Facebook: Περισσότερη δύναμη στους χρήστες απέναντι στις παραβιάσεις δεδομένων με ένα νέο εργαλείο

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να αντιμετωπίσει περιπτώσεις παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας του
Facebook δημοσιοποίησε ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, δίνοντας παράλληλα εξηγήσεις για το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica. «Ξεκίνησα το Facebook και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Post του στην προσωπική του σελίδα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως είπε η πλατφόρμα αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε έρευνα για το περιστατικό και γενικότερα για τις εφαρμογές που συνδέονται με αυτή, να περιορίσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των developers στα δεδομένα, αλλά και να δώσει στους χρήστες ένα νέο εργαλείο στο News Feed με το οποίο θα μπορούν να βλέπουν ποιες εφαρμογές συνδέονται με τους λογαριασμούς τους στο facebook και να εμποδίζουν την πρόσβασή τους αν το επιθυμούν.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία υπέπεσε σε σφάλματα που επέτρεψαν δεδομένα χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica. Εξήγησε πάντως πως ο τρόπος που χρησιμοποίησε η εταιρεία για να παραβιάσει τα δεδομένα των χρηστών, μέσω μιας εκπαιδευτικής εφαρμογής δεν μπορεί να δουλέψει σήμερα.

Στη δήλωσή του ο Ζούκερμπεργκ αναφέρει τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, παραθέτοντας την χρονολογική σειρά των γεγονότων.

«Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε, δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Εργάζομαι για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες που θα αποτρέψουν μια επανάληψη του συμβάντος σήμερα έχουν γίνει πριν από χρόνια. Αλλά κάνουμε και λάθη, υπάρχουν περισσότερο που πρέπει να γίνουν και χρειάζεται να επιταχύνουμε και να τα κάνουμε

Το 2013, ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ονόματι Aleksandr Kogan δημιούργησε μια εφαρμογή με ένα κουίζ προσωπικότητας. Η εφαρμογή εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 ανθρώπους οι οποίοι μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Με τον τρόπο που λειτουργούσε τότε η πλατφόρμα μας, ο Kogan είχε πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποφύγουμε τυχόν παραβιάσεις δεδομένων από εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να μειώσουμε δραματικά τα στοιχεία στα οποία υπήρχε πρόσβαση. Apps, όπως αυτή του Kogan, δεν μπορούσαν πλέον να ζητάνε στοιχεία για τους φίλους ενός χρήστη εκτός και εάν υπήρχε εξουσιοδότηση από τους ίδιους. Ζητήσαμε επίσης από τους developers των εφαρμογών να παίρνουν τη δική μας άδεια προτού ζητήσουν τυχόν ευαίσθητα δεδομένα από τον κόσμο. Αυτές οι ενέργειες θα απέτρεπαν οποιαδήποτε εφαρμογή, όπως αυτή του Kogan, από το να έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε δεδομένα σήμερα.
Το 2015 μάθαμε από δημοσιογράφους της Guardian πως ο Kogan είχε μοιραστεί τα δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους developers να μοιράζονται τα δεδομένα προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για αυτό και αποκλείσαμε άμεσα την εφαρμογή του Kogan από την πλατφόρμα μας και απαιτήσαμε από τον ίδιο και την Cambridge Analytica να επιβεβαιώσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα σημαντικά δεδομένα που είχαν αποσπάσει. Μας παρείχαν αυτή τη διαβεβαίωση.

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε από τους Guardian, New York Times και Channel 4 ότι η Cambridge Analytica ενδέχεται να μην είχε διαγράψει τα στοιχεία όπως είχε διαβεβαιώσει. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Η Cambridge Analytica ισχυρίζεται πως έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έλεγχο από μια εταιρεία που προσλάβαμε για το σκοπό αυτό. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.

Αυτή ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Kogan, την Cambridge Analytica και το Facebook. Αλλά ήταν επίσης μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Facebook και τον κόσμο που μοιράζεται μαζί μας τα στοιχεία του, περιμένοντας ότι θα τα προστατέψουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό».


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template