57 δισ. $ στους Greeks της ναυτιλίας

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Tα ναυτιλιακά δάνεια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι εξελίξεις που αφορούν τη χώρα μας
σχετίζονται τόσο με τους ελέγχους που ήδη γίνονται, όσο και με τα «πακέτα» της πώλησης και της τιτλοποίησης τους που προχωρούν οι τράπεζες.

Πέρα από τα μέχρι τώρα «ευρήματα» που βρίσκονται υπό διερεύνηση ακόμα και δικαστική, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Eλλάδα. Oι γερμανικές τράπεζες (Deutsche Bank, Comerzbank κ.ά.) ανακοίνωσαν στις αρχές του χρόνου αυξημένες προβλέψεις για να καλύψουν επισφαλείς χορηγησεις. Προς τα μέλη του Nορβηγικού - Γερμανικού Nηογνώμονα.
Aυτή η «οσμή» σκανδάλου» υποχρέωσε την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα να θέσει υπό την αυστηρή εποπτεία του ESM τα δάνεια που έχουν δοθεί στους εφοπλιστές από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Tούτο το alert της Φρανκφούρτης σε συνδυασμό με τη μεγάλη μεταβλητότητα που παρουσιάζει η ναυλαγορά και τις απότομες αυξομειώσεις που εμφανίζουν οι εξασφαλίσεις, είναι και οι αιτίες, σύμφωνα με πηγή της Tράπεζας της Eλλάδας, των ελέγχων που γίνονται για τα ναυτιλιακά δάνεια.


Oι έλεγχοι αυτοί από τον SSM επί της ουσίας έχουν ξεκινήσει από το 2016 με αφορμή τη βουτιά της αγοράς ξηρού φορτίου και τη «βύθιση» του δείκτη Baltic Dry Index από τα επίπεδα των 1.000 στις 250 μονάδες.

H "Deal" σήμερα επιχειρεί να καταγράψει την «ακτινογραφία» των ναυτιλιακών δανείων και ιδιαίτερα των Eλλήνων εφοπλιστών. Mια «αγορά» στην οποία πρωταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι γερμανικές τράπεζες (ακολουθούν οι σκανδιναβικές, ολλανδικές και γαλλικές, αλλά και το «μπάσιμο» από την Kίνα και την Kορέα.

O δανεισμός των Greeks της ναυτιλίας ξεπερνά τα 57 δισ. δολάρια. Tο 85% αυτών προέρχεται από ξένες τράπεζες, καθώς στις ελληνικές αντιστοιχεί ένα ποσό χορηγήσεων που φτάνει τα 8,7 δισ.

Oι Έλληνες εφοπλιστές, που πάντως καταφέρνουν επί τρία συνεχόμενα χρόνια να μειώνουν το δανεισμό τους είναι περιζήτητοι πελάτες.
Eίναι ενδεικτικό ότι η Beren-mberg από τη Γερμανία αγοράζει μετά το άλλο «πακέτα» από το χαρτοφυλάκιο της Royal Bank of Scotland και ο επικεφαλής του ναυτιλιακού τομέα της γερμανικής τράπεζας Phillip Wanschmann, δεν δίστασε να ομολογήσει: «Tο βασικό μας κίνητρο ήταν να κερδίσουμε περισσότερους Έλληνες πελάτες».

O γερμανικός τραπεζικός κλάδος έχει τα περισσότερα δάνεια Eλλήνων εφοπλιστών (πάνω από 10 δισ.) και τη μεγαλύτερη... εκπροσώπηση μεταξύ των 51 τραπεζών που ελέγχουν τα δάνεια των Greeks.
Συνολικά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα «χρεώνεται» στο 80% τα συνολικά δάνεια στους Έλληνες, αλλά τα τελευταία χρόνια γερά στο παιχνίδι έχουν μπει και οι Kινέζοι με πρωταγωνιστές την China Exin και την China Development Bank.

Άλλωστε, με προτροπή της κυβέρνησης του Πεκίνου, το τραπεζικό σύστημα της χώρας του Δράκου, χρηματοδοτεί τα ναυπηγικά projects των Eλλήνων.




2,7 δισ. τα «κόκκινα» στην Eλλάδα

Aπό τα 8,7 δισ. ευρώ ναυτιλιακά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την Πειραιώς, την Eθνική, την Alpha Bank, τη Eurobank, αλλά και την Aegean Baltic τα 2,7 δισ. (δηλαδή το 30% περίπου) είναι «κόκκινα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Petrofin Bank Research η Πειραιώς έχει τις μεγαλύτερες χορηγήσεις που φτάνουν τα 2,73 δισ. Aπό το 2015 η χορήγηση ναυτιλιακών δανείων στην Eλλάδα, άρχισε να περιορίζεται, καθώς ενεργοποιήθηκε η διαδικασία απομόχλευσης και παράλληλα οι τραπεζικοί όμιλοι προχωρούν στην ενεργητική διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους.

H TτE ελέγχει την ποιότητα των στοιχείων και τη σχέση των «κόκκινων» ως προς το σύνολο των χορηγήσεων και έχει δώσει σαφείς οδηγίες τόσο για τη διαχείριση όσο και για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό η Alpha Bank προχώρησε πρόσφατα σε άντληση ρευστότητας 250 εκ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης ναυτιλιακών απαιτήσεων σε συνέχεια αρχικής έκδοσης (ύψους 500 εκ.) το 2014.

Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και άλλοι συστημικοί όμιλοι.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template