ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ-Οδηγός Επιβίωσης στο Dubai

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα EmiratesLife.gr η οποία είναι αφιερωμένη στους αεροσυνοδούς της Emirates και σε όλους όσους θέλουν να γίνουν αεροσυνοδοί διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα τα παρακάτω που μοιάζουν σαν Οδηγός Επιβίωσης στο Dubai.

ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Εργατικά Δικαιώματα

Στο Dubai δεν υπάρχουν εργατικά δικαιώματα όπως υπάρχουν στον δυτικό κόσμο. Υπάρχουν πολλοί εργάτες από ανατολικές χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες κ.α.) οι οποίοι δουλεύουν για έναν πολύ χαμηλό μισθό και σε συνθήκες που στην Ευρώπη θα χαρακτηρίζονταν απαράδεκτες. Η εταιρία τους δίνει ένα κρεβάτι, μαζί με άλλα 6 ή 8 άτομα στο ίδιο δωμάτιο. Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται για να αποταμιεύουν χρήματα και τα στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους, στις οικογένειες τους. Οι εργάτες αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Δεν υπάρχει αποζημίωση απόλυσης. Σε περίπτωση απόλυσης ο εργαζόμενος δικαιούται μόνο τα δεδουλευμένα του τρέχοντος μηνός. Σε περίπτωση απόλυσης ο εργαζόμενος χάνει και την visa (άδεια παραμονής του) και πρέπει να φύγει από την χώρα. Μπορεί να ξαναέρθει υπό προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχει συνταξιοδοτικό, ούτε σύστημα υγείας. Με άλλα λόγια δεν θα βγεις ποτέ στην σύνταξη από την εργασία στο Ντουμπάι. Όσον αφορά το θέμα της υγείας, όλα τα νοσοκομεία είναι ιδιωτικά. Οι εταιρίες, συνήθως προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στους εργαζομένους τους σαν benefit.

Θρησκευτική Ελευθερία

Ο νόμος απαγορεύει αυστηρά τον “προσηλυτισμό” από άλλες θρησκείες προς τους Μουσουλμάνους. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε ότι θέλει και να εξασκεί την θρησκεία του. Υπάρχουν αρκετές εκκλησίες Χριστιανικές και μία Ελληνική Ορθόδοξη.

Ελευθερία Έκφρασης

Η ελευθερία της έκφρασης δεν υπάρχει όπως την εννοούμε στα δημοκρατικά κράτη. Τα τοπικά ΜΜΕ είναι ελεγχόμενα και δεν μπορούνε να δημοσιεύσουνε παρά μόνο ότι εγκρίνει το επιτελείο του σεΐχη. Πρόσφατα ο σεΐχης ανακοίνωσε ότι δεν θα φυλακίζεται κανένας δημοσιογράφος όταν κάνει την δουλειά του, αυτός ο νόμος όμως δεν απαγορεύει να κινηθούν εναντίων των δημοσιογράφων με άλλους τρόπους.

Σε προσωπικό επίπεδο, απαγορεύονται συζητήσεις για θέματα θρησκείας και πολιτικής. Μπορείς βέβαια να έχεις τέτοιες συζητήσεις με ευρωπαίους, αλλά θέλει προσοχή στις συζητήσεις με μουσουλμάνους καθώς αν “προβάλεις” την θρησκεία ή το καθεστώς μπορεί να κινηθούν εναντίων σου.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ κανονικά απαγορεύεται για τους Μουσουλμάνους. Στο Ντουμπάι όμως κάνουν τα στραβά μάτια για να έχουν ικανοποιημένους τους κατοίκους και τους τουρίστες. Υπάρχουν πολλά καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία που έχουν άδεια να σερβίρουν αλκοόλ. Οποιοσδήποτε πηγαίνει σε αυτά τα μέρη μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες. π.χ. 6 με 8 ευρώ για μία μπύρα 8 με 15 ευρώ για ένα ποτό.

Οι μη-μουσουλμάνοι έχουνε δικαίωμα να βγάλουν “alcoholic drinks licence’. (Ένα πράγμα όπως η άδεια του james bond να σκοτώνει, licence to drink – licence to kill ). Για να βγάλει κανείς την άδεια αυτή πρέπει να απευθυνθεί στην MMI www.mmidubai.com Ο εργοδότης(!) πρέπει να σφραγίσει μία αίτηση και να εκδώσει ένα επίσημο γράμμα(!) που θα αναφέρει ότι επιτρέπει στον εργαζόμενο να καταναλώσει αλκοόλ. Με αυτά τα έγγραφα μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια αλκοόλ. Η άδεια επιτρέπει στον κάτοχο να αγοράζει αλκοόλ από εγκεκριμένα καταστήματα, να μεταφέρει το αλκοόλ στο σπίτι του, να εισάγει αλκοόλ από το εξωτερικό έως 4 λίτρα κάθε φορά.

Φάρμακα – Ναρκωτικά
Δεν υπάρχει καμία ανοχή για τα ναρκωτικά στο Ντουμπάι. Αν κάποιος είναι θετικός σε τεστ ναρκωτικών, τιμωρείται κανονικά, ακόμα και αν τα έχει καταναλώσει εκτός της χώρας. Η ποινή είναι φυλάκιση και συνήθως απόλυση από την εργασία του καθώς και απέλαση από την χώρα.

Δώστε προσοχή σε ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι απαγορευμένες στο Ντουμπάι. Αν κάνετε χρήση κάποιας ουσίας που μπορεί να είναι απαγορευμένη, επικοινωνήστε με τοπική αστυνομία για να εξακριβώσετε αν επιτρέπονται. Θα προσπαθήσουμε να αναρτήσουμε μία λίστα στο μέλλον με τις απαγορευμένες ουσίες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ

Ντύσιμο

Οι ντόπιες – μουσουλμάνες συνήθως κυκλοφορούν με την αλμπάγια και την μπούρκα. Με άπλά λόγια είναι μαυροφορεμένες, έχωντας μερικές καλυμένα μόνο τα μαλλιά, μερικές καλυμένο όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια και μερικές που έχουνε καλυμένα και τα μάτια. Οι περισσότερες γυναίκες έξω ντύνονται με κανονικά ρούχα. Υπάρχει όμως και μία μεγάλη αναλογία παντού μαυροφορεμένων γυναικών η οποία εξαρτάται από την περιοχή και το μέρος που βρίσκεστε.

Για τις δυτικές γυναίκες υπάρχει κώδικας «σεβάσμιας» ενδυμασίας. Αποδεκτή θεωρείται η ενδυμασία με ψηλό μπούστο, καλυμένα τα χέρια μέχρι το μπράτσο και τα πόδια μέχρι το γόνατο. Στα mall υπάρχουν πινακίδες σε κάθε είσοδο που αναφέρουν πως η γυναίκες πρέπει να είναι ντυμένες ευπρεπώς. Ο κανόνας αυτός δεν ακολουθείται γενικά και συχνά βλέπεις γυναίκες με ψηλές φούστες, χαμηλά μπούστα και αμάνικα. Είναι κάτι που συμβαίνει, είναι φυσιολογικό και δεν τιμωρείται. Αν όμως μια γυναίκα φορέσει κάτι ακραίο σε δημόσιο μέρος είναι πολύ πιθανό να τιμωρηθεί. Στα κλαμπ και στα νυχτερινά κέντρα οι γυναίκες ντύνονται πιο προκλητικά, εφόσον όμως θα πάνε μόνο εκεί. Όσον αφορά τις παραλίες, το μπικίνι επιτρέπεται κανονικά.

Φιλιά, χειραψίες κλπ

Απαγορεύονται τα φιλιά και οι σεξουαλικές εκδηλώσεις σε δημόσιο μέρος. Επιτρέπονται φιλικά φιλάκια στο μάγουλο τα οποία δεν εκδηλώνουν σεξουαλικότητα. Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται να πιάνεις το χέρι μιας γυναίκας εκτός και αν είναι η σύζυγος σου. Υπάρχουν όμως πολλά ζευγαράκια που πιάνονται χέρι χέρι και συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε αντίθεση, είναι φυσιολογικό για τους άραβες και μουσουλμάνους να κρατιούνται χέρι χέρι δύο άνδρες. Αν το δείτε αυτό στο δρόμο μην υποθέσετε ότι είναι ομοφυλόφιλοι, είναι απλά ένα μέρος της κουλτούρας τους.

Εγκυμοσύνη


Απαγορεύεται μία κοπέλα να μείνει έγκυος πριν από το γάμο γιατί αλλιώς κινδυνεύει να συλληφθεί ή να απελαθεί. Επίσης απαγορεύεται και η έκτρωση. Αν κάποια κοπέλα θέλει να κάνει έκτρωση, θα πρέπει να την κάνει σε άλλη χώρα. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν πωλείται σε κανένα φαρμακείο αλλά μπορεί κανείς να το φέρει κρυφά από άλλη χώρα.

Σεξουαλικά βοηθήματα – παιχνίδια
Απαγορεύεται η πώληση και η κατοχή κάθε σεξουαλικού σκεύους. Τα προφυλακτικά επιτρέπονται και πωλούνται κανονικά σε όλα τα Σούπερ Μάρκετ.

Προσωπική Ασφάλεια

Αν μία κοπέλα είναι μόνη στο δρόμο είναι πολύ πιθανό να δεχτεί σχόλια και πειράγματα από διάφορους οδηγούς. Χρειάζεται προσοχή στα ταξί καθώς στο παρελθόν είχανε αναφερθεί κάποια μεμονωμένα περιστατικά βιασμών. Υπάρχουν γυναικεία ταξί τα οποία έχουν μόνο γυναίκες για οδηγούς τηλ Dubai Taxi: 04 2080808 και ζητήστε ladies taxi.πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template