Συνελήφθη ο κροίσος πρίγκιπας του οίκου των Σαούντ Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ,

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο διασημότερος και πλουσιότερος εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας (και ανάμεσα στους
50 πλουσιότερους του πλανήτη σύμφωνα με το Forbes), με επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε δυτικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Citigroup, (και από το 2012) το Τwitter, συνελήφθημε την κατηγορία της διαφθοράς, μια κατηγορία που από πίσω κρύβει υπόνοιες ότι ετοίμαζε πραξικόπημα κατά του νυν μονάρχη και του διαδόχου του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ έχει επανειλημμένα επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ εξέταζε διάφορες επενδύσεις.Κυρίως στον ξενοδοχειακό – τουριστικό τομέα και την αγορά real estate στην Ελλάδα.
Aνάμεσα στις ξενοδοχειακές μονάδες όπου εστίαζε το επενδυτικό του ενδιαφέρον, ήταν ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Grand Resort Lagonissi.

Στις 22 Αυγούστου 2013 ο Αλ Ουαλίντ είχε προσκληθεί στην Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα ΤΑΙΠΕΔ και Invest In Greece τού είχαν παρουσιάσει κατάλογο ακινήτων και ξενοδοχείων προς παραχώρηση – πώληση.

Για τα αραβικά δεδομένα ήταν "φίλα προσκείμενος" στον διεθνή εβραϊκό παράγοντα και είχε καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο ίδιος δήλωνε λάτρης της Κρήτης και έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Πλάκα της Ελούντας. Στην Κρήτη έφθανε με το ιδιωτικό του πολυτελές Jumbo 747 (και όλη του τη συνοδεία) ενώ η θαλαμηγός του είχε συχνά θεαθεί στα ανοικτά της Σπιναλόγκας.

Μαζί με τη σύζυγο και την οικογένειά του ο Αλουαλίντ επέλεγε συχνά την Κρήτη για τις διακοπές τους. Τελευταία επίσκεψή τους, τον περασμένο Ιούλιο.

Τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί την Κρήτη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την οικογένειά του, ταξίδι κατά το οποίο είχε και πάλι συναντήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα.

Ποια η πιθανότητα να τον "καθάρισε" ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ; Σημαντική!

Ο Αραβας μεγιστάνας επιτέθηκε με σφοδρότατα το 2015 στο Twitter για την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος, καλώντας τον να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Την «έκρηξη» του Αλουαλίντ είχε προκαλέσει η εξαγγελία Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους μουσουλμάνους.

Κι όμως γνωριζίντουσαν: Ανάμεσα στις επενδυτικές κινήσεις του πρίγκιπα ήταν και η εξαγορά ξενοδοχείου και μίας θαλαμηγού από τον Ντόναλντ Τραμπ!

Ο Τραμπ τού είχε απαντήσει τότε μέσω Twitter, κατηγορώντας τον ότι θέλει να ελέγξει τους πολιτικούς των ΗΠΑ «Με τα λεφτά του μπαμπάκα».

«Δεν θα μπορέσεις να το κάνεις μετά την εκλογή μου»,
τού είχε διαμηνύσει.

Μητέρα του ήταν η κόρη του πρώτου προέδρου του Λιβάνου, ενώ ο πατέρας του, επίσης πρίγκιπας, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.
Ο ίδιος έχει παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με την κόρη του βασιλιά Σαούντ και τη δεύτερη, με τη γοητευτικότατη πριγκίπισσα Αμέρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ,
Πίσω από τη σύλληψη του Αραβα κροίσου, βρίσκεται ο διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ιδιοκτήτης του δικτύου Al Arabiya, ο οποίος με απόφαση του βασιλιά Σαλμάν τέθηκε επικεφαλής νεοσύστατης ειδικής επιτροπής κατά της διαφθοράς.

Στον διάδοχο δόθηκε ανάμεσα σε άλλα η εξουσία -ως επικεφαλής της επιτροπής- να εκδίδει εντάλματα σύλληψης και απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και αμέσως εκείνος, σε μία επίδειξη δύναμης προς πάσα κατεύθυνση, διέταξε να συλληφθούν συνολικά 11 πρίγκιπες, τέσσερις νυν υπουργοί της κυβέρνησης (ανάμεσά του και ο υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ-Ασαφ), και δεκάδες πρώην υπουργοί. Την ίδια ώρα ο βασιλιάς «ξήλωσε» όλη την εθνική φρουρά και τους αρχηγούς του Ναυτικού.

Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ,
ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Kingdom Holding και διασημότερος εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας με δεκάδες εμφανίσεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και χιλιάδες αφιερώματα στον διεθνή Τύπο με αντικείμενο την πολυσχιδή επενδυτική του δραστηριότητα και τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής του.

Ήδη στο άκουσμα των καταιγιστικών εξελίξεων στο Ριάντ, καταγράφηκαν οι πρώτοι κραδασμοί στον κόσμο των επενδυτικών αγορών, ενώ η μετοχή της Kingdom Holding σημείωσε πτώση 10%.

Το αρχικό μούδιασμα διαδέχθηκε η αβεβαιότητα και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε παγκόσμιο επίπεδο η σύλληψη του πολυπράγμονος πρίγκιπα: «Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να εξετάζει όλα τα μερίδια που διαθέτουν στο εξωτερικό οι συλληφθέντες, για να διαπιστώσει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις»,σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ριάντ για να συμμετάσχει σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας ως προορισμού ιδανικού για επενδύσεις.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι με περιουσία που σύμφωνα με το Forbes, ξεπερνά τα 20 δισ. δολ. (σ.σ. ο ίδιος μάλιστα είχε μηνύσει το Forbes γιατί κατά δήλωσή του θίχτηκε, αφού η περιουσία του είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 20 δισ. δολ., με το Bloomberg να την υπολογίζει σε 30,9 δισ. δολ.), ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ διαθέτει σημαντικά ποσοστά σε «μεγαθήρια» όπως η Apple, η Citigroup, το Τwitter, η Walt Disney, η Time Warner, η Motorola, η News Corporation, αλλά και στη Four Seasons Hotels and Resorts, με συμμετοχές σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το George V στο Παρίσι, το Plaza στη Νέα Υόρκη, και το Savoy στο Λονδίνο.

Ο πρίγκιπας είχε συστήσει την Kingdom Holding το 1979, επενδύοντας αρχικά σε ακίνητα στο Ριάντ. Την δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στην Citigroup. Είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, τον Σάνφορντ «Σάντι» Βάιλ, αλλά και με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Wall Street, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφάιν.

Στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, αύξησε το μερίδιό του στη Citigroup δηλώνοντας μέχρι και πρόσφατα πολύ ικανοποιημένος από την επένδυσή του.

Το 2012 εξαγόρασε μετοχές του Twitter αξίας 300 εκατ. δολαρίων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σήμερα σε πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Σε μια πρώτη αντίδραση η Κingdom Holing έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, διαβεβαιώνοντας ότι παρά τη σύλληψη του πρίγκιπα, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της σαουδαραβικής κυβέρνησης.
Σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση τονίζεται ότι ο εκτελεστικός της διευθυντής, Ταλάλ Ιμπραχήμ αλ-Μαϊμάν, έλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης και η εταιρεία «θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά».
Αποτέλεσμα εικόνας για Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ,
Εκτός από εταιρείες, στην προσωπική του περιουσία περιλαμβάνονται και ιδιωτικά αεροσκάφη: Ενα Boeing 747, ένα Airbus 321 και ένα Hawker Siddeley 125. Μάλιστα, ο ανιψιός του τέως βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα (ο ετεροθαλής αδελφός του νυν βασιλέα Σαλμάν, ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2015) έγινε ο πρώτος ιδιώτης που χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις του ένα Airbus Α380, σε μία αποκλειστική έκδοση κατά παραγγελία του ιδίου έναντι 280 εκατ. ευρώ (λίγο αργότερα φέρεται να το μεταπώλησε για λόγους που έμειναν αδιευκρίνιστοι).
Σχετική εικόνα
Το τριώροφο επιβατικό αεροσκάφος διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων και δεξιώσεων, τέσσερις VIP σουίτες πέντε δωματίων έκαστη, γραφεία, γυνμαστήριο, αίθουσα ψυχαγωγίας, μέχρι και χαμάμ.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template