ΥΠΕΚΑ: Ξαναδηλώστε τα αυθαίρετα για να τα σώσετε

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Το ΥΠΕΚΑ λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματικό το ν. Παπακωσταντίνου (ν4014) δίνει οδηγίες για το νέο νόμο που αφορά τα αυθαίρετα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους πάνω από 385.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο νόμο από επικείμενες δικαστικές προσφυγές, που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να ακυρώσει τις υπαγωγές και να προχωρήσει σε επιστροφή των προστίμων. Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, όσοι έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή στον προτελευταίο νόμο και έχουν καταβάλλει τα πρόστιμα θα μπορούν με μία απλή αίτηση να υπάγονται στο νόμο 4178/2013 αναφέρει το defencenet.gr

Σε περίπτωση που κατά την μεταφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο το πρόστιμο για μια πολεοδομική παράβαση είναι μεγαλύτερο από εκείνο που έχει πληρωθεί τότε δεν καταβάλλεται η διαφορά και εκδίδεται πράξη ολοκληρωμένης υπαγωγής με βάση το ποσό που έχει καταβληθεί. Από το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που το πρόστιμο είναι μικρότερο, τότε με υπουργική απόφαση θα καθορίζεται ο τρόπος και τυχόν επιστροφή χρημάτων στους δικαιούχους.

Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή τους στον προηγούμενο νόμο είτε γιατί δεν έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου ή όλα τα απαραίτητα δικαιλογητικά απαιτείται η μεταφορά τους στο νέο πληροφοριακό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις του καινούριου νόμου και χωρίς χρονικό περιορισμό πέραν της 6ης Φεβρουαρίου 2015 που επιβάλλει ο νόμος.
 Για τις εκκρεμείς υποθέσεις, εάν τα πρόστιμα είναι μεγαλύτερα με το νέο πλαίσιο από ότι με την προηγούμενη πράξη υπαγωγής, η διαδικασία ολοκληρώνεται σύμφωνα με το ποσό που έχει υπολογιστεί. Εάν είναι μικρότερο, τότε οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται με βάση τα όσα ορίζει ο νέος νόμος. Για αυθαίρετα που ξεκίνησαν την διαδικασια έκδοσης οικοδομικής άδειας πριν την εφαρμογή των νέων διατάξεων για εκτέλεση εργασιών επιτρέπεται η ολοκλήρωσή τους. Ακολουθούν 19 χρηστικές ερωτήσεις-απαντήσεις προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να γνωρίζουν τους κανόνες υπαγωγής στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template