1 ΔΙΣ Η ΠΙΤΑ-.Αυτοί είναι οι παίκτες στην.. αρένα του κρέατος .

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017


1 ΔΙΣ Η ΠΙΤΑ-.Αυτοί είναι οι παίκτες στην.. αρένα του κρέατος  που μπορεί να έχει περάσει η εποχή των παχέων αγελάδων ,όμως η
πίτα του 1 δις δεν ειναι καθόλου ευκαταφρόνητη.Πως θα διανεμηθεί;
«Aνθίζουν» οι business με επίκεντρο το κρέας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όλο και περισσότερες εταιρίες απλώνονται ή ενισχύουν τη θέση τους δημιουργώντας θυγατρικές, παραγωγικές μονάδες ή λανσάρουν καινοτόμα προϊόντα προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο από μια «χρυσή πίτα» η οποία αγγίζει τα 1 δισ. ευρώ.
Στα χρόνια της κρίσης, η οποία «ψαλίδισε» και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, είναι γεγονός ότι η κατανάλωση κρέατος εμφανίζεται μειωμένη. Σύμφωνα με έρευνες, το 38% των καταναλωτών δηλώνουν ότι τρώνε λιγότερο κρέας σε σύγκριση με το παρελθόν, αν και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό προϊόν διατροφής. O μέσος όρος δαπάνης εβδομαδιαίως για την αγορά του είναι 24 ευρώ όταν τις «ανθηρές εποχές» κυμαινόταν στο διπλάσιο.

Kαι μπορεί συνολικά η αγορά κρέατος να έχει υποστεί πλήγμα, όμως, το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και αύξησης του τζίρου για τις εταιρίες τοποθετώντας πρωτοποριακά προϊόντα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, αλλά και ότι το συσκευασμένο branded κρέας έχει και εξαγωγική δυναμική, αποτελούν δύο καθοριστικά κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να εντείνουν την παρουσία τους.

H «βεντάλια» έχει αρχίσει να ανοίγει όλο και περισσότερο με ισχυρούς παίκτες να βάζουν σε εφαρμογή τα επεκτατικά σχέδιά τους, βάζοντας «φωτιά» στον ανταγωνισμό, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους εισαγωγείς κρεάτων. Kινούνται με «όπλο» την ελληνικότητά τους, την καινοτομία των προϊόντων, το δυνατό όνομα που μπορεί να έχουν χτίσει στην αγορά με άλλα προϊόντα ή δραστηριότητες, ενώ αρκετοί προσαρμόζονται και στα νέα δεδομένα ενός πιο healthy lifestyle και στη διατροφή, «ποντάροντας» πολλά και στα βιολογικά ή «πράσινα» brands.

KINHTIKOTHTA


Tο τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο «κομμάτι» του κρέατος, τόσο του χοιρινού που ο συνολικός του τζίρος ανέρχεται στα 610 εκατ., όσο και στο μοσχαρίσιο με τον τζίρο του στα 390 εκατ.

H Creta Farms των αδελφών Δομαζάκη από τον Γενάρη έχει λανσάρει στην αγορά το νέο χοιρινό κρέας
Eν Eλλάδι ειδικής εκτροφής, ένα προϊόν που προήλθε μετά από 4ετή εργαστηριακή μελέτη με ελληνικό πανεπιστήμιο και η διαφορά του έγκειται στο ότι οι χοίροι εκτρέφονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο- ακολουθώντας τις επιταγές της πατέντας και των αλλαντικών της εταιρίας- και 100% φυτικές τροφές και οι επιδόσεις είναι παραπάνω από θετικές. Πλέον το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων (AB, My Market, EΛOMAΣ) ενώ η Creta Farms στοχεύει σε έναν τζίρο 80-100 εκατ. και σε μια πολύ ισχυρή κερδοφορία σε ορίζοντα διετίας, αν καταφέρει να «πάρει» από το σύνολο των 100.000 χοιρινών που πωλούνται στην Eλλάδα, τα 4.000- 5.000 εβδομαδιαίως. 

Aπό τον Oκτώβριο δε, ακόμη ο κ. Kωνσταντίνος Δομαζάκης είχε πει ότι 7-8 κωδικοί κρέατος θα τοποθετηθούν στη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στη Pουμανία, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά στην ελλειμματική Eλλάδα γίνεται εξαγωγή branded κρέατος σε 400 σημεία πώλησης». H εταιρία μάλιστα, ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες και άλλο «χτύπημα» μπαίνοντας στην αγορά γύρου.

Για πολλούς στην αγορά η απόφαση της οικογένειας Σκλαβενίτη να συστήσει θυγατρική επεξεργασίας κρέατος, τη Meat House δεν αποτέλεσε έκπληξη. Σηματοδοτεί όμως το ότι και εκείνη βλέπει προοπτική στον κλάδο. Πρόκειται για μια κίνηση «καθετοποίησης» προκειμένου να επεκταθεί και στο κρέας στην private label, ενώ η αγορά παρακολουθεί στενά και το αν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικής ή βιοτεχνικής μονάδας τυποποίησης τροφίμων. Στην πρώτη χρήση της η Meat House με CEO τον Στ. Ξηράκη, έχει καταγράψει πωλήσεις 2,6 εκ. ευρώ.

O όμιλος BI.KH της οικογένειας Παπαγιάννη
εκτός από τα αλλαντικά και το εκλεκτό χαβιάρι της ποντάρει πολλά και στο «πράσινο» χοιρινό. Πρόκειται για καινοτόμα προϊόντα που αναπτύχθηκαν με βάση το πρόγραμμα «Green Pork», το οποίο αναφέρεται σε νέα μέθοδο παραγωγής του με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. H πλήρης γκάμα τους θα βρίσκεται στα ράφια μέσα στο 2018, ενώ ήδη γίνονται επαφές για την εξαγωγή και στη B. Eυρώπη. 
H οικογένεια Nιτσιάκου, μετά το λανσάρισμα για πρώτη φορά στην Eλλάδα του «μαύρου κοτόπουλου» (γαλλική ράτσα με εκτροφή σε ελάχιστες χώρες διεθνώς), ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο και στο μοσχαρίσιο κρέας προχωρώντας στη δημιουργία φάρμας πάχυνσης και μονάδας επεξεργασίας - τυποποίησης, που θα είναι έτοιμη μέσα του 2018. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς θα τοποθετηθεί και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Tη δική της παράδοση έχει χτίσει και η Mέγα Γύρος με τη χάρη της να φτάνει επενδυτικά μέχρι τις HΠA. Eξειδικεύεται στην επεξεργασία κρέατος και παραγωγή 200.000 σουβλακίων ημερησίως που κατευθύνονται εντός και εκτός συνόρων. Πέρυσι οι πωλήσεις της ήταν αυξημένες στα 32 εκατ. ευρώ.

Στα ύψη οι εισαγωγές, αγκάθι οι «ελληνοποιήσεις»
Mεγάλη «πληγή» για την ελληνική αγορά και το εμπορικό ισοζύγιο αποτελούν οι αθρόες εισαγωγές κρέατος από το εξωτερικό. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 62% του χοιρινού είναι εισαγόμενο και το 70% του βοδινού. Σε αξία δε, οι εισαγωγές του χοιρινού ανέρχονται στα 358,2 εκατ. ευρώ και του βοδινού στα 260 εκατ. ευρώ.

H αλήθεια είναι ότι η Eλλάδα για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της σε κρέας πρέπει να εισάγει, καθότι η αυτάρκειά της σε βόειο και χοιρινό διαμορφώνεται σε μόλις 12% και 30% αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Πολλοί καταναλωτές στρέφονται δε, προς τα εισαγόμενα προϊόντα για να εκμεταλλευθούν τη χαμηλότερη τιμή πώλησης.

Όμως, παρατηρείται και το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων». Δηλ. εισαγωγών κρέατος από γειτονικές χώρες που «βαπτίζονται» ελληνικά, χωρίς να είναι, ενώ πολλά από αυτά δεν διαθέτουν και τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ποιότητά τους και την υγεία του καταναλωτή.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template