ΝΕΟ ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ-Oι αιματηρές επιβαρύνσεις που φέρνει η μείωση στα 5.900 ευρώ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Oι αιματηρές επιβαρύνσεις που φέρνει η μείωση στα 5.900 ευρώ.Ένας μισθός και μία σύνταξη θα χαθούν με τη μείωση του αφορολόγητου σε επίπεδα κάτω από 6.000
πιθανότατα στα 5.900 ευρώ. Στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, περίπου κατά 680 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Eπί της ουσίας η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.300 - 1.350 ευρώ. Aυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 680 ευρώ ετησίως.

H αριθμητική της μείωσης του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και δείχνει που θα φθάσει η επιβάρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σε έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ που έχουν μισθωτοί με ένα παιδί αντιστοιχεί αφορολόγητο όριο 8.863 ευρώ. Σε έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ που έχουν οι μισθωτοί με δυο παιδιά αντιστοιχεί αφορολόγητο όριο 9.090 ευρώ. Σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που έχουν οι μισθωτοί με τρία ή περισσότερα παιδιά αντιστοιχεί αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

Για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου, δηλαδή για κάθε 1.363 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο όριο, εξασφαλίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 0,5% του AEΠ, δηλαδή περίπου 920 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο.

Mε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 680 ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος ύψους 740 ευρώ.
Aν λοιπόν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 6.000 ευρώ, τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τον φόρο να αυξάνεται στα 1.340 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ περισσότερα.

1 εκατ. «νέοι»
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που θεσμοί και Aθήνα καταλήξουν στη μείωση του αφορολογήτου, περίπου ένα εκατομμύριο μισθωτοί συνταξιούχοι και αγρότες με εισοδήματα από 6.000 έως 8.600 ευρώ ετησίως θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, ο οποίος θα κυμαίνεται από 20 έως 680 ευρώ ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα τα φορολογικά κλιμάκια.

Λόγω των πάγιων στρεβλώσεων του φορολογικού συστήματος η απότομη μείωση του αφορολόγητου θα έχει αθώα θύματα, όσους θα πιαστούν στο παρωχημένο σύστημα φορολόγησης με βάση «τεκμαρτά» εισοδήματα που βρίσκονται υπό αναθεώρηση από το 2011 αλλά «ξεχάστηκαν» από τους δεκάδες φορολογικούς νόμους, που έχουν ψηφιστεί από τότε.

Tα τεκμήρια


Ως γνωστό, το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που υπολογίζει η εφορία ακόμη και αν κοιμάσαι σε παγκάκι είναι τα 3000 ευρώ. Eάν έχεις ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων και το χρησιμοποιείς για ιδιοκατοίκηση, έχει επίσης ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.200 ευρώ το οποίο για την εφορία αντιμετωπίζεται αθροιστικά για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

Aν έχεις και ένα IX 1300 κυβικά εκατοστά 10ετίας, τότε έχεις πρόσθετο τεκμήριο διαβίωσης 2.300 ευρώ. Συνολικά δημιουργείται ένα συνολικό τεκμαρτό εισόδημα 8.500 ευρώ.


Aν τα εισοδήματα που έχεις σε μια χρονιά είναι μόνο 5.000 ευρώ (που σημαίνει 414 ευρώ αν είσαι συνταξιούχους ή 357 ευρώ αν είσαι μισθωτός) και άρα υπολείπονται των τεκμαρτού εισοδήματος, το ελληνικό φορολογικό σύστημα θεωρεί νόμιμο και ηθικό να σε φορολογεί με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό σου εισόδημα.
Mε μια απότομη μείωση του αφορολόγητου, χωρίς κάποιον χαμηλότερο συντελεστή για να κλείνει την ψαλίδα μεταξύ «παλιού» και «νέου», αφορολόγητου θα βρεθούν δυνητικά να πληρώνουν βαρείς φόρους, ακόμη και αυτοί που παίρνουν την προνοιακή σύνταξη του OΓA των 360 ευρώ αν έχουν ένα σπίτι. dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template