The Twitter Files: O Elon Musk αποκαλύπτει το πώς λογοκρίθηκε η σκοτεινή υπόθεση του φορητού υπολογιστή του Hunter Biden

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022


O Elon Musk
έχει δεσμευτεί να δημοσιεύσει πρόσθετα εσωτερικά έγγραφα αργότερα σήμερα που να φωτίζουν τη λογοκρισία του σκανδάλου του Hunter Biden με τον φορητό υπολογιστή από το ίδιο το Twitter.
Από τους Josh Boswell και Keith Griffith/Dailymail.com

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε στον δημοσιογράφο Matt Taibbi πρόσβαση στα συγκεκριμένα, αποσπάσματα των οποίων ξεκίνησε να δημοσιεύει από το βράδυ της Παρασκευής. Η πρώτη δόση αυτών που ο Musk ονόμασε «Αρχεία Twitter» περιλαμβάνουν εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Twitter που υποδείκνυαν στους υπαλλήλους να λογοκρίνουν tweets κατόπιν εντολής μελών της προεδρικής εκστρατείας του 2020, του Joe Biden.






Δείχνουν επίσης ότι τα στελέχη του Twitter είχαν πρωτοφανή αναποφασιστικότητα, καθώς η δημόσια κατακραυγή αυξάνονταν για την καταστολή των ρεπορτάζ σχετικά με τις ξένες επιχειρηματικές συναλλαγές του Hunter, με τους ανθρώπους να αναζητούν δικαιολογίες για τις ενέργειες πολιτικής της εταιρείας.

Μάλιστα, σε μια εντυπωσιακή ανταλλαγή απόψεων, ο βουλευτής Ro Khanna, Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια, έστειλε ένα email στην πρώην επικεφαλής του Νομικού Τμήματος, Πολιτικής και Εμπιστοσύνης του Twitter, Vijaya Gadde, ανησυχώντας για τη λογοκρισία της υπόθεσης, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παραβίαση των αρχών της 1ης τροποποίησης» του αμερικανικού Συντάγματος.




Σε ένα άλλο email από μια εταιρεία λόμπι της Ουάσινγκτον DC περιέχεται μια αυστηρή προειδοποίηση: Ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Καπιτώλιο θέλουν να δουν περισσότερες καταστολές, όπως αυτή της υπόθεσης του Hunter Biden -ακόμα και όταν υπήρξε υπενθύμιση από το twitter του δικαιώματος των Αμερικανών σχετικά με την Πρώτη Τροποποίηση στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τον Οκτώβριο του 2020, το Twitter απέτρεψε την κοινοποίηση μίας σκοτεινής υπόθεσης σχετικά με την εμπλοκή του γιου του Αμερικανού προέδρου, Hunter Biden, με έναν κινεζικό πετρελαϊκό γίγαντα και την πιθανή σχέση του τότε υποψηφίου για την προεδρία Joe Biden σε μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την ξένη εταιρεία.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των στελεχών του Twitter τούς δείχνουν να λογοκρίνουν λογαριασμούς που μοιράζονταν τα ρεπορτάζ, συμπεριλαμβανομένης και της παρέμβασης της επικεφαλής της Γραμματείας Τύπου του Λευκού Οίκου υπό τον Donald Trump, Kayleigh McEnany, η οποία επικαλείτο την «πολιτική σχετικά με παραβιασμένο υλικό» (το υλικό από το laptop του Hunter δεν αποκτήθηκε με νόμιμη οδό).

Το Twitter φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε το μπλοκάρισμα σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διάδοση της υπόθεσης, που δημοσιεύτηκε ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2020, μίας τακτικής που συνήθως χρησιμοποιείται και για την αποτροπή δημόσιας χρήσης υλικού παιδικής πορνογραφίας.



Εν μέσω της προσπάθειας περιορισμού της κοινοποίησης της υπόθεσης του Hunter Biden, που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα New York Post, ο Taibbi ισχυρίζεται ότι τα emails δείχνουν τον Jack Dorsey, τον τότε CEO του twitter καικ συνιδρυτή της πλατφόρμας, να παρεμβαίνει πολλές φορές προκειμένου να αμφισβητήσει τη λογοκρισία. Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει δει κανένα σημαντικό στοιχείο ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε άμεσο ρόλο στην καταστολή της υπόθεσης.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον Joe Rogan, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του έλαβε ενημέρωση από το FBI ενόψει της προεκλογικής περιόδου του 2020, σχετικά με διάφορες εκστρατείες παραπληροφόρησης. Η συγκεκριμένη ενημέρωση οδήγησε το Facebook να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού αναφορικά με τη ρωσική προπαγάνδα, στην οποία φέρεται αρχικά να συμπεριλαμβανόνταν και η υπόθεση του φορητού υπολογιστή του Hunter έως ότου η DailyMail.com απέδειξε ότι δεν επρόκειτο για συνωμοσιολογία.

Ο Taibbi, δημοφιλής podcaster και πρώην πολιτικός ανταποκριτής του Rolling Stone, μοιράστηκε δημοσίως ένα email με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2020, το οποίο είχε σταλεί από την προεκλογική ομάδα του Donald Trump στο προσωπικό του Twitter και στο οποίο διαμαρτύρονταν ότι η Kayleigh McEnanym, είχε αποκλειστεί από την πλατφόρμα «καθώς είχε αναφερθεί» στο ρεπορτάζ της New York Post. 

Η υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής του Twitter, Caroline Strom, προώθησε το email σε έναν «αναλυτή» στην εταιρεία κοινωνικών μέσων, ο οποίος έγραψε ότι: «η χρήστρια καταπάτησε τους όρους χρήσης του ιστότοπου καθώς παραβίασε την πολιτική μας σχετικά με τα χακαρισμένα υλικά».

Εκείνη την εποχή, η εκστρατεία του Biden δεν είχε αμφισβητήσει την ακρίβεια του υλικού από τον εγκαταλελειμμένο φορητό υπολογιστή του Hunter, την οποία η DailyMail.com επικύρωσε αργότερα χρησιμοποιώντας κορυφαίους εμπειρογνώμονες εγκληματολογίας στον κυβερνοχώρο.

Ο Taibbi γράφει ότι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας, Jack Dorsey, δεν γνώριζε τα της λογοκρισίας, αλλά ισχυρίζεται ότι ένα στέλεχος, η «πρώην επικεφαλής νομικών, πολιτικών και καταπιστευμάτων» Vijaya Gadde, έπαιξε «ρόλο κλειδί». «Το θέμα του χακαρισμένου υλικού ήταν η δικαιολογία, αλλά μέσα σε λίγες ώρες, σχεδόν όλοι συνειδητοποίησαν ότι αυτό σαν επιχείρημα δεν θα έστεκε. Αλλά κανείς δεν είχε τα κότσια να το ανατρέψει» είπε ένας πρώην υπάλληλος στον podcaster. «Όλοι γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο ήταν καταδικαστέο», φέρεται να είπε στον Taibbi ο ίδιος υπάλληλος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.



Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν επίσης τις διαφωνίες μεταξύ των ανώτερων υπαλλήλων του Twitter σχετικά με την καταστολή του ρεπορτάζ της Post, στο οποίο περιλαμβάνονταν τραγικές λεπτομέρειες για τις σχέσεις του Hunter με πόρνες και σκληρά ναρκωτικά, καθώς και ανησυχητικά στοιχεία για πιθανή διαφθορά, όσον αφορά την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma και τους δεσμούς του με κινεζικές εταιρείες.

Ένας υπάλληλος, ο Trenton Kennedy, έγραφε: «Παλεύω να κατανοήσω τη βάση της πολιτικής προκειμένου να χαρακτηριστεί αυτό ως μη ασφαλές υλικό». «Νομίζω ότι το καλύτερο επιχείρημα επεξήγησης προς τους έξω θα ήταν ότι περιμένουμε να καταλάβουμε αν αυτή η ιστορία είναι αποτέλεσμα χακαρισμένου υλικού. Θα αντιμετωπίσουμε δύσκολα ερωτήματα, εάν δεν έχουμε κάποιου είδους βάσιμο σκεπτικό για την επισήμανση των συνδέσμων ως μη ασφαλών».


Μια άλλη, η Katie Rosborough, απάντησε επίσης προωθώντας έναν σύνδεσμο ενός άρθρου του Fox News σχετικά με τον φορητό υπολογιστή του Hunter, ρωτώντας: «Θα επισημάνουμε επίσης παρόμοιες ιστορίες ως μη ασφαλείς;».

Οι εσωτερικές συζητήσεις έδειξαν ότι παρά την παραδοχή ότι «τα γεγονότα παραμένουν ασαφή», το Twitter αποφάσισε να «αποτρέψει την προώθηση αυτού του περιεχομένου».

Ένας υπάλληλος, ο Ian Plunkett, έγραψε ότι ο ιστότοπος θα πρέπει «να το ερμηνεύσει προσεκτικά σε σχέση με τους όρους χρήσης παραβιασμένων υλικών και να επιτρέπει τη σύνδεση χρησιμοποιώντας προειδοποίηση και σημαντική μείωση της διάδοσης των μηνυμάτων». Όμως, ακόμη και ανώτερα στελέχη αμφισβήτησαν την ακρίβεια των ισχυρισμών ότι το υλικό του φορητού υπολογιστή είχε παραβιαστεί.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των παγκόσμιων επικοινωνιών, Brandon Borrman, έγραψε: «Για την άποψη του Ian, μπορούμε ειλικρινά να ισχυριστούμε ότι αυτό είναι μέρος της πολιτικής. Δηλαδή, ως μέρος της προσέγγισής μας για την αντιμετώπιση δυνητικά παραβιασμένου υλικού, περιορίζουμε την ορατότητα των σχετικών ιστοριών στο Twitter, ενώ η έρευνά μας είναι σε εξέλιξη».

Η λογοκρισία έκανε ακόμη και έναν Δημοκρατικό βουλευτή, τον Ro Khanna, να γράψει στην Vijaya Gadde ότι το ζήτημα «προκαλούσε τεράστια αντίδραση», αναφερόμενος στις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου που επιβλήθηκαν από το Twitter. «Στον πυρετό της προεδρικής εκστρατείας, ο περιορισμός της διάδοσης άρθρων εφημερίδων (ακόμη και αν η NY Post είναι ακροδεξιά) φαίνεται ότι θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις παρά θα κάνει καλό», έγραφε ο Khanna.



Η ερευνητική εταιρεία NetChoice έγραψε στην επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής του Twitter, Lauren Culbertson, την επόμενη μέρα, στις 15 Οκτωβρίου 2022, προειδοποιώντας ότι «και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι θυμωμένοι» για την καταστολή, σύμφωνα με τα emails που ήρθαν στην κατοχή του Taibbi.

Μεταξύ των πιο συγκλονιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μια ανταλλαγή μεταξύ δύο υπαλλήλων του Twitter που δείχνει ότι η εκστρατεία του Biden έστελνε αιτήματα για κατάργηση των Tweets και το Twitter συμμορφωνόταν δεόντως. «Περισσότερα για αξιολόγηση από την ομάδα Biden:», σημείωνε ένας υπάλληλος στις 24 Οκτωβρίου, ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, αναφέροντας πέντε tweets. «Σας ευχαριστώ όλους». «Τα χειρίστηκα αυτά», απάντησε ένας άλλος τρεις ώρες αργότερα.

Ο Taibbi γράφει ότι και μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Trump είχε στείλει αιτήματα για κατάργηση tweets, αλλά ανέφερε ότι το προσωπικό έπαιρνε πολύ περισσότερα από την ομάδα του Biden. «Μέχρι το 2020, τα αιτήματα για διαγραφή tweets ήταν ρουτίνα», γράφει. «Ποσταρίσματα από διασημότητες και μη θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ή να αναθεωρηθούν κατόπιν εντολής ενός πολιτικού κόμματος. Και τα δύο μέρη είχαν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία λογοκρισίας. Για παράδειγμα, το 2020, αιτήματα τόσο από τον Λευκό Οίκο υπό τον Trump όσο και από την ομάδα Biden ελήφθησαν και τιμήθηκαν δεόντως.

Ωστόσο: Αυτό το σύστημα δεν ήταν ισορροπημένο. Βασίζονταν στις επαφές. Επειδή το Twitter στελεχώθηκε (και στελεχώνεται) στη συντριπτική του πλειοψηφία από ανθρώπους ενός συγκεκριμένου πολιτικού προσανατολισμού, υπήρχαν περισσότερα κανάλια επικοινωνίας, περισσότεροι τρόποι διαμαρτυρίας από τους Δημοκρατικούς παρά από τους ρεπουμπλικάνους»
προσθέτει.



Πράγματι, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ήρθαν στη δημοσιότητα, το Twitter ένιωθε την πίεση και από τις δύο πλευρές του πολιτικού διαδρόμου: Οι Ρεπουμπλικάνοι δημιουργούσαν χαμό όσον αφορά τη λογοκρισία και οι Δημοκρατικοί παραπονιούνταν ότι ο ιστότοπος «δεν μετρίαζε αρκετά το επιβλαβές περιεχόμενο, οπότε, όταν το έκανε… γίνονταν viral».

Η επιλογή του Musk να παραχωρήσει πρόσβαση στον Taibbi μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη των δυσμενών απόψεών του για τους μεγάλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Ο δημοσιογράφος έχει γράψει βιβλία επικριτικά για τις ειδήσεις των καλαδιακών δικτύων όλου του πολιτικού φάσματος, κατηγορώντας τόσο το MSNBC όσο και το Fox για δημιουργία ακραίας πόλωσης στη χώρα.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template