ΤΣΙΠΡΑ ΑΚΟΥΣ;-Τα επινίκια τελείωσαν, Ώρα για δουλειά και σχέδιο

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Του Χάρη Λευθεριώτη
Οι κάλπες μίλησαν και ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον Α.Τσίπρα, δίδοντας του καθαρή εντολή τετραετίας και επισφραγίζοντας την πολιτική του κυριαρχία με ποσοστό 35,46%. Παράλληλα ένα μικρό τμήμα του εκλογικού σώματος (3,69%) επανεξέλεξε τους ΑΝΕΛ, το κόμμα του <<συγκυβερνήτη>> Π. Καμμένου, το οποίο θα συνεργαστεί εκ νέου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητικός εταίρος.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο, να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής. Ο ελληνικός λαός, "εξουσιοδότησε" την κυβέρνηση να εφαρμόσει παράλληλο πρόγραμμα με αντισταθμιστικά, ισοδύναμα μέτρα και να πατάξει την διαπλοκή. Καθ ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Α. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι το κυβερνητικό του έργο θα κινηθεί σε αυτούς τους δύο άξονες.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Μέχρι το τέλος του έτους 123+1 εφαρμοστικοί νόμοι του τρίτου μνημονίου πρέπει να ψηφιστούν. Πρόκειται για φοροεπιδρομή, μειώσεις συντάξεων και ως επι τω πλείστον υφεσιακά μέτρα. Αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλες κοινωνικές ομάδες αναμένεται να πληχθούν βάναυσα απ' αυτά τα μέτρα. 
Τα ζητήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτά και διαπραγματεύσιμα.
 Τα ισοδύναμα μέτρα θα εξευρευθούν, εφόσον αναζητηθούν και διεκδικηθούν. Σε συννενόηση με τους εταίρους και με την συνδρομή των ευρωπαικών οργάνων, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, τα οποία θα αποφέρουν πολλά έσοδα στο κράτος. Η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, απαιτεί παράλληλα τον ιδεολογικό <<απεγκλωβισμό>> του ΣΥΡΙΖΑ απο τον άκρατο κρατισμό. 
Οι διορισμοί κομματικών φίλων, που είδαμε τους τελευταίους επτά μήνες, δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν, καθώς η πελατειακή τακτική αποτελεί ότι πιο <<παλαιό>> και επιζήμιο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και το χτύπημα στην διαφθορά αποτρέπουν υφεσιακά μέτρα και αλλάζουν ριζικά την λειτουργία των κρατικών θεσμών

Η νεοδιαμορφωθείσα κυβερνητική πλειοψηφία (155 βουλευτές) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύθραστη, δεδομένης της διαφοροποιημένης στάσης των <<53>> στο ΣΥΡΙΖΑ, παρα την στήριξη τους στον Α.Τσίπρα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτό καθώς και την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποκλείει συνεργασίες και με τα κόμματα του ευρωπαικού μετώπου. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΕΚ δηλώνουν πρόθυμα να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια. Δίοτι η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί την στήριξη των υπόλοιπων φιλοευρωπαικών δυνάμεων, σε περίπτωση που απειληθεί η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να συννενοηθεί και να συνεργαστεί με αυτα τα κόμματα σε δύο σοβαρά ζητήματα:

α) δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλα τα πολιτικά κόμματα.

β) Κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου μέσω της αξιοποίησης του πακέτου των 35 δις απο την Κομισιόν. Το σχέδιο πρέπει να καταρτιστεί απο ειδικούς επιστήμονες που θα προτείνουν όλα τα κόμματα.

Η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου θα κριθεί στην βελτίωση των δυσμενών όρων του μνημονίου, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ομαλή έξοδο της χώρας απο την κρίση. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναζητήσει ισοδύναμα και εφαρμόσει κατα γράμμα το μνημόνιο, θα αντιμετωπίσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις και θα υποστεί μέγιστη πολιτική ήττα, ανάλογη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Τα όρια και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν ήδη εξαντληθεί απο την πενταετή εφαρμογή σκληρής λιτότητας. Όλοι οι πολίτες που έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Α.Τσίπρα,.θα στραφούν μαζικά εναντίον του, εαν δεν εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα και αθετήσει για ακόμα μια φορά τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Τα επινίκια, λοιπόν, τελείωσαν. Ώρα για δουλειά και σχέδιο.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template