EUROGROUP-Δεν γυρίζει στην Αθήνα η Τρόικα - Στον «αέρα» και η 7η Απριλίου για συμφωνία

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αλλά με δέσμευση για «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με στόχο την απεμπλοκή των διαδικασιών» και την επίτευξη μιας τεχνικής
συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρήκε όμως «σημαντικά προβλήματα», τα οποία παραμένουν στη διαπραγμάτευση.


Ελλάδα και θεσμοί συμφώνησαν πως θα γίνουν «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες» τις επόμενες ημέρες, με έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν τα μεγάλα «αγκάθια» που παραμένουν (εργασιακά, συνταξιοδοτικό).

Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση», όπως συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρόεδρος.

Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή θέληση από όλες τις πλευρές για να ολοκληρωθεί η τεχνική διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει μία «πλήρης συμφωνία στο πακέτο πολιτικής (τεχνική συμφωνία)» και οι θεσμοί θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον.

«Αν τα καταφέρουμε, τότε στο Eurogroup θα συζητήσουμε γι' αυτό, πρέπει να δούμε όμως τη μελλοντική δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο» συνέχισε ο Ολλανδός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «συμφωνήσαμε τον Μάιο πώς θα διαχειριστούμε τα ανοικτά ζητήματα του χρέους. Συμφωνήσαμε για τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, φυσικά αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επίσης θα συζητήσουμε και για τη μακροπρόθεσμη πορεία τους».

Σε ερώτηση για το πότε θα γυρίσουν πίσω στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα αναφορικά με το αν πρέπει να λύσουμε πρώτα τις λεπτομέρειες ή τα μεγάλα ζητήματα.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, ήρθε η ώρα να λύσουμε μεγάλα ζητήματα, εργασιακά και συντάξεις, αλλά και φορολογικά, αυτή είναι η σειρά των δεδομένων και αυτά θα λύσουμε» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τη μία πλευρά και όσων εμπλέκονται εκ μέρους των ελληνικών αρχών, από την άλλη.

Η πρώτη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών στο σημείο αυτό, όπως γράφει το newmoney.gr, ήταν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επικοινωνεί από την Αθήνα μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό θυμίζει το 2015 και τις συνεδριάσεις του Brussels Group.
Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως έχει γίνει σχεδόν όλη η δουλειά, η οποία αφορά στη συλλογή δεδομένων «από το έδαφος» και συνεπώς το ζήτημα τώρα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ατόμων, ικανό να φέρει μια λύση.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς βλέπει πως κατανοεί και η ελληνική κυβέρνηση πως, όσο παρατείνεται η διαπραγμάτευση, πλήττεται η αξιοπιστία της οικονομίας.

Με τη σειρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε γενικά για πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα-«αγκάθια», ΄λοπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως έχει γίνει «καλή πρόοδος», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, «ρίσκο» για την οικονομία παραμένουν όμως οι καθυστερήσεις, που συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιτίας των ανοιχτών θεμάτων.

Από την αρχή του προγράμματος ο ESM έχει δώσει περί τα 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, συνδεδεμένα πάντα με την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ υπήρχαν και θετικότερα δημοσιονομικά σημάδια για το 2016.

Σημαντικό είναι να κρατήσουμε το «μομέντουμ», τόνισε, διότι οι καθυστερήσεις προκάλεσαν ζημιά. Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλες αποπληρωμές χρέους μπροστά της το καλοκαίρι και είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση πριν από τον Ιούλιο, υπογράμμισε ακόμη ο επικεφαλής του ESM.

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη και την μετατροπή, ουσιαστικά, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί επιθυμούν ομόφωνα την διατήρηση του υπάρχοντος «status quo» για την Ελλάδα -δηλαδή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.  newmoney.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template