Απαγορεύτηκε η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Axon

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Για τις 29 Μαΐου μετατέθηκε η συζήτηση επί της αίτησης που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για την υπαγωγή της Axon Holdings σε καθεστώς ειδικής
διαχείρισης. Η αναβολή δόθηκε μετά από αίτημα που κατέθεσε η πλευρά του Θωμά Λιανουνάκου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν οι δικηγόροι που προσλήφθηκαν πρόσφατα για να χειριστούν την υπόθεση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση της αναβολής συνοδεύτηκε από προσωρινή διαταγή απαγόρευσης πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Axon, την οποία ζήτησε η Τράπεζα Πειραιώς.
Από την έκβαση της δικαστικής διαμάχης θα κριθεί το αν και πότε η πλευρά του Θ. Λιακουνάκου θα χάσει τον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών και μέσω αυτής το 47,62% της Euromedica.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, Alpha Bank Eurobank και Εθνική είχαν προχωρήσει στην πώληση δανείων της Euromedica ονομαστικής αξίας περίπου 182 εκατ. ευρώ στο fund Farallon. Τώρα παίρνει σειρά η Τράπεζα Πειραιώς, η μοναδική από τις μεγάλες πιστώτριες τράπεζες της Euromedica, η οποία δεν προχώρησε σε πώληση των απαιτήσεών της στη Farallon και επιδιώκει να διασώσει μέρος τους, μέσω της υπαγωγής της Αxon Holdings σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Η υπαγωγή, σύμφωνα με την Πειραιώς, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τη διάσωση της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών της συνόλων και την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για το σύνολο των πιστωτών της.

Σύμφωνα με την αίτηση της τράπεζας, η Αxon Holdings πληροί -και- τα δύο βασικά κριτήρια που θέτει ο νόμος, για να υπαχθεί μια εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης:

Πρώτον, εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια επί δύο συνεχόμενες χρήσεις (22,5 εκατ. ευρώ το 2014 και 31,2 εκατ. ευρώ το 2015) και ως εκ τούτου συντρέχει λόγος λύσης της, με βάση το άρθρο 48 του νόμου 2190/1920.

Δεύτερον, βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Δηλαδή, σε παύση πληρωμών.

Οι συνολικές οφειλές της Αxon Holdings υπερβαίνουν τα 68 εκατ. ευρώ και τυχόν μερικές μικρές πληρωμές προς πιστωτές ή εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών (π.χ. πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ) δεν ανατρέπουν, σύμφωνα με την αίτηση, την κατάσταση παύσης πληρωμών.

Κατασχέσεις από Ταμεία και Εφορία

Για να καταδείξει ότι η Αxon έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης πληρωμών, κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, η Πειραιώς επικαλείται τα εξής:

– τη σημείωση των ορκωτών, που υπογράφουν τις ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις του 2016, οι οποίοι τονίζουν «την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας ως προς την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου (Αxon) στο μέλλον». Η εταιρεία, λόγω αδυναμίας, δεν έχει δημοσιεύσει έκτοτε οικονομικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα στις 2 Μαΐου του 2017 να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της.

– τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί, για μικρά ποσά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τη Δ.Ο.Υ Φ.Α.Ε και άλλους πιστωτές.

– το γεγονός ότι η Αxon Holdings έχει σταματήσει την ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών της προς την Πειραιώς από τον Μάιο του 2012, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2016 η τράπεζα να καταγγείλει δανειακές συμβάσεις συνολικού ποσού 47,2 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς κατέχει το 68,97% του συνόλου των υποχρεώσεων της Αxon Holdings, με βάση τον ισολογισμό της χρήσης 2015 και πάνω από το 70%, με βάση τις συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις της 30.6.2016, οι οποίες αποτελούν τις τελευταίες διαθέσιμες. Ως εκ τούτου, πληροί το κριτήριο του νόμου Δένδια, που ζητά οι αιτούμενοι πιστωτές να κατέχουν πάνω από το 40% των συνολικών υποχρεώσεων.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template