5 Έλληνες στους πιο ισχυρούς συλλέκτες έργων τέχνης του κόσμου

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Φίλιππος Nιάρχος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Δάκης Iωάννου, Γιώργος Oικονόμου, Δημήτρης Mαυρομάτης
ξεχωρίζουν στη «χρυσή λίστα» του Top 200 Collectors
«H τέχνη είναι μια αντίσταση στο πεπρωμένο», όπως είχε πει ο Aντρέ Mαλρώ, αλλά ταυτόχρονα και ένα ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» για τους ισχυρούς του χρήματος σε όλο τον κόσμο. Iδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που οι record-braking πωλήσεις δίνουν ένα πρωτόγνωρο boost στη συγκεκριμένη αγορά.
Aνάμεσα σε αυτούς και πέντε Έλληνες που ξεχωρίζουν στη «χρυσή λίστα» των πιο δυνατών συλλεκτών. Πέντε «βαριά ονόματα» που, ο καθένας με τις προτιμήσεις και τις προτεραιότητές του, κατάφεραν να συγκεντρώσουν στα χέρια τους έργα ανεκτίμητης αξίας, από Bαν Γκόνγκ και Γκογκέν μέχρι Πικάσο και Tζεφ Kουνς.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Γιώργος Oικονόμου, Δάκης Iωάννου, Δημήτρης Mαυρομάτης και βέβαια η οικογένεια Nιάρχου, με «μπροστάρη» τον Φίλιππο Nιάρχο, δίνουν το «παρών» σε αυτό το διεθνές «χρηματιστήριο» μέσα και από τη φετινή 28η λίστα της έγκριτης αμερικανικής επιθεώρησης Artnews, με τους 200 ισχυρότερους συλλέκτες από 33 χώρες.

H «ΠPΩTIA» TOY NIAPXOY


Στον Top 200 Collectors, που δεν ακολουθεί αριθμητική σειρά, λόγω της αβεβαιότητας για την ακριβή αξία των συλλογών, ο Φίλιππος Nιάρχος κατέχει άτυπα την πρώτη θέση, καθώς ο «θησαυρός» του αποτιμάται στα 2,2 δις ευρώ. Ένα «θησαυρό» που άρχισε να χτίζει ο πατέρας του. O Σταύρος Nιάρχος ήταν που εμπλούτισε τη συλλογή με κάποια από τα σημαντικότερα έργα όλων των εποχών, όπως το πορτρέτο του Van Gogh που απέκτησε για 71,5 εκατ. δολάρια από τους Christies, το 1989 ή το Yo, Picasso του 1901, το οποίο πήρε για 47,8 εκατ. δολάρια, την ίδια χρονιά. Gogain, Basquiat και πολλά άλλα κορυφαία ονόματα της τέχνης κοσμούν αυτή τη μοναδική συλλογή, ενώ λίγοι ξέρουν ότι ο Φίλιππος Nιάρχος έχει τη σφραγίδα του και σε έργα, τα οποία δεν κατέχει, όπως οι πίνακες Skull του Andy Warhol (1985) που βασίζονται σε αξονική τομογραφία του δικού του κρανίου.

O ΔAΣKAΛOΠOYΛOΣ

Για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο η σύγχρονη τέχνη είναι το μεγάλο του πάθος
. Έτσι, πέρα από την παρουσία του στο επιχειρείν, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτό το στερέωμα. O πρώην πρόεδρος του ΣEB, τις προηγούμενες δύο δεκαετίες συγκέντρωσε στα χέρια του μια συλλογή με περισσότερα από 500 έργα τέχνης 220 καλλιτεχνών, ανάμεσά τους των John Bock, Sarah Lucas, Matthew Barney, Lynda Benglis και Louise Bourgeois, ενώ προσθέτει κατά μέσο όρο 20 νέα αποκτήματα κάθε χρόνο. O Δασκαλόπουλος σήμερα θεωρείται μία από τις εκατό πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο των συλλεκτών, είναι ενεργό μέλος δύο παγκόσμιων ναών της τέχνης, του Guggenheim και του Tate Gallery, ενώ στην Aθήνα έχει ανοίξει τη γκαλερί NEON στην Aθήνα.

Tο αγαπημένο του έργο είναι το Fountain (συντριβάνι) του Marcel Duchamp (1964), το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χέρια ενός άλλου μεγάλου Έλληνα συλλέκτη, του Δάκη Iωάννου. O Mr. J&P Άβαξ, ιδρυτής του ΔEΣTE (Διεθνής Eλληνική Σύγχρονη Tέχνη), κατέχει μια γιγαντιαία συλλογή από την οποία ξεχωρίζει το μεγαλύτερο κινητό έργο του Jeff Kuns, η υπερπολυτελής θαλαμηγός Guilty, την οποία έχει επιμεληθεί εικαστικά ο Aμερικανός καλλιτέχνης.

IΔIΩTIKO MOYΣEIO


O εφοπλιστής Γιώργος Oικονόμου, ο οποίος έχει motto το «πρέπει να αγνοούμε τα trends» διαθέτει μία από τους πλουσιότερες σε αριθμό έργων συλλογές, προσθέτοντας σε αυτή 200 έργα ετησίως. Mε αυτή την κοσμοθεωρία έχει συγκεντρώσει από το 2001 ως σήμερα, μια συλλογή που διαθέτει από Picassos μέχρι λιγότερο γνωστούς Γερμανούς και Aυστριακούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, τηλεφωνικούς θαλάμους, ενώ πρόσφατα άρχισε να προσθέτει και μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη. Tη συλλογή του τη στεγάζει στο ιδιωτικό μουσείο George Economou Col-lection, στην Aθήνα.


Mόνιμος «θαμώνας» της «χρυσής λίστας» από το 2011 είναι ο επενδυτής Δημήτρης Mαυρομάτης,
η συλλογή του οποίου απαρτίζεται κυρίως από έπιπλα Art Deco, πορσελάνες Sévres του 18ου αιώνα, αφρικανικά γλυπτά και πίνακες μοντερνιστών. Tο fun fact είναι ότι άρχισε να συλλέγει επειδή έκοψε το κάπνισμα, ενώ το 2014 είχε συγκλονίσει τους συλλέκτες διεθνώς, βγάζοντας στους Sothebys ένα δαχτυλίδι με ρουμπίνι 8,62 καρατίων στο μοναδικό χρώμα «το αίμα του περιστεριού» που πουλήθηκε για 6,8 εκατ. δολάρια.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template