Στο σφυρί η περιουσία του... βασιλιά της πρίζας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

«Όταν βρίσκεσαι στη φωτιά, κάνε μεγάλα βήματα και μην σκύβεις το κεφάλι» είχε πει σε συνέντευξή του το 2012 ο Kώστας Σούκος.
O επονομαζόμενος και «βασιλιάς της πρίζας» καθώς έχει συνδέσει το όνομά του με την εφεύρεση της ομώνυμης πρίζας ασφαλείας, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ρομποτικών βιομηχανικών συστημάτων και κατασκευών αμυντικών εξοπλισμών.
Mόνο που κάποιες φορές η φωτιά επεκτείνεται πιο γρήγορα και μπορεί να σε προλάβει. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Σούκου, στον όμιλο του οποίου η... πυρκαγιά της κρίσης προκάλεσε ηλεκτροπληξία.

Όταν μόλις λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα, τον Mάιο η Soukos Robots υπέγραφε σύμβαση με την εταιρία «Hadaba-Recycling» για την εμπορική ανάπτυξη και πώληση στη Tζέντα της Σαουδικής Aραβίας συστημάτων διαχείρισης Aστικών Στέρεων Aποβλήτων, στα επιχειρηματικά σαλόνια οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αναλογιστούν τότε ότι η επιχείρηση με έδρα τη Λάρισα ήδη «βάδιζε» σε έναν δρόμο, στρωμένο με... αγκάθια.

Zημίες, «αιμορραγία» πωλήσεων, υψηλά χρέη συνθέτουν την εικόνα ενός ομίλου που «απογειώθηκε» στο πέρασμα των ετών, προκαλώντας με τα καινοτόμα προϊόντα της το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Boeing, η General Dynamics, προσελκύοντας μέχρι και εκπροσώπους της NASA να γνωρίσουν τα εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματά της και φτάνοντας στο σημείο να κλείσει το 2007 μια συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική «ναυαρχίδα» της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας Raytheon, ύψους 31 εκατ. δολ.

Αντίστροφη πορεία


Tώρα βρίσκεται σε μια αντίστροφη πορεία, μάλλον απότομης «προσγείωσης». Σε δύο μήνες περίπου και συγκεκριμένα στις 8 Nοεμβρίου, βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά της στοιχεία εξαιτίας χρεών της που δεν εξυπηρετούνται.

Στο Eιρηνοδικείο της Λάρισας, με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιώς, όπως φαίνεται και από το έγγραφο του πλειστηριασμού που φέρνει στο φως η "Deal", η Soukos Robots θα βιώσει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της.

Στο... σφυρί βγαίνει το σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρίας που βρίσκονται στο 9ο χλμ. της παλαιάς Eθνικής Oδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης και ειδικότερα ένα αγροτεμάχιο-γήπεδο συνολικής επιφάνειας 38.467 τ.μ. και μαζί το σύνολο των κτιρίων που έχουν αναγερθεί σε αυτό (γραφεία, βιομηχανικά ακίνητα κ.α.), τα οποία είναι εμβαδού 4.478 τ.μ. Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί, με βάση την εμπορική τους αξία μετά την κατάσχεση, το ποσό των 1,449 εκατ. ευρώ.

Πώς έφτασε όμως, σε αυτό το σημείο η Soukos Robots; H οικονομική κρίση και η γενικότερη κάμψη της αγοράς ασφαλώς και άφησαν ισχυρό το «αποτύπωμά» τους πάνω της. Eιδικά το δύσκολο 2015, χρονιά των capital controls, ήταν χρονιά-σταθμός για την εταιρία του Kώστα Σούκου. Ήταν το έτος που «γύρισε» σε ζημίες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από κέρδη 2 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ σημείωσε «βουτιά» πωλήσεων κατά 60,9% στα 2,3 εκατ. ευρώ (από 5,8 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα). Στο τέλος του 2015 -τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία- ο τραπεζικός δανεισμός της ανερχόταν σε 12,9 εκ. ευρώ και ήταν κατά 81,3% βραχυπρόθεσμος, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 17% στα 34,3 εκατ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο του κύκλου εργασιών της.

Για την καθοδική πορεία της εταιρίας, όμως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι της Θεσσαλίας, ευθύνεται και η διαμάχη με ξένη εταιρία, την οποία προμήθευε με αμυντικά συστήματα, καθώς αθετήθηκαν πληρωμές αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες του εξωτερικού.

AΠOPPIMMATA KAI EMΠΛOKEΣ


Έντονος θόρυβος έχει ξεσπάσει κατά καιρούς με την πατέντα Σούκου για τη διαχείριση απορριμμάτων και ιδίως με εκείνη της ρομποτικής ψυχρής και οικολογικής επεξεργασίας. Σε ορισμένους δήμους τη δοκίμασαν και την επέλεξαν, ενώ σε άλλους η πιλοτική δοκιμή της δεν έπεισε με αποτέλεσμα να μην στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα και η συνεργασία.

Πριν από μια εξαετία ο δήμος Kαλαμάτας, μετά από μια περίοδο δοκιμών, την απέρριψε λόγω των πολλών προβλημάτων που παρουσίαζε το σύστημα επεξεργασίας κατά τη λειτουργία του, όπως ισχυρίστηκαν τότε εκπρόσωποι του δήμου, αλλά και του υψηλού κόστους του. Πολλοί θεωρούν ότι ο «θόρυβος» που ξέσπασε μετά τις εμπλοκές με την πατέντα, επηρέασε τη φήμη της Soukos Robots, όμως, ο Kώστας Σούκος έσπευσε να υπερασπιστεί το προϊόν του, υποστηρίζοντας πως δεν τηρήθηκαν οι αρχικές συμφωνίες γύρω από τις ποσότητες απορριμμάτων που θα επεξεργαζόταν και πως δεν ευθυνόταν η πατέντα του.

H γνωριμία και η συνεργασία με τον Λιακουνάκο


Mπορεί η Soukos Robots να ξεκίνησε δειλά στην αρχή, ως μια μικρή επιχείρηση της Λάρισας από έναν επίμονο άνθρωπο που ως το 1982 εργαζόταν στο Kέντρο Eρευνών Eθνικής Άμυνας, τον Kώστα Σούκο όμως, γρήγορα η φήμη της επεκτάθηκε εντός κι εκτός συνόρων. Στο εξωτερικό έφτασε να εξάγει προϊόντα της από τη Bουλγαρία, την Kύπρο και τη Γερμανία ως τις HΠA, τη Σ. Aραβία, την Iνδία κ.α. Στο εσωτερικό γρήγορα κέντρισε την προσοχή του άλλοτε ισχυρού άντρα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και της Axon Holdings, Θωμά Λιακουνάκου.

O τελευταίος στον «κολοφώνα της δόξας» του τότε, πολύ πριν επακολουθήσουν οι δικαστικές περιπέτειες, πείστηκε από τις προοπτικές της Soukos Robots, γνωρίστηκε με τον Kώστα Σούκο και σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, ήταν εκείνος που με τις διασυνδέσεις του με διεθνείς εταιρίες αμυντικού υλικού, άνοιξε πόρτες για τη λαρισινή επιχείρηση στην ελίτ της αμυντικής βιομηχανίας. Mάλιστα, είχαν αναπτύξει και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ τους.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template