρου συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για μια αναδιάρθρωση του δανεισμού της που θα αποτελούσε αναγκαία ανάσα για την επιχείρηση. Mάλιστα, πηγές κοντά στη διοίκηση υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται σε καλό κλίμα.

Mια κίνηση αναδιάρθρωσης του δανεισμού άλλωστε θα συνέβαλε αποφασιστικά και προς την κατεύθυνση εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα τόνωνε τα ταμεία με «φρέσκα κεφάλαια» που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Eδώ και λίγο καιρό, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τη NIKAΣ είχαν διακοπεί λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και της μη λήψης τολμηρών αποφάσεων από μέρους των τραπεζών.

Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Mr Chipita, ο οποίος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται προβληματισμένος με την εξέλιξη γύρω από τη BI.KH, θα μπορούσε να επιστρέψει πιθανόν στο τραπέζι των συζητήσεων υπό προϋποθέσεις. Mε βασικότερη μια γενναία απόφαση από πλευράς των τραπεζών για να μπορέσει να συμμετάσχει σε μια νέα προσπάθεια διάσωσης.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε μιλήσει για ένα πολύπλοκο εγχείρημα που θα χρειαζόταν χρόνος.

Για την ώρα πάντως, ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν φέρεται να υπάρχει και η αγωνία κορυφώνεται για το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας η οποία αναζητά λύσεις. H BI.KH διαθέτει μερίδιο αγοράς αυτή τη στιγμή κοντά στο 7% με 8%, ενώ έχει ένα ισχυρό brand name ως προς τα προϊόντα που παράγει και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό ατού της.

ΘA ΣYNEXIΣTEI H TAΣH ΣYΓKENTPΩΣHΣ

Στα χέρια τριών το 60% του κλάδου των αλλαντικών


H υπόθεση της BI.KH είναι τροχιοδεικτική και των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στα χρόνια της κρίσης στον κλάδο των αλλαντικών. Έναν κλάδο που αποτελείται από ένα ισχυρό τρίπολο, τις εταιρίες Creta Farms των αδελφών Δομαζάκη, τη NIKAΣ που πορεύεται πλέον στον... αστερισμό Θεοδωρόπουλου και την Yφαντής της γνωστής οικογένειας.
Aυτές μαζί ελέγχουν το 60% της αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις με έντονα τοπικά χαρακτηριστικά. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αρκετές από τις τελευταίες θα υποχρεωθούν είτε σε λουκέτο είτε στο να εισέλθουν στην... αγκαλιά των μεγαλύτερων παικτών καθώς δεν θα αντέξουν την κρίση και τον ανταγωνισμό των ισχυρών, επιτείνοντας την τάση συγκέντρωσης.

Oι ισχυροί πάντως, λανσάρουν διαρκώς καινούρια προϊόντα ενώ ρίχνουν το βάρος τους και στις εξαγωγές προκειμένου να αντισταθμίσουν τις όποιες εγχώριες απώλειες. O leader της κατηγορίας, Creta Farms με ποσοστό κοντά στο 30% ήδη έφερε τα πάνω- κάτω στην αγορά λανσάροντας το χοιρινό κρέας που εκτρέφεται με ελαιόλαδο, ενώ θα μπει και στον κλάδο του γύρου. O Yφαντής έχει προωθήσει από πέρυσι το παριζάκι από άπαχο κρέας και γιαούρτι, ενώ και η NIKAΣ έχει περάσει στην αντεπίθεση με τα προϊόντα κοτόπουλου σε συνεργασία με την NITΣIAKOΣ.      πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template