Εκτελέστηκε ο Ουίλσον με ένεση στο Τέξας..

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012


 
Ο Ουίλσον που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας το 1992, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη.
Λίγο νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε απορρίψει την τελευταία προσφυγή των δικηγόρων του.


Η εκτέλεση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε "ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική" την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Το 2004 είχε διαγνωστεί ελαφρά νοητική υστέρηση στον Ουίλσον. Η Αμνηστία θυμίζει ότι ο κατηγορούμενος είχε δείκτη νοημοσύνης 61.

Πριν από την εκτέλεσή του, ο Ουίλσον αποχαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι τους "αγαπά όλους" και ότι "είναι έτοιμος".

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση, καθώς λόγω της παθολογικής τους κατάστασης, η τιμωρία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί "αυθαίρετη εκτέλεση". Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της νοητικής υστέρησης, αφήνοντας σε κάθε Πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν τη νοητική υστέρηση. Και σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.

Στις 18 Ιουλίου, ο Γιοκάμον Χερν, ένας 34χρονος μαύρος Αμερικανός, εκτελέστηκε στο Τέξας παρά τα τεκμήρια για τις νοητικές διαταραχές που είχε από την παιδική του ηλικία και τις πολλές διαμαρτυρίες των Διεθνούς Αμνηστίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα, στη Τζόρτζια, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, η εκτέλεση ενός βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση ανεστάλη δύο ώρες πριν από τη μοιραία στιγμή, λόγω μιας αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης.

Μετά την επανένταξη της εσχάτης των ποινών το 1976 στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, το Τέξας έχει εκτελέσει 500 βαρυποινίτες, τουλάχιστον το ένα τρίτο των εκτελέσεων στις ΗΠΑ. Η εκτέλεση του Ουίλσον είναι η έβδομη κατά σειρά φέτος στην Πολιτεία.

Η Γαλλία καταδίκασε την εκτέλεση

"Η εκτέλεση αυτή αντιβαίνει στις διεθνώς αναγνωρισμένες εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο της θανατικής ποινής, των οποίων εγγυήσεων αρχή είναι η μη-εφαρμογή της εσχάτης των ποινών στα άτομα που πάσχουν από νοητικές διαταραχές", δήλωσε ο Βινσάν Φλορεανί αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση του Τύπου.

"Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου παντού στον κόσμο και σε κάθε περίπτωση. Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ουσιαστική για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", πρόσθεσε.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template