Όσκαρ Οικονομίας στην Ελλάδα το 1971 και το 1972...Την εποχή της Χούντας που βρίζουμε..!!!

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010


Ένας φίλος τον οποίον και υπερ ευχαριστώ μου έστειλε ένα κείμενο στο οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση σχετικά με την οικονομία.
Μια οικονομία η οποία "εβιάσθη" από τους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες..
Το μεγάλο πρόβλημα άρχισε από την εποχή της μεταπολίτευσης και άρχισε να γιγαντώνεται το 1981 και μετά...Έχει κανείς αντιρρήσεις περί αυτού;




ΟΣΚΑΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάς τιμήθηκε δύο φορές με το ως άνω βραβείο. Μια για το έτος 1971 και άλλη μια για το έτος 1972. Το φύλλον 10-1-1972 των ΤΙΜΕΣ του Λονδίνου έγραψε «… απονεμήθηκε στην Ελλάδα, διότι επέτυχε ταχεία ανάπτυξη, υγιές ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών και σχεδόν την καλύτερη αντιπληθωριστική πολιτική του έτους1971.»


Κατά την δεύτερη βράβευση για το έτος 1972,
η Ελλάδα κατατάχθηκε , για πρώτη φορά, στην Ομάδα των Χωρών υψηλού εισοδήματος, για την καλύτερη καθολική ( σε όλους τους τομείς all- round ), οικονομική επίδοσή της, μεταξύ όλων των Χωρών του Κόσμου. Το δικαιολογητικό βραβεύσεως ήτο το ακόλουθο: « Το πρώτο βραβείο των Χωρών υψηλής αυξήσεως του εισοδήματος, απονέμεται στην Ελλάδα, για την επίτευξιν ενός ρυθμού αναπτύξεως 8,5%, με παράλληλη ισχυρή θέση ως προς την νομισματική σταθερότητα- επίτευγμα για το οποίο απέσπασε δίκαια τον έπαινο του Ο.Ο.Σ.Α Την δευτέρα θέση κατέλαβε η Γαλλία και την τρίτη η Αυστραλία.

(Financial Τιμές 15-1-1973 και Ελληνικές εφημερίδες 17-1-1973)

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Ο.Ο.Σ.Α


Τα ευνοϊκά αποτελέσματα, τα οποία επέτυχε η Ελλάς εις τον αγώνα κατά του πληθωρισμού, εν αντιθέσει με την γενίκευσιν του πληθωρισμού εις το εξωτερικόν, οφείλονται άνευ αμφιβολιών, εις την ασκηθείσαν πολιτικήν εις το θέμα ημερομισθίων και μισθών. Επετεύχθη η συγκράτησις των μέσων ονομαστικών αυξήσεων εντός των ορίων της αυξήσεως της παραγωγικότητος, παράλληλα με την συγκράτησιν των τιμών των αγαθών ευρείας καταναλώσεως. Η επιτυχία εις τον τομέα αυτό τη Ελλάδος, υπήρξε μεγαλυτέρα εκείνης, την οποίαν επέτυχον αι περισσότεραι χώραι- μέλη του Ο.Ο.Σ.Α

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Σε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα της Επιτροπής, η επίδοσις της Ελλάδος τόσο βραχυχρονίως όσο και μακροχρονίως υπήρξε εντυπωσιακή. Η Ελλάς στον σχετικό συγκριτικό πίνακα του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ, καταλαμβάνει την 2α θέση μετά την Ιαπωνία, ως προς τον ρυθμόν αυξήσεως του ΑΕΠ, κατά το 1970.

Το ΑΕΠ της Ελλάδος, συνεχίζει την ταχεία ανοδική πορεία του, με ρυθμόν εντός του 1972 το 8,5%. Η άνοδος των τιμών περιορίσθηκε κάτω του 4%.

Η θεαματική αύξησις των εξαγωγών έφθασε το 40% με βελτίωσιν του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών


ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

Στην ετησία έκθεση του 1970 χαρακτηρίζεται η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδος ως «υπόδειγμα για κάθε χώρα». Διά πρώτη φορά η Ελλάς ωρίσθηκε από το Δ.Ν.Ταμείο, ως αποδέκτης ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (SDR), αξίας 16 εκατομμυρίων δολλαρίων, με ανταλλαγή ισοπόσου μετατρέψιμου συναλλάγματος.(Προνόμιο Χώρας μόνο με ισχυρή οικονομική θέση.)

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 13,5%. Ήτο ο υψηλότερος όλων των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, πλην της Ιαπωνίας.

ΛΟΙΠΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αύξησις επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου στην Βιομηχανία 14,5% ετησίως.

Σε ολόκληρη την οικονομία αύξηση 12%. Εσημειώθη αλματώδης αύξησις των εξαγωγών. Επραγματοποιήθησαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές.

Εμηδενίσθη σχεδόν η ανεργία λόγω πλήρους εξασφαλίσεως της απασχολήσεως του εργατικού δυναμικού της χώρας, με παράλληλον μηδενισμόν της μεταναστεύσεως Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ο τουρισμός ηυξήθη και υπερέβη κάθε προσδοκία.


Περιορίζομαι εις τα ως άνω, χάριν συντομίας. Παρόμοιες κριτικές υπάρχουν και έχουν δημοσιευθεί από Τράπεζες με διεθνή κύκλο εργασιών, από οικονομικάς οργανώσεις και διάφορα ιδρύματα, από συνδέσμους βιομηχάνων εξωτερικού, από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού μεταξύ των οποίων και του ΛΕΝΙΝ_ΜΟΣΧΑΣ κ.λ.π

Επίσης υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων, Πρακτορείων Ειδήσεων, Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών και λοιπών ΜΜΕ.


Συμπερασματικά και εκ της συγκρίσεως των ως άνω στοιχείων, δεικτών και οικονομικών μεγεθών, με όσα γνωρίσαμε με την Δημοκρατία μας μετά το 1974, αποδεικνύεται χωρίς πρόθεση υπερβολής, ότι η Ελλάς γεννά και νάνους και Γίγαντες.
Share this article :

6 σχόλια:

  1. Οι νοσταλγοί της χούντας σηκώνουν καθημερινά κεφάλι όλο και περισσότερο. Δεν είναι έκπληξη, εκμεταλλεύονται την δυσαρέσκεια και την αμηχανία. Εκεί παραπέμπουν και τα συνθήματα που λένε ότι σήμερα έχουμε χούντα. Βέβαια, αν είχαμε, απλώς δεν θα μπορούσαν να το πουν. Είναι άλλο να λες ότι έχουμε ανίκανη κυβέρνηση, ανίκανους πολιτικούς, κι άλλο ότι έχουμε χούντα. Επί της ουσίας τώρα, σε πολλές δικτατορίες παρουσιάζεται οικονομική ανάκαμψη. Συνηθισμένο αυτό, αφού σε συνθήκες ολοκληρωτισμού δεν μπορούν να διατυπωθούν διεκδικήσεις ούτε να βγουν στο προσκήνιο οι ταξικές διαφορές. Το πιο νόστιμο του κειμένου είναι ότι τα Όσκαρ δίνονται σε ταινίες, ποτέ σε πολιτικές και οικονομίες… Οπότε μένουμε με την απορία, αν ήταν Όσκαρ για κωμωδία ή για τραγωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε... κατ΄αρχάς λέγομαι Γκριμπούρας Αλέξανδρος και περισσότερο θα ήθελε να ξέρω αν οι αριθμοί είναι σωστοί. Τότε σε μένα ... κάτι λέει. Εσένα τι σε τσούζει και κάνεις επίθεση. Επίθεση κάνεις ;; επίθεση θα πάρεις. Φαίνεται ότι τα Όσκαρ της σημερινής τραγωδίας ... μάλλον σε ευχαριστούν. Γράψε και το όνομά σου. Όταν έχει άποψη κάποιος την γράφει επώνυμα.

      Διαγραφή
    2. Κατ΄αρχήν αυτή είναι μια διαπίστωση!Το ότι σήμερα που μιλάμε ότι έχουμε δημοκρατία(την οποία δεν βλέπω) δεν μου λέει τίποτα την στιγμή που πεινάω και είμαι εξαθλιωμένος.Και που οι δημοκράτες πολιτικοί μας ,τα μεγαλύτερα αρπαχτικά,οι κιναιδοι της πολιτικής οι οποίοι πούλησαν την ιδια την πατρίδα τους με την μίζες ,με έχουν βάλει στην γκιλοτίνα .Ξέρεις τι πληρώνω απο αυτή την πόρνη δημοκρατία διότι δεν υπάρχει δημοκρατία,δεν υπάρχει αξιοκρατία και ισονομία,πληρώνω την ελευθερία μου..Και ενοώ την ελευθερία μου σαν κράτος...Στην Μέρκελ με εχει υποτάξει αυτή η πόρνη η δημοκρατία...

      Διαγραφή
    3. χαιρετε συνελληνες

      επειδη τυγχανει να γνωριζω στελεχος της χουντας, οπως σας αρεσει να τη ναποκαλειτε, και εννοειται επεδιωξα να συνομιλησω μαζι του για την περιοεδο αυτη.......
      μου ειπε παρα πολυ απλα: η "χουντα" ειχε σκοπο να παρει την εξουσια, να βαλει την χωρα σε μια ταξη και μετα να παρεδιδε την εξουσια, οδηγωντας την χωρα σε εκλογες, οπου ο λαος, δημοκρατικα, θα επελεγε το πολιτευμα που θαθελε.
      παροτι, λοιπον, μπηκαν πολλα πραγματα σε μια σειρα κα ιταξη, κα ιτα ΝΟΥΜΕΡΑ δεν λενε ποτε ψεμματα...τα καθαρα νουμερα βεβαια, χωρις σκοπιμοτητες κτλ........στην πορεια καποια πραγματα πηγαν στραβα.

      ΚΑΝΕΙΣ δεν επιθυμει χουντα, με τα οποια εκ των συνθηκων κακως κειμενα.
      οταν λες για ελευθερια λογου, τι εννοεις? να ακους τραγουδια του πολιτικοποιημενου θεοδωρακη, επειδη η χουντα κυνηγησε τους αριστερους????

      εχεις δει ποτε καποιον αριστερο, πολιτικα να νοιαζεται για την πατριδα του? μον ογια το κομμα νοιαζεται.

      επειδη φαινεσαι πολιτικοποιημενος λαθος..... σου λεω προσωπικα, ως ουδετερος και μη αναρχικος ή ακροδεξιος κ αλλες μπουρδες.......πως η χουντα πηρε αριστα στον οικονομικο τομεα.....κα ιδεν παρεδωσε χρεος, η και ακομα να υπηρχε ηταν βιωσιμο.

      ΑΡΑ το οσκαρ μια χαρα ισχυει κα ιπρεπει να σου ανοιξει τα ματια.

      γιατι δεν αναρωτιεσαι ΤΙ εγινε και στην μεταπολιτευση, ειτε επι καραμανλη, αλλα πιοτερο επι ανδρεα.....το χρεος ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ με τον σημιτη να κανει αυτος ΟΣΚΑΡ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ???????

      διερωτηθηκες ποτε?

      Διαγραφή
    4. ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ... ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ... ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ... ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ...

      Διαγραφή
  2. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι!Ήταν ανελεύθερο καθεστώς,αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το οικονομικό θαύμα της χούντας!
    Τότε έφαγε ψωμάκι ο κόσμος!Επιπλέον οι χουντικοί σε σύγκριση με τους σύγχρονους ψευτοδημοκρατες λαμογιαριδες, ελέγχηκαν μετά την μεταπολίτευση απο εισαγγελείς για κλεμένα και βρέθηκαν καθαροί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template