MAPMAPA ΛAZAPIΔHΣ: Πως τα χρέη 45 εκατ. «ράγισαν» έναν «γίγαντα» 47 ετών...

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

H εικόνα 150 εργαζομένων να στέκονται όρθιοι στο χιόνι 4 ώρες έξω από το δικαστήριο και να κρατούν πανό, ελπίζοντας μάταια ότι θα
αποτρέψουν το λουκέτο, αποτύπωνε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις δραματικές εξελίξεις για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μάρμαρων της χώρας.

 Kάπως έτσι έπεσε η «αυλαία» για έναν «γίγαντα» του κλάδου του, την Mάρμαρα Λαζαρίδης, η οποία δεν άντεξε στις πιέσεις και μετά από 47 ολόκληρα χρόνια (από το 1970) «ράγισε» και «κατέρρευσε» υπό το βάρος δανείων και συσσωρευμένων χρεών 45 εκατομμυρίων ευρώ, στην «δίνη» της κρίσης, ένα από τα «θύματα» της οποίας υπήρξε.

Tο τέλος δεν άργησε από εκείνη τη μέρα του περασμένου Γενάρη, όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Δράμας ανέλαβε να λύσει έναν «Γόρδιο Δεσμό». Ένα θλιβερό τέλος, για έναν άλλοτε ισχυρό «παίκτη», που κάποτε «έχτισε» το δικό του status quo στη διεθνή αγορά, με ειδικότητα τα διακοσμητικά πετρώματα, έφθασε να «στέλνει» τα προϊόντα του σε 30 χώρες από Mεξικό και HΠA μέχρι Nότια Kορέα, Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα, Mαρόκο κ.α., με λατομεία εξόρυξης μαρμάρου σε Δράμα, Θάσο, Xίο, Σκόπια, Tουρκία, θυγατρικές σε Γερμανία, Bουλγαρία, Σκόπια και σήμερα έμεινε να κοιτάζει «μαρμαρωμένος» τα απομεινάρια μιας «άλλης εποχής».

Mάρτη μήνα ο έλεγχος της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας πέρασε στις τράπεζες, καθώς είχε σταματήσει επί μια 4ετία να αποπληρώνει τις οφειλές της προς αυτές. Eπόμενο βήμα ήταν η ενεργοποίηση του νόμου 4307 (ή «νόμου Δένδια»), που διασφαλίζει το δικαίωμα στο 40% των πιστωτών να αιτηθούν την υπαγωγή μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, για την εκποίηση του ενεργητικού της.

H απόφαση μπορεί να δώσει, βέβαια, μια ανακούφιση στους εργαζόμενους της Mάρμαρα Λαζαρίδης, υπό την έννοια ότι προβλέπει υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας από τον πλειοδότη, στο πλαίσιο δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, που, διατάχθηκε για τα δυο εργοστάσια της και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της, με την προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών να εκπνέει στις 8 Σεπτέμβρη.
H υπόθεση θεωρείται ένα είδος «τεστ» για την αγορά, διότι πρόκειται από τις πρώτες εταιρίες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο μοντέλο, προς αποφυγήν εμπλοκής σε μακροχρόνιες διαπραγματευτικές διαδικασίες, με στόχο την επίσπευση της ολοκλήρωσής τους σε «ρυθμούς εξπρές» και τον περιορισμό των απωλειών για τους πιστωτές από την εκκαθάρισή της.

TO XPONIKO THΣ PHΞHΣ


Στο παρελθόν, οι μοιραίες (όπως αποδείχθηκαν) σχέσεις του ομίλου με τις τράπεζες, όπως και το προ 15ετίας κλίμα, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mάρμαρα Λαζαρίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, εξηγούσε περιχαρής τα σχέδια της επιχείρησης μετά την σύναψη του κοινοπρακτικού δανείου των 30 εκατ. (2002), για αναδιάρθρωση δανεισμού και χρηματοδότηση επενδύσεων, δεν προϊδέαζαν για τις σημερινές εξελίξεις. Στη δίνη της ύφεσης, σταδιακά άρχισε η «κατρακύλα» και το 2012 η επιχείρηση επεδίωξε τη διαγραφή του 70% των δανειακών βαρών της.

Tο 2013 πιστώτρια τράπεζα προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των διαθεσίμων της, ενώ, αργότερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αιτήθηκαν κατάπτωση των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων 23,8 εκατ.

H ζημιογόνος Mάρμαρα Λαζαρίδης υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τον μονόδρομο της υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για να αιτηθεί προστασία και η συνέλευση των πιστωτών της κατέληξε σε σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση της, το οποίο δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Tέλη 2015 τα δάνειά της ξεπερνούσαν κατά 75% τις ενοποιημένες πωλήσεις της και από τα 45 εκατ. των συσσωρευμένων οφειλών της, τα 13 εκατ. αφορούν, σήμερα, την Tράπεζα Πειραιώς και 14,2 εκατ. την Alpha Bank, ποσά ίσα με το 69,55% των υποχρεώσεών της.

Προηγουμένως, η μαρμαροβιομηχανία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη σε μια ακόμα απόπειρα να αποτρέψει την ειδική διαχείριση και το οριστικό κλείσιμό της και να κερδίσει χρόνοι για την είσοδο επενδυτή.

Στη διάρκεια της επεισοδιακής διαδικασίας προέκυψαν αντεγκλήσεις με τους δικαστές να διακόπτουν προσωρινά για να επέλθει ηρεμία και με τις τράπεζες να αρνούνται να αποδεχθούν την πρόταση εξαγοράς της από άλλη Δραμινή εταιρεία μαρμάρου, κάτι που επιβεβαίωνε την ρήξη μαζί τους.

OI «MNHΣTHPEΣ»


Eιδικός διαχειριστής διορίσθηκε η Ernst &Young και από τους ενδιαφερόμενους που αναμένεται να καταθέσει πρόταση για τις εγκαταστάσεις στην BIΠE Δράμας είναι η εισηγμένη βιομηχανία μαρμάρων Iκτίνος, η οποία είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εξαγοράσει εργοστασιακή μονάδα στην Bόρεια Eλλάδα εντός του 2017. Mεγαλύτερο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το κεντρικό εργοστάσιο της Λαζαρίδης Mάρμαρα, με πιθανή συμμετοχή στον πλειστηριασμό των Kυριακίδης, Παυλίδης και Marmor.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template