Σε τελική ευθεία η πώληση της Cyta-Λήγει αύριο η προθεσμία

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Αύριο στις 17:00 εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί από τους συμβούλους του διαγωνισμού για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών
από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της Cyta Ελλάδος, 100% θυγατρικής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ - CYTA).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πρώτο αυτό στάδιο του διαγωνισμού θα συμμετάσχει η Wind Hellas.
Το ενδιαφέρον της για τη θυγατρική του κυπριακού οργανισμού στην Ελλάδα είναι δεδηλωμένο και θα εκδηλωθεί σε αυτό το στάδιο. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Vodafone Ελλάδος, μένει όμως να φανεί εάν θα μετουσιωθεί σε κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς.

Η διοίκηση της Vodafone Ελλάδος έχει εισηγηθεί την προτασή της στα κεντρικά, η τελική απόφαση όμως θα προέλθει από το Νιούμπερι, έδρα του Vodafone Group. Να σημειωθεί ότι Vodafone και Cyta συνεργάζονται ήδη, καθώς η τελευταία χρησιμοποιεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Vodafone προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας (MVNO).

Αντίθετα, όπως αναφέρει το capital.gr, δεν υπάρχει, εκτός θεαματικής αλλαγής, ενδιαφέρον από τον όμιλο Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, όπως διάφορα σενάρια ανέφεραν. Τέλος, μέχρι αργά χθες το βράδυ, υπήρχε η πληροφόρηση ότι τη συμμετοχή του στη διαδικασία εξετάζει και έτερος όμιλος με δραστηριότητα στην ευρύτερη αγορά των τηλεπικοινωνιών, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως.

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται ότι η πώληση θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση της διαδικασίας προσφοράς, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν, είτε ως μόνο νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες, μια μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του συνόλου ή μέρους του μεριδίου της εταιρείας.

Στη συνέχεια θα καθορίσει το κατά πόσον ακόμη και ένας ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας δεσμευτικής προσφοράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ύπαρξη πρόβλεψης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διευκρινίσουν ποιο ποσοστό των μετοχών της Cyta Eλλάδος θα αγοραστεί με μετρητά και ποιο ποσοστό με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων.


Το ιστορικό της πώλησης


Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, η πώληση της Cyta Ελλάδος, της θυγατρικής του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Κύπρου στην Ελλάδα, βρισκόταν στο τραπέζι. Και παλαιότερα, λόγω της διαρκούς ανάγκης για κεφαλαιακή στήριξη από τη μητρική Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ – CYTA), υπήρχαν συζητήσεις περί αξιοποίησης της συμμετοχής στην ελληνική θυγατρική. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις ελήφθησαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο, όταν το δ.σ. του κυπριακού ομίλου αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για να διερευνηθεί η αποεπένδυση της ΑΤΗΚ από τη Cyta Ελλάδος.

Έκτοτε, οι εξελίξεις ήταν ταχείες. Στις αρχές Αυγούστου, η διοίκηση του κυπριακού ομίλου έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία. Προσελήφθησαν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι ((PwC Ελλάδας, η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας και η Γεωργιάδης και Πειλίδης LLC Κύπρου) και στις 12 Σεπτεμβρίου δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι αύριο, 27 Σεπτεμβρίου.
Η πώληση της Cyta, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά που οδεύει αργά αλλά σταθερά σε ευρύτατο consolidation. Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών επικεντρώνεται στο πελατολόγιό της που αριθμεί 306 χιλιάδες συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και στη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες quad play ως εικονικός πάροχος (MVNO) μετά την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία.

Επίσης το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς 5.500 χλμ. που διαθέτει αποτελεί ένα ισχυρό asset. Ιδιαίτερα η παρουσία της στην Κρήτη, από όπου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως στο σκέλος των εταιρικών πελατών (μεγάλα ξενοδοχεία), αλλά και σε αυτό της ανάπτυξης συνεργιών με άλλα δίκτυα.

Εν πολλοίς, το πωλητήριο στη Cyta Ελλάδος αποφασίστηκε καθώς η μητρική ATHK αδυνατεί πλέον να στηρίξει κεφαλαιακά τη θυγατρική της, η οποία καθ΄όλη τη 10ετή της δραστηριότητα στην Ελλάδα παραμένει ζημιογόνος. Η κερδοφορία αγνοείται, οι συσσωρευμένες ζημιές της ανέρχονται σε 165 εκατ. ευρώ (έναντι 145,4 εκατ. στο τέλος του 2015), ενώ λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης που σχεδόν κάθε χρόνο εμφάνιζε, ήταν απαραίτητη η κεφαλαιακή συνδρομή της μητρικής. Συνολικά η ATHK έχει δαπανήσει 200 εκατ. ευρώ για τη Cyta Ελλάδος, ποσό που δύσκολα θα πάρει πίσω.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς επισημαίνουν, πάντως, πως παρά την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση της Cyta, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν μια σχετικά "καθαρή" εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται η εταιρεία, παρά τις μεγάλες της ζημιές. Το αρχικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, ωστόσο, δεν σημαίνει πολλά. Οι τελικές αποφάσεις από τους ενδιαφερόμενους θα ληφθούν μόλις ανοίξει το virtual data room και πραγματοποιηθούν οι οικονομικοί και νομικοί έλεγχοι.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της πώλησης αναμένεται να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό, καθώς πρόθεση της Λευκωσίας είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, που ξεκινούν στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 (πρώτος γύρος) και ολοκληρώνονται στις 4 Φεβρουαρίου 2018. πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template