ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΩΤΑΚΟΣ-«Έσβησε» ο θρύλος του «Cavo D'Oro»

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Υπήρξε ένας από τους «τελευταίους των Μοϊκανών» της χρυσής εποχής της νυχτερινής διασκέδασης, αφού ήταν ιδιοκτήτης του θρυλικού
ρεστοράν και μετέπειτα ξενοδοχείου «Cavo D'Oro» στην Καστέλα του Πειραιά. Ο Λεωνίδας Φωτάκος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 χρόνων, αφήνοντας πίσω του τις όμορφες αναμνήσεις ενός αυθεντικού μάγκα, με την πραγματική σημασία της λέξης.

Από τον
Αλκίνοο Μπουνιά

Ενα καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από περίπου έναν μήνα και τον ανάγκασε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Πειραιά, ήταν η αιτία του θανάτου του, που συγκλόνισε την παλιά καλλιτεχνική και επιχειρηματική κοινωνία (εκείνους της φουρνιάς του, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή).

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι έως το τέλος ο Φωτάκος ήταν «ο άρχοντας της Καστέλας», ο «gentleman», ο «ξηγημένος Μανιάτης» και πάνω από όλα ένας πολύ δοτικός άνθρωπος, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν όλοι εκείνοι που τον γνώριζαν καλά- πρόσφερε μέσα από την καρδιά του ό,τι μπορούσε στον συνάνθρωπό του και κυρίως σε παλιούς και νέους φίλους του που βρίσκονταν σε ανάγκη. Μάλιστα, στο ξενοδοχείο του κατά καιρούς έβρισκαν καταφύγιο (δηλαδή δωρεάν ύπνο και τροφή) καλλιτέχνες, κοσμικοί και επιχειρηματίες του παλιού καιρού, που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Η αφρόκρεμα
Ο Λεωνίδας Φωτάκος πρωτοδημιούργησε τη δεκαετία του '60 το Cavo D'Oro, ένα ρεστοράν-καφέ στην Καστέλα (απέναντι από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το ομώνυμο ξενοδοχείο), το οποίο συγκέντρωνε την αφρόκρεμα της εποχής, ενώ το επισκέπτονταν και διάσημοι ξένοι που έρχονταν στη χώρα μας, όπως ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Δαλιδά.

Το 1972 το έκλεισε, για να ανοίξει το ομώνυμο ξενοδοχείο με τη μαγευτική θέα στον Σαρωνικό. Στον χώρο του λειτουργούσε και νυχτερινό κέντρο (με το ίδιο όνομα), από τη μαρκίζα του οποίου έχουν παρελάσει πολύ μεγάλα ονόματα του τραγουδιού. Ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Καλαντζής, η Ελένη Ροδά, η Τζένη Βάνου (σύμφωνα με όσα μας έχει αποκαλύψει η ίδια, ήταν ο Φωτάκος που τη γνώρισε στον σύζυγό της Βασίλη Ρηγόπουλο), η Κωνσταντίνα ήταν κάποιοι από αυτά.
«Εχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ από την απώλεια του Λεωνίδα. Ο Πειραιάς είναι πλέον πολύ φτωχός χωρίς τον Φωτάκο, τον μεγαλύτερο άρχοντα και μάγκα του» λέει συγκινημένη στην «Espresso» η Ελένη Ροδά και προσθέτει: «Τι να πρωτοθυμηθώ από αυτόν τον υπέροχο επιχειρηματία και άνθρωπο; Εχω τραγουδήσει πολλές φορές στο “Cavo D'Oro”. Ακόμη και πέρυσι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα εκεί τραγουδούσα. Για μένα αυτός ο τόσο φιλόξενος χώρος ήταν και είναι σαν το σπίτι μου.
Μαρτυρίες

Tα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Ζωή Λάσκαρη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ρίζος, ο Γιάννης Γκιωνάκης και πάρα πολλοί άλλοι, σύχναζαν εκεί και όλοι έλεγαν τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν τον χρυσό και δοτικό άνθρωπο». Αλλά και η Ματούλα θυμάται πόσο πολύ τη βοήθησε ο Λεωνίδας Φωτάκος κάποτε, όταν με μια φίλη της είχαν πάει στη Μάνη και δεν έβρισκαν ξενοδοχείο για να μείνουν. «Τον πήρα τηλέφωνο κι αμέσως μου βρήκε μια σουίτα, την οποία πλήρωσε κιόλας» μας λέει η ίδια.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3 μετά το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, ενώ την Πέμπτη θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο που βρίσκεται στο χωριό Χιμάρα Λακωνίας.


Ήταν πεθερός του Ερρίκου Πετιλόν


Ο Λεωνίδας Φωτάκος παντρεύτηκε τη Δανάη, μια καλλονή πρώην αεροσυνοδό, και απέκτησε μαζί της τέσσερις κόρες και έναν γιο. Από τα παιδιά του στον χώρο της showbiz μπήκε η Αφροδίτη, πρώην σύζυγος του Ερρίκου Πετιλόν και νυν γυναίκα του Ντίνου Ραπτάκη (είναι ο ανιψιός του γνωστού ιδιοκτήτη νυχτερινών μαγαζιών Λάκη Ραπτάκη, ο οποίος ασχολείται επίσης με night life business), από τον οποίο έχει αποκτήσει ένα αγοράκι.

Το γοητευτικό ζευγάρι κράτησε τη σχέση του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο και οι δύο είναι γνωστά πρόσωπα στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης, γι' αυτό και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χάρηκαν με τα νέα για την κοινή ζωή τους.

Κατά καιρούς η Αφροδίτη έχει ασχοληθεί με τον χώρο της showbiz ως ηθοποιός και μοντέλο, κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ. Μάλιστα, το 2009 συμμετείχε σε επίδειξη μόδας της στην Athens Xclusive Designers Week, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το 2011 πήρε μέρος στο remake της ταινίας του Ομηρου Ευστρατιάδη «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», κρατώντας τον ρόλο της Αννας. espresso.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template