Li Ka-shing: Ο Γουόρεν Μπάφετ της Ασίας που του ανήκει το μισό Χονγκ Κονγκ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Τον Ιούλιο γίνεται αισίως 90 ετών και μόλις χθες Παρασκευή ανακοίνωσε ότι παραδίδει τα ηνία της αυτοκρατορίας του στον
πρωτότοκο γιο του. Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Li Ka-shing, τον πλουσιότερο άνδρα του Χονγκ Κονγκ ο οποίος αποκαλείται και ως Γουόρεν Μπάφετ της Ασίας.

Οι επιχειρήσεις του εκτείνονται στα ακίνητα, τις τηλεπικοινωνίες, τη ναυτιλία και το λιανεμπόριο και σε διάστημα 70 ετών κατάφερε να κάνει μια από τις πιο επιτυχημένες καριέρες στη χώρα του και στην ευρύτερη Ασία.

Γεννημένος το 1928 στην επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας, τη δεκαετία του '40 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω του δεύτερου σινο-ιαπωνικού πολέμου (ευρεία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας).


Ο Li αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο νωρίς μετά τον θάνατο του πατέρα του από φυματίωση. Επιασε την πρώτη του δουλειά σε εργοστάσιο πλαστικών σε ηλικία 15 ετών. Εμπειρία πολύτιμη για τη μετέπειτα επιχειρηματική του πορεία που τον βοήθησε να γίνει αυτό που λέμε «αφεντικό με κατανόηση».


Όπως είχε πει ο ίδιος η χειρότερη εμπειρία της ζωής του ήταν να βλέπει τον πατέρα του να υποφέρει και τελικά να χάνει τη ζωή του. Μάλιστα είχε προσβληθεί και ο ίδιος από φυματίωση.

«Το βάρος της φτώχειας και η πικρή γεύση της ανημποριάς και της απομόνωσης σημάδεψαν για πάντα την καρδιά μου» με κάποια ερωτήματα όπως το αν είναι δυνατό να αλλάξει κανείς το πεπρωμένο του.

Το 1950 έκανε το ξεκίνημα της δικής του εταιρείας πλαστικών, της Cheung Kong Industries, το όνομα της οποία εμπνεύστηκε από έναν ποταμό της Κίνας όπου συρρέουν αμέτρητα ρεύματα νερού, κάτι που συμβολίζει τη πίστη του Li για τη δύναμη της συνεργασίας και της συντονισμένης προσπάθειας.

Η εταιρεία εισήχθη στη χρηματαγορά του Χονγκ Κονγκ το 1972 και έκτοτε επεκτάθηκε σε πάνω από 50 χώρες με 300.000 υπαλλήλους.
Εχει τον έλεγχο έναν από τους μεγαλύτερους operators τερματικών εμπορευματοκιβωτίων, του Hutchison Port, και της μεγαλύτερης εταιρείας υγείας και ομορφιάς της Ασίας, της Watsons.

Όλες του οι εταιρείες το 2015 συγχωνεύτηκαν σε δύο μεγάλες οντότητες: την CK Hutchison και την CK Asset Holdings με κεφαλαιοποίηση 80 δισ. δολ.
Σύμφωνα με το Forbes, ο Li εδώ και 20 χρόνια είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ, με καθαρή αξία 35,3 δισ. δολ.

Στο Χονγκ Κονγκ είναι γνωστός και ως «σούπερμαν» για την ικανότητά του να μεταμορφώνει απλές επιχειρήσεις σε κολοσσούς. Είναι όμως γνωστός και ως Γουόρεν Μπάφετ της Ασίας καθώς βοήθησε να μεταμορφωθεί το ΧονγκΚογνκ στον σπουδαίο χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κόμβο που είναι σήμερα.

Σαν τον Μπάφετ όμως παρέμεινε ένας απλός και μετριοπαθής άνθρωπος. Ντύνεται δυσανάλογα λιτά με τον πλούτο του και την επιτυχία του.



Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το ρολόι του ένα ταπεινό Seiko των 50 δολαρίων που αρνούνταν πεισματικά να αποχωριστεί για πολλές δεκαετίες. Το έκανε μόνο πρόσφατα, ανταλλάσσοντάς το με ένα ηλιακό Citizen Eco-Drive αξίας 500 δολαρίων κι αυτό γιατί τον βόλευε το ότι δεν χρειάζεται μπαταρία. Όπως είχε πει ο ίδιος δεν θέλει να νοιώθει άβολα φορώντας πανάκριβα κομμάτια που θα τον αναγκάζουν να είναι προσεκτικός σε κάθε του κίνηση.

Σαν τον Μπάφετ είναι και αυτός φιλάνθρωπος και το 1980 ίδρυσε το Li Ka Shing Foundation, που δίνει υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορους εκπαιδευτικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς,.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει δεσμευτεί να δώσει το 1/3 της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες και όχι όλα του τα υπάρχοντα καθώς όπως είχε πει το 2006 στην Ασία η παράδοση λέει η περιουσία να περνά στις επόμενες γενιές.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template