Τελετή έναρξης: Ρεσιτάλ σκηνοθεσίας του Ντάνι Μπόιλ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012


O διάσημος σκηνοθέτης των «Trainspotting» και «The Beach» Nτάνι Μπόιλ φαίνεται να δίνει ρεσιτάλ σκηνοθεσίας του πολυθεάματος που παρακολουθούν εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. Πριν τη ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ένα μικρό βίντεο με τραγούδια από τους Pink Floyd, Sex Pistols, Τhe Clash, Lilly Allen υπενθύμισε σε όλους την τεράστια μουσική κληρονομιά που προέρχεται από τη γενέτειρα των πιο ιστορικών ροκ συγκροτημάτων.

Στη συνέχεια, το πρώτο τραγούδι, «Ιερουσαλήμ», το οποίο χρησιμοποιείται ορισμένες φορές αντί του Αγγλικού εθνικού ύμνου, έβαλε σε τροχιά την πρεμιέρα. Ακολούθησε η παρουσία του Κένεθ Μπράνα ο οποίος απήγγειλε στοίχους του Γουίλιαμ Σέξπηρ, προαναγγέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Τα εργοστάσια, ο χάλυβας, οι εργάτες και οι ιδιοκτήτες ήταν οι κύριες φιγούρες που αρμονικά συνυπήρχαν στο χορευτικό που κέρδισε τα βλέμματα· οι κύκλοι των Ολυμπιακών Αγώνων πήραν μορφή όπως τα σίδερα μορφοποιούνταν στα χυτήρια – και υψώθηκαν στον ουρανό του Λονδίνου.

Ακολούθησε ένα βίντεο αναφορά σ’ έναν από τους πασίγνωστους Βρετανούς ήρωες, τον πράκτορα 007 – Τζέιμς Μποντ. Αυτός μάλιστα «μετέφερε» εικονικά την βασίλισσα Ελισάβετ στο γήπεδο, ρίχνοντας την... με αλεξίπτωτο.

Στη συνέχεια η τελετή πέρασε στην παιδική λογοτεχνία, παρουσιάζοντας παράλληλα το σύστημα υγείας της χώρας. Η αναδρομή στα παιδικά αναγνώσματα πέρασε από τον Χάρι Πότερ και τη συγγραφέα του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, για να καταλήξει στη Μαίρη Πόπινς.

Επόμενος σταθμός «οι δρόμοι της φωτιάς»  του δικού μας Βαγγέλη ,και ο διάσημος Μίστερ Μπιν. Ακολούθησε το πέρασμα στη νεωτερικότητα και μία μουσική αναδρομή, από το '60 μέχρι τις ημέρες μας, «παντρεμένο» με το έργο του σερ Τιμ Μπέρνερς Λη που θεωρείτε ο πατέρας του Διαδικτύου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας κήρυξε επίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων με την καθιερωμένη φράση, «Κηρύσσω την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και τον εορτασμό της 30ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής».

Με την ελληνική αποστολή να μπαίνει πρώτη στο στάδιο και τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να κυματίζει ψηλά την ελληνική σημαία, οι 10.500 αθλητές και μέλη των αποστολών από τις 204 χώρες που θα λάβουν φέτος μέρος στους αγώνες, παρέλασαν μπροστά από τους θεατές αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

Ο επίλογος της τελετής έναρξης γράφτηκε με την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, ο βρετανός Στίβ Ρεντγκρέιβ παρέλαβε την Ιερή Φλόγα από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και κατευθύνθηκε προς το στάδιο, δίνοντας τη με τη σειρά του σε 7 νεαρούς αθλητές. Η Φλόγα μεταλαμπαδεύτηκε από τις δάδες σε μια μεταλλική κατασκευή με 204 χοάνες, όσες και οι αποστολές που παίρνουν μέρος στους Αγώνες. Οι χοάνες άρχισαν να υψώνονται ταυτόχρονα δημιουργώντας μία τεράστια φλόγα, σχηματίζοντας έτσι τον βωμό τον 30ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στον χαιρετισμό του ο Ζακ Ρογκ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλες οι χώρες που μετέχουν στους Αγώνες περιλαμβάνουν στις αποστολές τους και γυναίκες.

Η τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό του Λονδίνου και τον Πολ ΜακΚάρντεϊ να ερμηνεύει μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια.

Το νήμα της αφήγησης πέρασε στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος με ταχύπλοο διέσχισε τον Τάμεση για να φέρει τη φλόγα στο Στάδιο. Πριν συμβεί αυτό, όμως, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Έλληνας αθλητής του τάε κβον ντο, άνοιξε την παρέλαση των αποστολών των χωρών, μπαίνοντας πρώτος στο στάδιο.

Μετά την παρέλαση των χωρών, τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό του Στράντφορντ κι ενώ οι Arctic Monkeys τραγούδησαν το «Come Together». Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης των αγώνων του Λονδίνου, λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, είπε ότι «πρώτη φορά αισθάνομαι τόσο υπερήφανος που είμαι Βρετανός και μέλος του ολυμπιακού κινήματος».

«Τώρα έχετε μία πραγματική ευκαιρία να γίνετε Ολυμπιονίκες. Ο χαρακτήρας μετράει περισσότερο από τη νίκη. Απορρίψτε το ντόπινγκ το μήνυμα του Ζακ Ρογκ στους αθλητές. «Κηρύσσω την έναρξη των Αγώνων» είπε η βασίλισσα Ελισάβετ για να φωτιστεί εκ νέου ο ουρανός του Λονδίνου από τα πυροτεχνήματα. Λίγο μετά τον ολυμπιακό όρκο, η φλόγα των Αγώνων άναψε για να σημάνει την έναρξη της διοργάνωσης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Πολ Μακάρτνεϊ να τραγουδά «Hey Jude».

www.kathimerini.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template