Tρόικα: Κόψτε τις φοροαπαλλαγές για να καλύψετε το κενό των 2,5 δισ.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Του Κωστή Πλάντζου.Στον γκρεμό σπρώχνει την κυβέρνηση η τρόικα, η οποία όχι μόνο επιμένει να βλέπει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ, αλλά «ανακάλυψε» και ότι η Αθήνα
θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο αν κόψει και τις 700 φοροαπαλλαγές που δεν έχουν ακόμα καταργηθεί στα χρόνια του μνημονίου.
Καρφί στο μάτι των δανειστών είναι πλέον βασικές φοροελαφρύνσεις, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι πολλές απαλλαγές φόρου για τους μισθωτούς, από τις οποίες θεωρεί πως το Ελληνικό Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Η τρόικα δεν αρκείται να ζητά μέτρα μόνο για το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. (όπως η ίδια το υπολογίζει) για το 2015, αλλά ανησυχεί τι θα γίνει στη χώρα τα επόμενα χρόνια - από την έξοδο από το μνημόνιο έως το 2018. Και για να μείνει ήσυχη, ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει φοροαπαλλαγές όπως η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ώστε να υπερκαλύψει και τις μελλοντικές ανάγκες.
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ήδη από το «Παρίσι Ι» τον Σεπτέμβριο κάθε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο οι τροϊκανοί δεν κατανοούν γιατί η Μύκονος και η Σαντορίνη πρέπει να έχουν μικρότερο ΦΠΑ απ’ ό,τι τα νησιά του Ιονίου ή οι ακριτικές και ορεινές περιοχές της χώρας.
Υπολογίζει επίσης ότι το Δημόσιο χάνει άσκοπα χρήματα, από φοροαπαλλαγές για τους μισθωτούς.
Ακόμα χειρότερα, η τρόικα θεωρεί ότι οι μισθωτοί έχουν υπερβολικά πολλές φοροαπαλλαγές. Βλέπει ότι το Δημόσιο χάνει πάνω από 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για εκπτώσεις φόρου σε ιατρικές δαπάνες και πάνω από 200 εκατ. για εκπτώσεις σε γονικές παροχές και κληρονομιές.
Παραβλέπει όμως τους κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους για τους οποίους πολλές από τις απαλλαγές επιβάλλονται, ενώ δεν στέκεται στο τι γλιτώνουν οι λίγοι (π.χ. φοροαπαλλαγές στις offshore με ακίνητα), αλλά τι γλιτώνουν οι πολλοί!
Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα υπολογίζει ότι:
■ Μέχρι τις 30/9/2014 καταγράφηκαν 700 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών (ίσχυσαν για τα εισοδήματα του 2013 που εκκαθαρίστηκαν και φορολογήθηκαν το 2014). Από όσες καταμετρήθηκαν προκύπτει απώλεια εσόδων 3,6 δισ. τον χρόνο, αλλά στο σύνολό τους εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 4-5 δισ. ευρώ.
■ Από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ (6,5% και 13% αντί 23%) το Δημόσιο έχασε 528,2 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χώρας.
■ Από την έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου το Δημόσιο έχασε άλλα 347 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 66% των μειώσεων για το σύνολο της χώρας).
■ Ολόκληρος ο ΦΠΑ που εισέπραξε το 2013 το Δημόσιο ήταν 13,8 δισ. ευρώ. Αν ίσχυε ΦΠΑ 23% παντού, θεωρητικά θα εισέπραττε 14,723 δισ. ευρώ. Αν καταργούσε τις εκπτώσεις των 875,2 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ σε 21,7% για να είχε -θεωρητικά πάντα- τα ίδια έσοδα ή, αν ήθελε, να χρησιμοποιούσε τα 875,2 εκατ. ευρώ ως δημόσια δαπάνη προς ενίσχυση των περιοχών και των πληθυσμών που στηρίζει με τη μείωση του φόρου ΦΠΑ.
■ Οι περισσότερες εκπτώσεις αφορούν φυσικά πρόσωπα. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι εκπτώσεις / μειώσεις / απαλλαγές ή εξαιρέσεις που μειώνουν το φορολογητέο ποσό, οι εκπτώσεις ή απαλλαγές από τον φόρο και η αναβολή της φορολογικής υποχρέωσης.
Ωστόσο διαπιστώνει ότι άλλες φοροαπαλλαγές πιάνουν τόπο και άλλες όχι. Για παράδειγμα:
■ 1.543.922 φορολογούμενοι δήλωσαν ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και «γλίτωσαν» φόρο 50.978.235 εκατ. ευρώ (όφελος 33 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο).
■ Μόλις 539 φορολογούμενοι επικαλέστηκαν κατάθεση στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημοσίου Χρέους (Ταμείο Μολυβιάτη). «Γλίτωσαν» ποσό φόρου 20% ή 68.182 ευρώ όλοι μαζί (περίπου 125 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο).
■ 56.929 φορολογούμενοι έκαναν δωρεά στο Αγιον Ορος και «γλίτωσαν» φόρο 10% ή συνολικά 2.164.962 ευρώ (όφελος 38 ευρώ ο καθένας).
Επιπλέον, φοροαπαλλαγές που διατηρούνται ακόμη και μπαίνουν στο στόχαστρο είναι:
■ Απαλλαγές και μειώσεις εταιρειών: Εξαιρούνται από τον φορολογικό συντελεστή 26% και φορολογούνται με 13% οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαμηλή φορολόγηση έως 10% έχουν εταιρείες που δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Φόρο πλοίων πληρώνουν μόνο όσα έχουν ελληνική σημαία - ή και ξένη, αν πληρώνουν εισφορές στο ΝΑΤ. Αυτός υπολογίζεται με βάση την ηλικία των πλοίων και τη χωρητικότητά τους.
■ Φόροι ακινήτων: Εξαιρούνται από τον φόρο 15% ετησίως της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε offshore όσες έχουν σχέση με ναυτιλιακές εταιρείες.
■ Φόρος κληρονομιών: Για συγγενείς ο φόρος υπολογίζεται σε 1%-20% μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου 30.000-150.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για δωρεές και γονικές παροχές.
■ Φόρος τυχερών παιχνιδιών: Ο φόρος 10%-20% επιβάλλεται στα κέρδη μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου 100 ευρώ. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template