ΟΙ ΤΕΚΤΟΝΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ Καταρρέει το κράτος εάν δεν γίνουν οι πλειστηριασμοί. Μπροστά σε κονιορτοποίηση ο Σύριζα

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Θα καταρρεύσει η χώρα εάν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και επιχειρήσεων.
Αυτό φυσικά θα προκαλέσει τεκτονικό σεισμό και θα κονιορτοποιήσει τον Σύριζα. Αυτό το γνωρίζει άλλωστε και ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ζητεί την επιτάχυνση πώλησης των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά στο στόχο μείωσης των επισφαλών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας σκοπεύουν να πωλήσουν επισφαλή δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους.

Το Reuters τονίζει, όμως, ότι οι πωλήσεις αφορούν κυρίως δάνεια την αξία των οποίων οι τράπεζες έχουν ήδη απομειώσει σε μεγάλο βαθμό στους ισολογισμούς τους και δεν πρόκειται να επιφέρουν περαιτέρω ζημιές.


Η πραγματική «πρόκληση» θα είναι όταν θα χρειαστεί να χειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις.

Καμμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει την τις τεκτονικές πλάκες της οργής γι΄αυτό και οι προηγούμενοι έκαναν οτι μπορούσαν για να τα αποφύγουν. Μόνο που τώρα φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Με τις σκληροπυρηνικές δεξιές-ακροδεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη άλλος δανεισμός προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να υπάρξει. Είναι λοιπόν μονόδρομος για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και μαζί τους η χώρα να βρουν στο σφυρί τα κόκκινα δάνεια κι εδώ εάν ο Τσίπρας συνεχίσει να χαρίζεται σε μητιάρχες και επιχειρηματίες θα προκαλέσει μια ώρα νωρίτερα την κοινωνική άκρηξη από την οποία έτσι κι αλλιώς δεν γλιτώνει.

Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα από τα ρεπορτάζ της Gillian Rothschild

Τέσσερις πλειστηριασμοί που υπερβαίνουν τα 7,3 δις.ευρώ ματαιώθηκαν αυτή την εβδομάδα και είναι μόνο μια ένδειξη ότι δεν είναι οι αναξιοπαθούντες που βλέπουν την περιουσία τους να βγαίνει στο σφυρί, ούτε οι αυτοαποκαλούμενες συλλογικότητες κάνουν επανάσταση … δωρεάν.

Οι συμβολαιογράφοι ξεμπροστιάζουν κάθε εβδομάδα ένα ολόκληρο κύκλωμα που κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες και τις βιαιοπραγίες πολύ συχνά που λαμβάνουν χώρα στα ειρηνοδικεία.

Mόνο αυτή την εβδομάδα ματαιώθηκε η διενέργεια, εκτός των άλλων, και των εξής πλειστηριασμών:

α) στο Ειρηνοδικείο Πειραιώς για επαγγελματικά ακίνητα (καταστήματα και γραφεία στον Πειραιά) ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας για οφειλές 3.899.932,66 ευρώ,

β) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα πτωχευμένης ανώνυμης εταιρείας (επαγγελματικός χώρος – πολυκατάστημα) για συνολική οφειλή 1.099.200 ευρώ,

γ) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας (αποθήκες στο Δήμο Ηλιούπολης) για συνολικές οφειλές 950.264,16 ευρώ και

δ) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα (γκαράζ και αποθήκες στην Αθήνα) ιδιοκτησίας κατασκευαστικής εταιρείας για οφειλές 1.423.860 ευρώ.

Τον κίνδυνο για τον τραπεζικό σύστημα αλλά και για όσους πασχίζουν να είναι συνεπείς παρά τις δυσκολίες αναδεικνύει ακόμη και το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, όταν η Eurobank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, πήγε πρόσφατα σε πλειστηριασμό έναν στρατηγικό κακοπληρωτή, οι θυμωμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν την αίθουσα του δικαστηρίου για να εμποδίσουν την απόπειρα πλειστηριασμού.

Ο κακοπληρωτής, το όνομα του οποίου η τράπεζα δεν θέλει να αποκαλύψει, δεν είχε εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και χρωστούσε συνολικά στην τράπεζα 4,85 εκατομμύρια ευρώ (5,7 εκατομμύρια δολάρια). Κατά την ίδια περίοδο, είχε εισπράξει μερίσματα ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ από το 41% των μετοχών που κατείχε σε εταιρεία τροφίμων, δείχνοντας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει τράπεζα, ότι θα μπορούσε να τιμήσει τις δεσμεύσεις του.

Η υπόθεση είναι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, που η Eurobank και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειες είσπραξης, προκειμένου να επιτύχουν συρρίκνωση των επισφαλών δανείων, φοβούμενοι ότι θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια εάν δεν το κάνουν. Στα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταγράψει 72,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων. Για να περιορίσουν το φαινόμενο, οι τράπεζες προσεγγίζουν τους πιο προφανείς παραβάτες: τους λεγόμενους«στρατηγικούς κακοπληρωτές», που επιλέγουν να μην πληρώσουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή να επιδιώξουν να αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.
«Αυτό το ζήτημα υπάρχει επειδή όταν ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις κατασχέσεις», δήλωσε ο Αλεξ. Μπουλουγουρής, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας στην Wood & Co Financial Services, με έδρα την Πράγα. “Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τόσο περίπλοκο που ενθάρρυνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία και η κυβέρνηση που απαγορεύει τις κατασχέσεις, αυξάνουν τον αριθμό των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών».

Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι εν λόγω κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των δανείων, κάτι που ώθησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόσφατα την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Springer International Publishing με βάση δάνεια που συντάχθηκαν σε 13.070 ελληνικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2008-2015, (δηλαδή μία στις έξι επιχειρήσεις) αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή.

«Ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη»
, δήλωσε ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.

«Ακόμη και για τους πλούσιους δανειολήπτες όπως μερικές επιχειρήσεις, όταν η εκκαθάριση πρέπει να πραγματοποιηθεί, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες», είπε. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εγκληματικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πλουσίων ατόμων. Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από πολιτικές ομάδες ακτιβιστών».

Ο καθορισμός του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει καταστεί κρίσιμος δεδομένου ότι εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην οικονομία, εμποδίζοντας τις τράπεζες να συνάψουν νέα δάνεια. Χωρίς ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία επτά χρόνια και άφησε άνεργο πάνω από το 21% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του δείκτη μη ικανοποιητικής αναλογίας έκθεσής τους, η οποία ήδη βρίσκεται στο 50,6%.

«Αυτό καθιστά το πρόβλημα συστημικό, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ιταλία», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει έναν τέτοιο λόγο ΝΡΕ είναι η μεγάλη ύφεση, όμοια με την οποία δεν είχε άλλη χώρα»





Ποιος Μητσοτάκης; Ποιοι 12 Απόστολοι-τεχνοκράτες; Ποια μανταμίτσα Σπυράκη; Τον Τσίπρα θα τον ρίξουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών-δείτε εδώ τις σχετικές εικόνες από την Ισπανία. Ο Σύριζα θα φύγει μέσα στις κατάρες όλων εκείνων που θα χάσουν τα σπίτια τους καθώς οι μονόδρομος για τις τράπεζες οι πλειστηριασμοί.

Επίσης ξεχάστε το όριο των 300.000 ευρώ.
Σε πλειστηριασμό θα βγούν και ακίνητα με υπόλοιπο δανείου 30.000 ευρώ.
Αυτά θα φεύγουν αέρα πατέρα. Κανείς δεν θα δώσει εύκολα 300.000 χιλιάδες ευρώπουλα ή θα το κάνουν ελάχιστοι. Οι τράπεζες από την άλλη έχουν ανάγκη με κασαδούρα διαφορετικά τα capital controls θα μείνουν ως το 3.000.

Μιλάμε για καλοχτενισμένα αιωνόβια capital controls όχι αστεία. Ο Τσίπρας λοιπόν θα πάει στο 8% όταν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών. Και ναι μεν οι δανειστές-και ιδιαίτερα το ΔΝΤ- λένε ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα τρολάρισμα του Τόμσεν και την Λαγκάρντ που ψάχνεται με τα ψηφιακά νομίσματα.

Ο Τόμσεν και η Λαγκάρντ γνωρίζουν πολύ καλά πως και αδυσώπητοι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν και κούρεμα καταθέσεων διαφορετικά οι τράπεζες με 150 δις ευρώ κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια δεν σώζονται. Φυσικά και δεν ζητάνε νέα μέτρα.

Σ΄αυτή τη φάση τους αρκούν οι πλειστηριασμοί και το κούρεμα των καταθέσεων. Μονόδρομος είναι και τα δύο σε μια χώρα που δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή σοβαρή πραγματική επένδυση. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έλθει στην Κολομβία των Βαλκανίων να επενδύσει; Σοβαροί να είσαστε!

Αυτή η χώρα θα σέρνεται αιωνίως και αενάως από εδώ και στο εξής-σε ένα δρόμο που καταφανώς οδηγεί στην Κόλαση. Οχι ο Τόμσεν δεν ζητάει νέα μέτρα εκτός από τους πλειστηριασμούς που έχουν συμφωνηθεί και έρχονται καλπάζοντας όπως επίσης και το κούρεμα των καταθέσεων!

Κουρδιστό Πορτοκάλι












Δικηγόροι-κοράκια

Πολύς λόγος γίνεται για τα ξένα funds – κοράκια που θέλουν να πάρουν τα σπίτια του φτωχού βιοπαλαιστή αλλά ο ταλαίπωρος βιοπαλαιστής έχει πιο κοντά του τους δικηγόρους – κοράκια που υπόσχονται να τον σώσουν από τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς.

Γράφει η Gillian Rothschild

Και ενώ η συννενόηση με την τράπεζα θα κοστίσει μάλλον φθηνότερα, δεκάδες δικηγόροι έχουν στήσει φάμπρικα και έχουν κόψει ταρίφα σε όσους αναζητούν χείρα βοηθείας για να γλυτώσουν από τα χρέη.

Με αγγελίες και με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά πάνελ, τα κοράκια του νομικού επαγγέλματος εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και τους αναξιοπαθούντες, επιχειρώντας να δράσουν ως μεσάζοντες μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Με φιξ χρέωση σε πρώτη φάση, και με ταρίφα αυξανόμενη όσο προχωρά μια υπόθεση, αρμέγουν τους δανειολήπτες, και κερδίζουν δημοσιότητα για να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Κανάλια και εφημερίδες δείχνουν προθυμία να παίξουν το παιχνίδι του λαικισμού, ρίχνοντας νερό στο μύλο των κορακιών.


Στην πλάτη των δανειοληπτών πατάνε και άλλοι επιτήδειοι και το θέμα των πλειστηριασμών αποδεικνύεται χρυσή μπίζνα για πολλούς.

Την φημολογία περί συμφερόντων που έχουν παρεισφρύσει στους κόλπους των ομάδων που εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, οι οποίοι συστηματικά κάθε Τετάρτη εμποδίζονται από ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως συλλογικότητες λειτουργεί ως άσυλο για εύπορους οφειλέτες δανείων και καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, αναφέρεται σε ανακοίνωση, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, έπειτα από δράση των συλλογικοτήτων, ματαιώθηκε η διενέργεια:
Πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στον Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ και
Πλειστηριασμού επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

Σύμφωνα μάλιστα με την εικόνα που μεταφέρεται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το πρόβλημα με τη δράση ομάδων που στόχο έχουν να εμποδίσουν κάθε είδους πλειστηριασμό, και όχι μόνο την πρώτη κατοικία κάποιων οφειλετών, είναι οξύ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.α., με τη συντονισμένη παρουσία συγγενών, φίλων ή ακόμη και έμμισθων ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συλληφθέντων για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη συγκαταλέγεται και ο αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου», ο οποίος είχε συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, για εμπρησμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, ενώ ο ίδιος λίγη ώρα αργότερα επιτέθηκε και σε δικαστικό επιμελητή, ο οποίος εκτελούσε απόφαση κατάσχεσης καταστήματος στο κέντρο της πόλης.

Οπως αφήνουν να εννοηθεί οι συμβολαιογράφοι, πίσω από τη δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» κρύβονται συμφέροντα που αναλαμβάνουν να εμποδίσουν τη διαδικασία, και υποκινούνται όχι μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες ή ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά και από ιδιοτελή κίνητρα, επιστρατεύοντας μέλη έναντι αμοιβής.

Ετσι, παρά την κατάργηση της προστασίας για όσους δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και τη δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν θα ρευστοποιήσουν ακίνητα που είναι η πρώτη κατοικία δανειοληπτών χωρίς άλλη περιουσία –δέσμευση που έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα–, οι πλειστηριασμοί ακινήτων παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένοι».

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πλειστηριασμών τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ το 2016 ήταν ουσιαστικά μια χαμένη χρονιά, λόγω της απεργίας των δικηγόρων και μετέπειτα των συμβολαιογράφων, και ο αριθμός των πλειστηριασμών περιορίστηκε μόλις στις 4.800.

Στα μεγέθη αυτά περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί στους οποίους επισπεύδοντες είναι οι ιδιώτες ή το Δημόσιο, αλλά και αυτοί που προγραμματίζονται αλλά δεν πραγματοποιούνται. Ο μικρός αριθμός πλειστηριασμών στους οποίους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες, αφορά εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα.

Το 2009, όταν εκδηλώθηκε η κρίση, αλλά δεν είχε προλάβει να ξεκινήσει ακόμη το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί και η αξία των ακινήτων που είχε ρευστοποιηθεί έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι «εφεξής, κάθε Τετάρτη, θα εκδίδει ανακοίνωση για το ποιοι πλειστηριασμοί θα ματαιώνονται από τη δράση των συμπολιτών μας που αυτοαποκαλούνται “συλλογικότητες”, καθώς και τα ποσά που οφείλουν οι αναξιοπαθούντες οφειλέτες-συμπολίτες μας που χρήζουν προστασίας».


Οκτώ δύσκολοι μήνες περιμένουν τις ελληνικές τράπεζες

Οκτώ δύσκολοι μήνες περιμένουν τις ελληνικές τράπεζες που πέρασαν τον κάβο της διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά έχουν αγώνα δρόμου ώστε τα επόμενα τρία τρίμηνα να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι του SSM, του ΔΝΤ και των αγορών προκειμένου να μην είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν πολύ ισχυρές παραδοχές στο stress test.

Ο επί της αρχής συμβιβασμός μεταξύ ευρωπαίων, ΕΚΤ και SSM, και αμερικανών, ΔΝΤ, προβλέπει ότι δεν θα γίνει αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, το λεγόμενο Asset Quality Review (AQR) για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ αλλά θα πραγματοποιηθεί λεπτομερέστερος έλεγχος σε σημεία, όπως η αξία των ενυπόθηκων ενεχύρων, είτε στο πλαίσιο του stress test, είτε με πρόσθετους ελέγχους.

Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν λεπτομερέστερη και επί της ουσίας αυστηρότερη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα φανεί αν οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Η πρόκληση για τις τράπεζες είναι να βελτιώσουν μέσα στα επόμενα τρία τρίμηνα τις επιδόσεις τους αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ώστε να δημιουργήσουν ισχυρές αμφιβολίες για το αν έχει νόημα, η υιοθέτηση και η χρήση ακραία δυσμενών παραδοχών στο stress test.

Η ελληνική πλευρά ζητάει επίσης στο στατικό μοντέλο του stress test να συνυπολογιστούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως και το 2019, καθώς οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για την επίτευξή τους. Πρόκειται για δυναμική προβολή που θα βελτιώσει την εικόνα των ισολογισμών κατά την άσκηση, εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό.

Οι διοικήσεις έχουν ήδη πάρει το μήνυμα και υπό την παραπάνω ανάγκη θα κατατεθούν οι λεπτομερείς τριμηνιαίοι στόχοι του 2018 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η βελτίωση θα πρέπει να είναι τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική: οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια ταχύτερα από τους στόχους και να το πράξουν χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία από τη λογιστική διαγραφή δανείων. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, ονομαστικής αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ ενώ θα ασκηθούν πιέσεις σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ιδιώτες και κυρίως επιχειρηματίες, με μοχλό πίεσης και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Oι τράπεζες λόγω της εφαρμογής από 1.1.2018 του ΔΠΧΑ 9, το οποίο επιβάλλει τον σχηματισμό προβλέψεων για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου, θα πάρουν σχεδόν το σύνολο των νέων προβλέψεων στην πρώτη χρήση εφαρμογής, αλλά η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια θα επιμερισθεί στην πενταετία, χρόνος που ξεπερνά την τριετή περίοδο την οποία ελέγχει το stress test.

Οι προβλέψεις θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών προβλέπεται να μειωθεί κατακόρυφα. Η παραπάνω εξέλιξη, αφενός, εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να μη συμψηφισθεί αναβαλλόμενος φόρος, αφετέρου, μπορεί να ληφθεί υπόψη από τον επόπτη, αν χρειασθεί υποβολή πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Μικρή θα είναι η επίπτωση από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον σχηματισμό προβλέψεων, καθώς θα αφορά μόνο σε δάνεια που καθίστανται προβληματικά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018 και όχι το υφιστάμενο στοκ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.





Η πρώτη πώληση-σοκ κόκκινων δανείων σε fund από εγχώρια τράπεζα είναι γεγονός!

Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) και πήρε ένα μαντολίνο!!!


Για την ακρίβεια πήρε μόλις 70 εκατ. ευρώ.

Η είδηση είναι σοκαριστική για την τύχη που θα έχουν τα κόκκινα δάνεια εάν πουληθούν στα μερακλίδικα funds. Γι΄αυτό και οι Τράπεζες επιστρατεύουν εισπρακτικές σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μειώσουν την χασούρα. Οι δανειολήπτες όμως εκπαιδευμένοι όλα αυτά τα χρόνια στο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ του Σύριζα κόβουν λάσπη και αφήνουν τις τράπεζες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Η αρχή που έκανε η Τράπεζα Αττικής δίνει την δυνατότητα στα funds να ρίξουν στα τάρταρα τα ποσά που θα επενδύσουν.

Οι τράπεζες κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε 15 δις ευρώ για τα 120 δις κόκκινα δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι έρχεται με γεωμετρική ταχύτητα το κούρεμα των καταθέσεων που για τους Ελληνες θα είναι κάτι αντίστοιχο με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.


Μετά το κούρεμα ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος θα περάσουν από Ειδικό Δικαστήριο και θα έλθει ο Κυριάκος σαν άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι.

Εθνάρχη θα κάνει ο Τσίπρας τον Κυριάκο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς, που υπήρξε ο πιο πετυχημένος μνημονιακός πρωθυπουργός, δεν ακούμπησε τα κόκκινα δάνεια γιατί είναι στην κυριολεξία κίνδυνος-θάνατος για όποιον εμπλακεί μια και παίζονται προσωπικές περιουσίες αλλά και επιχειρήσεις.

Ο Τσίπρας λοιπόν μπαίνει με τα Κόκκινα Δάνεια σε μια επικίνδυνη φάση της πρωθυπουργικής του καριέρας.

Αυτό που θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι θεσμοί επέλεξαν συνειδητά και με ΣΧΕΔΙΟ να φτωχοποιήσουν τους Ελληνες πολίτες αντί να μεταρρυθμίσουν το Κράτος.

Οι εξαθλιωμένοι Ελληνες επιλέγουν να αγοράσουν ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένειά τους αντί να πληρώσουν την δόση των δανείων.


Και μπορεί το σπίτι του φτωχομπινέ στην Καλλιθέα να μην ενδιαφέρει τα funds αλλά όσο μεγαλώνει ο όγκος των κόκκινων δανείων τόσο γονατίζουν οι Τράπεζες και θα αναγκασθούν να σκοτώσουν τα κόκκινα δάνεια πουλώντας τα για πενταροδεκάρες στα funds τα οποία με τη σειρά τους εκτός από τα αδιάφορα τριάρια θα βάλουν στο χέρι ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και κάποια ακίνητα-φιλέτα.

Αυτό το ΣΧΕΔΙΟ-ΦΩΤΙΑ κατέληξε να υπηρετεί άθελά του ο Τσίπρας και μαζί του ο οξυδερκής Τσακαλώτος με την έξοχη ντιζέζ Σκάρλετ Αχτσιόγλου-7 νομά σ΄ένα δομά…

Aυτό λοιπόν είναι το βρώμικο ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ που υπηρετούσαν όλα τα προηγούμενα Μνημόνια ώσπου βρέθηκε ο Τσίπρας με την βουλιμία του για εξουσία να πάρει πάνω του το ξεπούλημα της περιουσίας των Ελλήνων.

Το ΣΧΕΔΙΟ ήταν πολύ χοντρό και μεθοδικά στημένο από το 2010 και περίμενε τον “κατάλληλο” να το πάρει πάνω του.

Ώσπου ήρθε ο πρόθυμος Αλέξης πίσω από τις (μνημονιακές) λέξεις.


Γράφει το sofokleousin για το ΔΡΑΜΑ της Attica Bank:Η οικονομική είδηση της ημέρας «θάφτηκε» μέσα σε ποταμούς κειμένων και ανακοινώσεων με τεχνικούς όρους, όπου ελάχιστοι κατάλαβαν τι κρύβεται: Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) στο 8,68% του ονομαστικού ποσού! Πήρε δηλαδή μόλις 8,68 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ληξιπρόθεσμης απαίτησης. Είναι μια ένδειξη του τι μπορούν να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση δανείων χαμηλής εισπραξιμότητας στα funds των «κορακιών με τα ριγέ κοστούμια» – και γιατί προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν άλλους τρόπους διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους.

Η Attica Bank ήταν βέβαια στριμωγμένη και έπρεπε να βρει φρέσκο – μη δανειακό ή καταθετικό – χρήμα 70 εκατ. ευρώ, για να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο την κεφαλαιακή τρύπα που εμφανίζει σύμφωνα με τα τελευταία stress test. Επέλεξε αυτή τη λύση και για να μην αναγκασθεί να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα διαφοροποιούνταν η μετοχική της σύνθεση, καθώς ο βασικός της μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) μάλλον δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Όμως, και οι άλλες τράπεζες που θα ήθελαν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια αυτής της κατηγορίες, έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, το τίμημα που προσφέρουν τα διεθνή «θεσμικά κοράκια» και τα distress fund είναι της τάξεως του 8%-10%. Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν στο πωλούμενο πακέτο περιλαμβάνονται δάνεια που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα εισπραχθούν, ανεβαίνει στο 12%.

Γι αυτό οι τράπεζες σκοπεύουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ρυθμίσεων για να καταστούν ενήμερα συνολικά δάνεια 30,8 δισ. ευρώ και υπολογίζουν ότι με ρευστοποιήσεις διασφαλίσεων θα καλύψουν απαιτήσεις 11,5 δισ. ευρώ, ενώ θα πουλήσουν κόκκινα δάνεια μόνον 7,4 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δυόμισυ χρόνια.

Επισημαίνεται πάντως ότι από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές (8-12% του ονομαστικού ποσού απαίτησης), οι τράπεζες δεν πρόκειται να εγγράψουν ζημίες, καθώς έχουν ήδη σχηματίσει ανάλογες προβλέψεις επισφαλειών.

Η Attica Bank θα εγγράψει μάλιστα ως καθαρό κέρδος/όφελος τα 70 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση δανείων 806,4 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει καλύψει πλήρως με προβλέψεις.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική εξειδικευμένη εταιρία Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) για τη διαχείριση ολόκληρου του πακέτου «κόκκινων» δανείων της ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των στεγαστικών πρώτης κατοικίας και των δανείων σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο (θυγατρική της Attica Bank) και τη διαχείριση τους θα αναλάβει νεοσύστατη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, στην οποία η ελληνική τράπεζα θα συμμετέχει με 20% και η Aldridge με 80%.

Τα εκχωρούμενα δάνεια γίνονται δύο ξεχωριστά «πακέτα», ανάλογα με την δυνητική εισπραξιμότητα τους και εκδίδονται αντίστοιχου ποσού ομόλογα:

• Το ένα πακέτο περιλαμβάνει δάνεια 525,2 εκ. ευρώ και έναντι αυτού εκδίδεται ομόλογο υψηλής διασφάλισης (Senior Note).

• Το άλλο είναι 806,4 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει δάνεια-«σκουπίδια» και γίνεται ομόλογο χαμηλής εξασφάλισης (Junior Note)

Αυτό το πακέτο δανείων 806,4 εκατ. ευρώ πωλείται υπό μορφή ομολόγου στην Aldridge, έναντι 70 εκατ. ευρώ (στο 8,68% του ονομαστικού ποσού απαιτήσεων). Από τη λουξεμβουργιανή εταιρεία ειδικού σκοπού τα 70 εκατ. πηγαίνουν στη μητρική Attica Bank, η οποία καλύπτει έτσι τις κεφαλαιακές ανάγκες που προσδιορίστηκαν με τα τελευταία stress test.

Το σημαντικό περαιτέρω για την τράπεζα είναι τι θα κατορθώσει να εισπράξει η εταιρεία διαχείρισης από το πρώτο πακέτο των 525,2 εκατ. ευρώ, ώστε να αποκομίσει πρόσθετο όφελος.

Η συμφωνία φαίνεται επαχθής, επειδή το μεγάλο πακέτο δανείων εκχωρείται σε πολύ χαμηλό ποσοστό της ονομαστικής αξίας. Όμως, η λύση που δόθηκε είναι συμφέρουσα για την τράπεζα και τους μετόχους της – γι αυτό η μετοχή της ανέβηκε σήμερα κατά 25%!

Κλείνει την κεφαλαιακή εκκρεμότητα διατηρώντας αμετάβλητη τη μετοχική της σύνθεση, ξεκαθαρίζει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, βελτιώνει τους κεφαλαιακούς δείκτες της και μπορεί να κινηθεί απερίσπαστη για την ανάπτυξη των εργασιών της.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Attica Bank, πέραν της ανακεφαλαιοποίησης επιτυγχάνονται:

– Αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 14,8% σε 17% κατ’ εκτίμηση.

– Διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων, αποφυγή dilution.

– Αποτελεσματική διαχείριση των NPLs





Τρόμος, ο απόλυτος τρόμος των δανειστών για την τύχη της Ελλάδας καθώς πατήθηκε το Κουμπί του Ολέθρου.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από τα 120 δις ευρώ των κόκκινων δανείων τα 110 από τα οποία τα θεωρούν πλέον χαμένα οι δανειστές μας. Εσπευσαν μάλιστα να αναθεωρήσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους μετά την διάσωση-φιάσκο του ΔΟΛ.

Μια διάσωση που όπως όλα δείχνουν θα καταπιεί την Ελλάδα, εκτός αν…Με κομμένη την ανάσα λοιπόν οι θεσμοί διαπίστωσαν πως από τα 220 εκατομμύρια δάνεια του πλέον ιστορικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος της χώρας θεωρούνται χαμένα τα 200!

Από την Gillian Rothschild

Το γεγονός ότι οι Τράπεζες έσπευσαν να κάνουν απαιτητά τα δάνεια του Πήγασου και της Ημερησίας έρχεται ταυτόχρονα με μια φημολογία-σοκ που θέλει την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο να ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει το Κράτος στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών των ΜΜΕ! Κι αυτό ώστε να αποτελέσει ένα μήνυμα προς εκείνους τους επιχειρηματίες που ενώ έχουν κόκκινα δάνεια παράλληλα διατηρούν τεράστιες περιουσίες εντός και εκτός Ελλάδας και λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το αιώνιο μνημόνιο που έβαλε στο τραπέζι το ΔΝΤ είναι απόρροια της διαπίστωσης ότι από τα 120 δις ευρώ των κόκκινων δανείων δεν θα εισπραχθούν ούτε τα 10 δις με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα νέο χρηματοδοδτικό κενό 100-110 δις!

Η Γερμανίδα καγκελάριος λοιπόν ζήτησε από τον Τσίπρα να προχωρήσει το ελληνικό κράτος σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών των ΜΜΕ-κινητής και ακίνητης περιουσίας ενώ ταυτόχρονα να λογοδοτήσουν και οι ίδιοι. Για τον Ελληνα πρωθυπουργό αυτό είναι πλέον μονόδρομος και ίσως το τελευταίο του χαρτί πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση της χώρας.

Ο Τσίπρας είναι αναγκασμένος να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία όλων εκείνων των νεόπλουτων φαύλων μηντιαρχών που λεηλάτησαν τις τράπεζες με πολιτικές πλάτες αποκτώντας τεράστιες περιουσίες με τα θαλασσοδάνεια τα οποία καλείται να πληρώσει ο Μήτσος (το γιαπί, το πυλοφόρι, το μυστρί) από το Πέραμα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπιστώνει πλέον ότι εξαιτίας της μη πληρωμής των κόκκινων δανείων βρίσκεται με μια τρύπα 100 δις ευρώ την οποία δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να απαλύνουν τα ανύπαρκτα έσοδα του τουρισμού. Ενας τουρισμός ο οποίος δεν είναι παρά μια ακόμη χαρακτηριστική σκοτεινή πλευρά της Κολομβίας των Βαλκανίων:

Πάνω από μισό αιώνα το διεφθαρμένο αυτό κράτος έχει σαν “βαριά βιομηχανία” τον Τουρισμό-Do you like mademoiselle the Greece και απίδια μάντολες. Παρόλα αυτά οι Ελληνες ρεντρούμηδες είναι οι πλέον θαλασσοδανεισμένοι, χρεοκοπημένοι και επιχειρηματικά ανυπόληπτοι. Εκατοντάδες ξενοδοχεία των Ελλήνων ρεντρούμηδων βγαίνουν στο σφυρί λόγω των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.


Γιατί όμως παρότι ο Τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία οι ανεπρόκοποι Ελληνες ρεντρούμηδες της συμφοράς είναι χρεοκοπημένοι;

Που βρίσκονται τα τρις ευρώ που για πάνω από μισό αιώνα έχουν αφήσει οι τουρίστες στη χώρα μας;

Που κατέληξαν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια προς τους μεγαλοξενοδόχους-μεγαλομπακάληδες της συμφοράς;

Γιατί το διεφθαρμένο κράτος δεν κάνει έλεγχο ώστε να διαπιστώσει την τύχη που είχαν τα δις ευρώ των επιδοτήσεων αλλά και τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν στους μπακάληδες Ελληνες ξενοδόχους;

Πως είναι δυνατόν για παράδειγμα οι παπατζήδες ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου να εγκρίνουν την εκταμίευση της επιδότησης σε συνεδριακά κέντρα ξενοδοχείων που αντί στέγης έχουν τέντες;


Πόσο διεφθαρμένοι μπορεί να είναι οι συγκεκριμένοι ελεγκτές-ανυπόληπτοι και γελοίοι υπάλληλοι του άρρωστου κρατικού μηχανισμού;

Πάμε παρακάτω αγαπητέ, οξυδερκή αναγνώστη μου που ζεις για να βλέπεις Survivor και να πληρώνεις φόρους. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξής σου-ανόητε Ελληνα φορολογούμενε.

Που νομίζεις ότι καταλήγουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της συνεργασίας μεγάλων πολυεθνικών ταξιδιωτικών γραφείων, όπως η TUI για παράδειγμα, με τους Ελληνες ξενοδόχους;

Στις περισσότερες περιπτώσεις-όχι σε όλες-καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας!


Οι χρεοκοπημένοι-θαλασσοδανεισμένοι Ελληνες ρεντρούμηδες που λεηλάτησαν τις σχετικές επιδοτήσεις χωρίς να βάζουν ούτε καν το 30% από την τσέπη τους στέλνουν απευθείας στην Ελβετία τα έσοδά τους και αφήνουν στην Ελλάδα μόνο τα χρέη του τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι οξυδερκείς φορολογούμενοι που βλέπουν Survivor, Σπυροπούλου, Μενεγάκη και Παπαδάκη.

Οι μπακάληδες ρεντρούμηδες λοιπόν βγάζουν έξω το χρήμα και αφήνουν σε σένα να αποπληρώσεις τα χρέη τους.

Oτι ακριβώς έκαναν και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ με τα θαλασσοδάνεια. Γι΄αυτό σήμερα έντρομες οι πωλήτριες των καταστημάτων της Γλυφάδας και της Κηφισιάς παρακολουθούν μέσα από τα καταστήματα το κόσμο να κόβει βόλτες απ΄έξω αλλά να μην περνάει το κατώφλι γιατί έχει στεγνώσει από μετρητό. Γι΄αυτό και φθάνουν στο σημείο να βάζουν 45 λεπτά του ευρώ βενζίνη στα αυτοκίνητά τους.

Η Ελλάδα καταρρέει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Τα Κόκκινα Δάνεια όπως όλα δείχνουν θα βάλουν ταφόπλακα στη χώρα και θα ακυρώσουν όλα τα μνημόνια που προηγήθηκαν. Εντρομη λοιπόν η Μέρκελ απαίτησε από τον Τσίπρα να κάνει κατασχέσεις στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρηματιών με τα κόκκινα δάνεια. Ο ΔΟΛ άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Την Καταπακτή του Ολέθρου με τα 120 δις Κόκκινα Δάνεια που δεν είχαν τολμήσει να ακουμπήσουν ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο ΓΑΠ, ούτε ο Σαμαράς…Η Ελλάδα σβήνει από το χάρτη εξαιτίας των κόκκινων δανείων που κατέληξαν σε μια χούφτα οικογένειες…





-Γνωρίζαμε ότι τα κόκκινα δάνεια, ιδιαίτερα τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, ήταν μια πυρηνική βόμβα άνω των 120 δις ευρώ και συνειδητά δεν την ακουμπήσαμε. Ολες οι κυβερνήσεις σπρώχναμε το πρόβλημα στο μέλλον. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο Τσίπρας…

Την φοβερή αυτή εξομολόγηση έκανε σε συνεργάτες του ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση του οποίου με μαεστρία απέφυγε να ακουμπήσει τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Ο Τσίπρας βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν αλλά παρόλα αυτά επιχειρεί να κερδίσει χρόνο ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να απελευθερώσει τις τράπεζες από λαικίστικους Νόμους τύπου Κατσέλη που καταλήγουν να τιμωρούν τους συνεπείς δανειολήπτες που αισθάνονται κορόιδα. Ο Τσίπρας γνωρίζει πως θα οδηγηθεί σε κούρεμα καταθέσεων εάν δεν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για τους πλειστηριασμούς των στρατηγικών κακοπληρωτών, τόσο των στεγαστικών δανείων όσο και των επιχειρηματικών ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν κι ένα σκασμό νεόπλουτοι μηντιάρχες. Σ΄αυτούς παρότι τους προστατεύει ο νόμος των Ανωνύμων εταιριών θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί της ακίνητης περιουσίας τους καθώς πολλά επιχειρηματικά δάνεια έγιναν εξωχώριες καταθέσεις!

Η Gillian Rothschild γράφει για την προσπάθεια των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τους μπαταχτσήδες>

Κανένα έλεος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους συστηματικά μπαταξήδες, από τις τράπεζες πλέον αφού και να υπάρχουν πιο «ευαίσθητοι» τραπεζίτες, με απαίτηση των δανειστών, τα ψέματα τελείωσαν.


Η γκρίνια ήταν έντονη από πλευράς Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και SSM έναντι των ελληνικών τραπεζών που τα «κουτσοκατάφεραν» στην επίτευξη των στόχων αλλά με το εργαλείο των διαγραφών.

Τώρα οι επόπτες του τραπεζικού συστήματος είναι κατηγορηματικοί: αρχίστε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πωλείστε δάνεια.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν άμεσα αυτοί που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν, σε βάρος των τραπεζών και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Πρακτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί δεν μπορούν να γίνουν πριν το τέλος Νοεμβρίου 2017, ενώ όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης διατηρούνται και βέβαια όσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται.

Πλειστηριασμό πάντως δεν κάνουν μόνον οι τράπεζες ή το Δημόσιο, αλλά και οι ιδιώτες για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Η τράπεζα ή οι ιδιώτες, πριν κάνουν πλειστηριασμό, πρέπει να έχουν δικαστική απόφαση ή δικαστική διαταγή, που να δέχεται ότι ο οφειλέτης χρωστάει. Δεν μπορούν να κινηθούν αυθαίρετα. Για να εκδοθεί αυτή η δικαστική απόφαση ή η δικαστική διαταγή έχει προηγουμένως λάβει έγκαιρα γνώση ο οφειλέτης ώστε να μπορεί να υπερασπίσει αποτελεσματικά τη θέση του. Συνήθως, πριν γίνει ο πλειστηριασμός περνάει ένας τουλάχιστον χρόνος, για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή η διαταγή πληρωμής. Στο διάστημα αυτό ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει ότι δεν χρωστάει ή ότι χρωστάει λιγότερο, και αν το αποδείξει και τον δικαιώσει το δικαστήριο, τότε δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό.

Αν όμως οφείλει, τότε στο διάστημα αυτό μέχρι να εκδοθεί η απόφαση και να φτάσουμε στον πλειστηριασμό, έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να ζητήσει ρύθμιση των υποχρεώσεών του και να αποφύγει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού. Επίσης, και σε όλη τη διάρκεια της αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή από την ειδοποίηση, την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, πάλι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 8 τουλάχιστον μηνών. Δηλαδή με βάση το δικαστικό μας σύστημα και όλες τις εγγυήσεις που υπάρχουν, ένας οφειλέτης έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του (γύρω στο 1,5 έτος) για να επεξεργαστεί λύσεις. Μπορεί επίσης να ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρωθεί η εκτέλεση εάν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό ή και τυπικό λάθος από το δανειστή. Για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί όχι μόνο τα περιθώρια συζήτησης, αλλά και κάθε άλλης λύσης από το ίδιο το δικαστήριο.

Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστεί ένας οφειλέτης και να δει ξαφνικά ότι χάνει το σπίτι του στον πλειστηριασμό; Για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό χρειάζεται ή δικαστική διαταγή ή δικαστική απόφαση.

Και πριν αυτές εκδοθούν ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση: εκτός από τη δικαστική διαδικασία έχει και η διαδικασία του πλειστηριασμού πολλά στάδια και χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1,5 έτος κατ’ ελάχιστον για να φτάσουμε στη διενέργεια πλειστηριασμού.

Εκτός από τη δικαστική διαδικασία, εδώ και 3 χρόνια οι τράπεζες πρέπει – πριν καν φτάσουν σε δικαστικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων – να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος
. Ο Κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες πριν καταγγείλουν το δάνειο και πριν προσφύγουν στα δικαστήρια για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση σε συνεργασία με το δανειολήπτη. Και αυτή η διαδικασία θέλει ένα τουλάχιστον χρόνο. Δηλαδή από τη στιγμή που θα αποφασίσει η τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό χρειάζεται συνολικά 2 έως 2,5 χρόνια.

Πλειστηριασμό κάνουν όχι μόνο οι Τράπεζες αλλά όσοι είναι δανειστές: και επιχειρηματίες, και ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ένα σπίτι ή ένα μαγαζί σε κάποιον και έχουν να εισπράττουν χρωστούμενα ενοίκια από αυτόν, και ένας εργαζόμενος που θέλει να εισπράξει τις δεδουλευμένες αποδοχές του ή την αποζημίωση από τον εργοδότη.

Βέβαια κατά κανόνα πλειστηριασμούς κάνουν οι μεγάλοι δανειστές, όπως είναι το Δημόσιο, οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, οι τράπεζες, γιατί συνήθως έναντι αυτών υπάρχουν υποχρεώσεις.

Στην ουσία ο πλειστηριασμός χρειάζεται για όλους εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία, και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους: όσοι ανταποκρίνονται, επιδιώκουν να βρουν μια λύση με το δανειστή τους και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και βέβαια για να γίνει πλειστηριασμός ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει κάποια περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, μετοχές ή μετρητά.

Από το 2008 και μέχρι τέλη του 2014 ο νόμος δεν επέτρεπε τον πλειστηριασμό για ορισμένα χρέη (λ.χ. μέχρι 200.000 ευρώ και μάλιστα ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) ή επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης: οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη.

Τελικά, το βάρος αυτής της πολιτικής θα το επωμιστούν εκ νέου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι συνεπείς Έλληνες φορολογούμενοι, τονίζουν οι τραπεζίτες.

Mε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, όσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός. Αντί να πηγαίνει ο συμβολαιογράφος στο Ειρηνοδικείο, όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, με ένα τρόπο δίκαιο και αδιάβλητο. Παντού γίνεται αυτό στην Ευρώπη. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αποτελεί τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή. Εξάλλου είναι δυνατό (το επιτρέπει ρητά ο νόμος) ο δανειστής τελικά να επιλέξει το φυσικό πλειστηριασμό.

Όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης πάντως διατηρούνται. Η διαδικασία πριν τον πλειστηριασμό είναι η ίδια. Πάλι χρειάζεται δικαστική απόφαση, ή δικαστική διαταγή, που θα βεβαιώνει την ύπαρξη και το ύψος του χρέους, πάλι ο οφειλέτης ενημερώνεται, πάλι πριν τις δικαστικές ενέργειες και την καταγγελία του δανείου ακολουθείται από την τράπεζα ο κώδικας δεοντολογίας, ώστε να δούμε εάν ο δανειολήπτης είναι ή δεν είναι συνεργάσιμος και θέλει να κάνει κάποια ρύθμιση, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες.

Πράγματι με τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα διεξάγονται πιθανότατα να αυξηθεί. Πρέπει, παρόλα αυτά να διευκρινιστούν τα εξής: πριν φτάσουμε στον πλειστηριασμό, ηλεκτρονικό ή φυσικό, προηγούνται η διαδικασία του κώδικα δεοντολογίας και η δικαστική διαδικασία και εκεί κρίνεται εάν τελικά υπάρχει απαίτηση και πρέπει να κινηθεί η αναγκαστική διαδικασία είσπραξης. Ο πλειστηριασμός με βάση το νόμο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα των 7 μηνών από την κατάσχεση. Αυτό σημαίνει ότι για τον καθένα δανειολήπτη ξεχωριστά, δεν ενδιαφέρει αν θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τρεις φορές την εβδομάδα. Η κατοχύρωση του δανειολήπτη είναι ο νόμος που δεν επιτρέπει να γίνει πλειστηριασμός πριν περάσουν 7 μήνες από την κατάσχεση.

Εξάλλου πρέπει να είναι γνωστό ότι ακόμη και την ίδια τη μέρα του πλειστηριασμού ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει την υποχρέωσή του και να αποτρέψει τον πλειστηριασμό. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να αποφύγει έως την ύστατη στιγμή τον πλειστηριασμό με την κατάλληλη ρύθμιση.

Ο νόμος για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό άρχισε να ισχύει τυπικά την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και θα αφορά κατά κύριο λόγο όσες διαδικασίες ξεκινήσουν με κατάσχεση μετά την ημερομηνία αυτή. Και πάλι, όμως, διευκρινίζεται ότι ο δανειστής μπορεί να επιλέξει από την αρχή τη διαδικασία και να γνωστοποιήσει στο δανειολήπτη ότι επιλέγει τον ηλεκτρονικό έναντι του φυσικού πλειστηριασμού. Ο νόμος επιτρέπει ρητά όμως να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για παλιές διαδικασίες, δηλαδή για κατασχέσεις που είχαν γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Αλλά και πάλι ο οφειλέτης θα λάβει επίσημη ειδοποίηση από τις τράπεζες. Πρακτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί δεν μπορούν να γίνουν πριν το τέλος Νοεμβρίου.

Μέχρι την έναρξη της κρίσης η είσπραξη των δανείων σε καθυστέρηση και η αξιοποίηση της υποθήκης και της προσημείωσης που είχαν οι τράπεζες σε εξασφάλιση των δανείων τους γινόταν ομαλά και ουδέποτε απασχόλησε η διενέργεια πλειστηριασμών, γιατί πάντα υπήρχαν οι εγγυήσεις που υπάρχουν και σήμερα, ότι δηλαδή για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό, ο οφειλέτης ήταν συστηματικά ασυνεπής και πάντα υπήρχε η ασφάλεια της δικαστικής κρίσης. Μετά την έναρξη της κρίσης, τα πολλά και μακρόχρονα προγράμματα προστασίας του νόμου δεν έδωσαν ανακούφιση μόνο σε πράγματι αδύναμες ομάδες πολιτών (που πάντα τους προστατεύουν τα ίδια τα δικαστήρια), αλλά έδωσε και άλλοθι μη εξυπηρέτησης σε ομάδες πολιτών και επιχειρήσεων, που ενώ μπορούσαν έστω με κάποια ρύθμιση να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, αδιαφόρησαν παντελώς. Για όλους αυτούς τους λόγους ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει κυριολεκτικά πνίξει την οικονομία. Όσο δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια τόσο δεν μπορεί να δοθεί νέα ρευστότητα σε συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις, που παρά την κρίση με προσωπικές τους θυσίες εξυπηρετούν τα χρέη τους. Είναι λοιπόν ζήτημα κοινωνικής ισορροπίας και δικαιοσύνης η είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, αδιαφόρησαν παντελώς. Για όλους αυτούς τους λόγους ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει κυριολεκτικά πνίξει την οικονομία. Όσο δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια τόσο δεν μπορεί να δοθεί νέα ρευστότητα σε συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις, που παρά την κρίση με προσωπικές τους θυσίες εξυπηρετούν τα χρέη τους. Είναι λοιπόν ζήτημα κοινωνικής ισορροπίας και δικαιοσύνης η είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από το 2010 ισχύει ο ν. 3869 (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη), που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους ιδίως δάνειο, να ζητήσουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους από το Δικαστήριο. Και πάλι ο δανειολήπτης δεν απαλλάσσεται, ούτε και προστατεύεται ένα πολυτελές ακίνητο. Απλώς, το δικαστήριο παρεμβαίνει και δίνει ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής του στεγαστικού δανείου, που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και στην εν γένει κατάσταση του δανειολήπτη, όπως επίσης και στην αξία του ακινήτου. Πολλές φορές τα δικαστήρια απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις γιατί διαβλέπουν ότι ο οφειλέτης ενώ μπορεί δεν εξυπηρετεί το δανεισμό του. Aκόμη και με το νόμο αυτό δεν προστατεύονται όσοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν αλλά πράγματι οι ευπαθείς ομάδες.

Οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες, αλλά περιορισμένη οικονομική αξία για τις ίδιες
. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες. Ο πρωταρχικός τους στόχος είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, σε βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη , ή πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση ενώ χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές.      πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template