ΜΙΖΕΣ Νοvartis: Τι καταγγέλλουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Μίζες εκατομμυρίων μέσα σε βαλίτσες και τσάντες και δεσμίδες χαρτονομισμάτων σε συνεργάτες πολιτικών προσώπων περιγράφουν,
μεταξύ άλλων, στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίες περιέχονται στην δικογραφία για τη Novartis που διαβιβάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Βουλή.

Με βάση τις διαρροές από τους εκπροσώπους των κομμάτων που έσπευσαν στο γραφείο του δεύτερου ορόφου για να διαβάσουν την δικογραφία, οι τρεις μάρτυρες κάνουν λόγο για αναφορές και πέραν των δέκα πολιτικών προσώπων που έγιναν γνωστά από χθες.
Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν πως οι ίδιοι δεν έδωσαν μίζες αλλά πως όλες διακινήθηκαν μέσω του πρώην αντιπροέδρου και γενικού διευθυντής της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνου Φρουζή. «Ο Φρουζής εμφανίζεται να έχει δωροδοκήσει το σύμπαν», αναφέρουν οι διαρροές, την ώρα που οι ίδιοι οι μάρτυρες, αν και εμφανίζονται να περιγράφουν με λεπτομέρειες τις συναντήσεις των στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας με πολιτικά πρόσωπα, υποστηρίζουν ότι είχαν καμία σχέση με τη διακίνηση του «μαύρου χρήματος». Ωστόσο, δεν περιγράφεται πώς οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες απέκτησαν γνώση για όλα όσα έχουν καταθέσει, καθώς και ποιος είναι ο ρόλος τους στην όλη υπόθεση. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν είτε μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων, είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός πως πρώτες καταθέσεις πάρθηκαν τον Νοέμβριο, ενώ η τελευταία κατάθεση ενός εκ των προστατευομένων μαρτύρων έγινε την Κυριακή του συλλαλητηρίου, μερικές ώρες πριν κλείσει η δικογραφία!
Πώς εμπλέκονται τα πολιτικά πρόσωπα

Οι πρώτες κατηγορίες αφορούν τα πεπραγμένα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2006 μέχρι το 2009, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες εμβολίων. Οι μάρτυρες κατηγορούν πως η Novartis έδωσε χρήματα στον Αβραμόπουλο για να επηρεάσει την απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για προμήθεια εκατομμυρίων εμβολίων. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους περί τα 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αναφέρουν ως αποδέκτη και το στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού και επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Καλογερόπουλο.Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, οι μάρτυρες κατηγορούν πως έλαβε χρήματα σε τσάντα «samsonite»! Επιπλέον αναφέρεται ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω μία εταιρίας κομπιούτερ.Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Στη δικογραφία, επίσης, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό να υπογράψει περισσότερες συμβάσεις μετά την έναρξη του νόμου για το Claw Back.Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis.



Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι.

Για τον νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του, ποσά 50 και 70 χιλιάδων.Άδωνις Γεωργιάδης

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και του Γεωργίου Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Επιπλέον, η δικογραφία αναφέρει ως εμπλεκόμενους ονόματα δημοσιογράφων, καθώς εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.
Οι «βαλίτσα με τα ροδάκια» και τα μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα στον Αντ. Σαμαρά

Ενδιαφέρον έχουν όσα οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες φέρονται να καταγγέλουν για την εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά. Όπως καταθέτουν επί πρωθυπουργίας του οι μίζες μεταφέρονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με ένα «κίτρινο-μοβ βαλιτσάκι με ρόδες»!

Σύμφωνα με κατάθεση του ενός μάρτυρα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα.

Πριν αναχωρήσει, τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο Μέγαρο. Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Φρουζής εμφανίζεται να ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να διαμεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία τόσο με εκταμιεύσεις ποσών όσο και με την τιμολόγηση φαρμάκων υπέρ της εταιρείας.



Μία εβδομάδα πριν, ο Φρουζής εμφανίζεται να συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του Σαμαρά. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό από τη λίστα Λαγκάρντ, τα Panama Papers και τα Paradise Papers. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.
Έντονες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους

«Οι χειρισμοί της κυβέρνηση παραπέμπουν στο βρώμικο 1989. Έχουμε ξανά μια υπόθεση τύπου «πάμπερς» με Μαμανέα».

Με αυτή την δήλωση σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις κατηγορίες των τριών μαρτύρων. Ο κ. Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να ενημερωθούν για την υπόθεση, καθώς το όνομά του εμπλέκεται στις καταθέσεις των μαρτύρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων των οποίων τα χαρακτηριστικά αλλά και κάθε στοιχείο που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο γνώρισαν τις πληροφορίες είναι αλλοιωμένα, άρχισαν να δίδονται στις 8 Νοεμβρίου 2017 και κλιμακώθηκαν εντός του τρέχοντος μήνα.

«Η πρώτη κατάθεση είναι τον Νοέμβριο και η τελευταία δίδεται στις Φεβρουαρίου ώστε να σταλεί ο φάκελος αμελλητί . Το λέω αυτό για να επισημάνω πως οι φήμες επι του περιεχομένου των καταθέσεων έχουν ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Όλες οι φήμες περί του τι λένε αυτοί οι άνθρωποι είναι πριν δώσουν τις καταθέσεις»!

«Είναι προσβολή της λογικής και της αλήθειας. Μία παράσταση που μας γυρίζει στο 1989 και συνιστά βάναυση προσβολή στη Δημοκρατία. Η ευκολία με την οποία κάποιος εμφανίζεται και καταθέτει ως μάρτυρας είναι αδιανόητο. Έχουμε την 17Ν ή τρομοκρατική οργάνωση; Να κληθούν στην Εξεταστική. Την προστασία την παρείχε η εισαγγελέας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας ότι ο ίδιος θα κάνει μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο μόνος που σκοπεύει να κινηθεί νομικά για την υπόθεση. Μήνυση κατά του κ. Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου προανήγγειλε πως θα καταθέσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια στάση δήλωσαν πως σκοπεύουν να κρατήσουν και οι κκ. Γεωργιάδης και Λοβέρδος.

Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση προκάλεσε από την αρχή έντονες αντιδράσεις. Κατά παράβαση των διαταγών του Συντάγματος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όχι μόνο φρόντισε να λάβει γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας πριν την κατάθεσή της στην Βουλή (όπως παραδέχθηκε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στις τηλεοπτικές κάμερες), αλλά φρόντισαν να ενημερώσουν για αυτό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πριν την διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, το ίδιο το περιεχόμενο των καταθέσεων φαίνεται πως εγείρει αρκετά ερωτήματα τόσο για την αξιοπιστία των τριών μαρτύρων, οι οποίοι υπό το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα παραμένουν άγνωστοι, όσο και για την ίδια την αξιοπιστία των όσων καταγγέλλουν.


Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως ενόψει της διαβίβασης στη Βουλή και της δικογραφίας για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση του σκανδάλου με την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, το πολιτικό σκηνικό οξύνεται επικίνδυναπηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template