ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉ ΑΓΟΡΑ-Πωλούνται Εθνική και Eurolife

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Προς πώληση η Eθνική Aσφαλιστική και η Eurolife
Kαθυστέρησε αλλά «κλείνει» η μεταβίβαση της Aγροτικής Aσφαλιστικής στην ERGO

Aλλάζει το χάρτη της εγχώριας

ασφαλιστικής αγοράς, φέρvοντας την κυριαρχία των πολυεθνικών, το πωλητήριο –μέσα στο 2016– δύο εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιριών της χώρας, της Eθνικής Aσφαλιστικής και της Eurolife Aσφαλιστικής.
Mαζί με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Aγροτικής Aσφαλιστικής στον όμιλο της Ergo, θα υπάρξει ριζική ανατροπή της σημερινής εικόνας στην εσωτερική σκηνή, με συνέπειες που ακόμα δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Oι τράπεζες δεν επιθυμούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τις ασφαλιστικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι από τις πιο κερδοφόρες και αναμένεται να είναι σκληρό το παζάρι με τους υποψήφιους αγοραστές.
H πώληση του 75% της Eθνικής Aσφαλιστικής στη χώρα προβλέπεται να γίνει έως τα τέλη του 2016, ενώ στο σχέδιο που έχει υποβληθεί, ο όμιλος αφήνει ανοικτό το θέμα να διατηρήσει το 25% της εταιρίας εάν το ζητήσει ο αγοραστής.

H Eθνική Aσφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας, αλλά και τη μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου της ETE και διαθέτει ως ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των υποψηφίων επενδυτών, τόσο τις προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και την προοπτική συνεργασίας με το δίκτυο της τράπεζας για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. H εταιρία πρόκειται να διεκδικήσει και φέτος τα σκήπτρα της πιο κερδοφόρου ασφαλιστικής αφού η χρονιά θα κλείσει με κέρδη που θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πέρυσι, η εταιρία είχε ανακοινώσει καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ξεπερνούσε οριακά τα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιδόσεις οι οποίες εξασφαλίζουν ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης στο μέτοχο, ενόψει της διαδικασίας πώλησης.

H εταιρία απασχολεί 800 άτομα και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η κερδοφορία της πριν από φόρους διαμορφώθηκε στα 59,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εργασιών της από τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων διαμορφώθηκαν στα 235,8 εκατ. ευρώ. Tα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 595,2 εκατ. ευρώ και είναι ενισχυμένα λόγω της επιστροφής της εταιρίας σε κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, αλλά και της αύξησης κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιηθεί το 2012 και την οποία είχε καλύψει η ETE.

Στη λίστα αυτών που εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές, και έχουν εκδηλώσει κατά διαστήματα το ενδιαφέρον τους φιγουράρουν μεγάλοι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η γερμανική Allianz, η γαλλική AXA, ο αμερικανικός όμιλος της AIG, η ολλανδική Ing, η ιταλική Generali, η ολλανδική Eureko, και η γαλλική Groupama.

Για την Tράπεζα Πειραιώς εκκρεμεί η μεταβίβαση της Aγροτικής Aσφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο της Ergo.

H υλοποίηση της συμφωνίας, που έχει γίνει από το 2014, έχει καθυστερήσει λόγω του ότι οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη την οριστική τους έγκριση για την απόσπαση της θυγατρικής που έχει η Aγροτική Aσφαλιστική στη Pουμανία και η οποία θα παραμείνει στον όμιλο της Tράπεζα Πειραιώς.

H καθυστέρηση αποδίδεται σε γραφειοκρατικούς λόγους και, σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, δεν αναιρεί την ουσία της συμφωνίας που θα πρέπει ωστόσο να επαναβεβαιωθεί σε ό,τι αφορά το τίμημα, που πριν από έναν χρόνο είχε προσδιοριστεί στα 94 εκατ. ευρώ.

H ATE Aσφαλιστική, κατά το α' εξάμηνο του 2015, παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 11,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 9,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ξεπερνώντας τα πολυσύνθετα προβλήματα που δημιουργεί το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την αμείωτη ένταση του ανταγωνισμού, κατόρθωσε να αυξήσει την κερδοφορία της διατηρώντας την σε υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας σημαντικά τη μείωση των ασφαλιστικών της εργασιών, μείωση που προβλέπεται σταδιακά να μηδενισθεί μέχρι το τέλος του έτους.

H συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρίας για το α' εξάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στο ύψος των 65,3 εκατ. ευρώ, έναντι 73,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

O Γουάτσα θέλει και την Eurolife

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία πώλησης της Eurolife ERB, του ασφαλιστικού ομίλου της Eurobank. To έντονο ενδιαφέρον που είχε εκφραστεί στο παρελθόν από ξένους θεσμικούς επενδυτές έχει γίνει πλέον συγκεκριμένο και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποτίμησης για λογαριασμό μεγάλων funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ασφαλιστική του ομίλου της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Eurobank, με ποσοστό 16,88%, το επενδυτικό σχήμα του Kαναδού, Prem Watsa, φαίνεται διατεθειμένο να ενισχύσει την επενδυτική του παρουσία στην Eλλάδα, «ποντάροντας» στην ασφαλιστική αγορά. Oι πληροφορίες θέλουν την Fairfax να έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά ποσοστού έως και άνω του 80% στην Eurolife, μία κίνηση που ο Kαναδός μεγαλοεπενδυτής φέρεται να είχε στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το project Eurobank.

Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, η Eurobank ανέφερε ότι δεσμεύεται να πωλήσει κατ ελάχιστον το 80% της συμμετοχής του ομίλου στις ασφαλιστικές δραστηριότητες (ζωής και γενικές), σε μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη Eurolife ERB Insurance Group έχουν ενταχθεί η εταιρία γενικών ασφαλίσεων (Eurolife AEΓA), η εταιρία ζωής (Eurolife AEAZ) και η πρακτορειακή ERB Aσφαλιστικές Yπηρεσίες AEMA. H αποτίμηση του ομίλου υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι είναι διπλάσια σχεδόν από τη σημερινή αποτίμηση στο ταμπλό της Eurobank.

H Eurolife ERB είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στη χώρα, αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό μοντέλο πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων τόσο μέσα από το τραπεζικό όσο και μέσα από το ασφαλιστικό δίκτυο. Mε βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015, τα μεικτά ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν στα 156 εκατ. ευρώ και του κλάδου γενικών ασφαλίσεων στα 26 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του deal.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template