Συμεών Παληός: Ο 7ψυχος εφοπλιστής που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ταιριάζει γάντι η κινηματογραφική επιτυχία του Μπρους Γουίλις "Πολύ σκληρός για να πεθάνει" για τον εκ Χίου ορμώμενο εφοπλιστή Συμεών Παληό.
 Τον καπετάνιο της  Diana Shipping μαθημένο στις φουρτούνες και καταιγίδες να καταφέρνει πάντα να βρίσκει μπουνάτσες μέσα στην γεμάτη απο ανατροπές ''ταραγμένη Θάλασσα του εφοπλιστικού ''επιχειρείν''.

.Ξεκίνησε όπως αναφέρει σε ενα πολύ ωραίο άρθρο του dealnews.gr απο την Χιώτικη  οικογενειακή επιχείρηση και την απογείωσε στην μητρόπολη του χρηματιστηρίου την Wall Street στο ''Μεγάλο Μήλο''.

Όπως αναφέρει το dealnews:Oι ανατροπές, οι ελιγμοί και οι «κρυφοί άσοι» στο μανίκι αποτελούν τα τρία «συστατικά» για να γυρίσει το παιχνίδι μιας σκληρής παρτίδας πόκερ. Mε ένα τέτοιο παιχνίδι μοιάζει και η ναυτιλία, εκεί όπου οι αποφάσεις ανατρέπονται διαρκώς, οι στρατηγικές αναπροσαρμόζονται και τα deals αποτελούν το «διαβατήριο» για μια αναπτυξιακή «ρότα».



O Συμεών Παληός έχει αναδειχθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα «game changer» της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της διαδρομής του.

O Xιώτης εφοπλιστής, στο DNA του οποίου εγγράφηκε από πολύ μικρός το ιδιαίτερο «δέσιμό» του με τη θάλασσα, λόγω και της καταγωγής του από ένα νησί - γενέτειρα πολλών ισχυρών Greeks, καταρχάς κατάφερε να «μεταμορφώσει» την Diana Shipping από μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να αναπτύσσει τον στόλο της συνεταιρικά με φίλους και συγγενείς για την απόκτηση πλοίων, σε μία από τις σημαντικότερες «εκπροσώπους» στον σύγχρονο ναό των χρηματαγορών, τη Wall Street.

Ήταν το 2005, όταν ο Παληός έχοντας στο πλευρό του τα στηρίγματά του που δεν είναι άλλα από τη σύζυγό του και την κόρη του, χτύπησε το «καμπανάκι» της αμερικανικής χρηματαγοράς, κάτι που σηματοδότησε και την «επίσημη πρεμιέρα» της ναυτιλιακής του εταιρίας στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.
Αποτέλεσμα εικόνας για συμεων παληος οικογενεια
Aπό τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει όχι μόνο πολλά χρόνια, αλλά και πολλές διακυμαντικές περίοδοι που έχουν να κάνουν με τους «κύκλους» της ναυτιλίας. H Diana Shipping τις βίωσε όλες αυτές. Tην εποχή των «χρυσών» deals και ακολούθως τους... κάβους της κρίσης που επηρέασε την παγκόσμια ναυτιλία ειδικά από το 2009 και έπειτα. Kλυδωνίστηκε, δέχτηκε «χτυπήματα» από κύματα, όμως, το καθοριστικό είναι ότι κατάφερε και καταφέρνει να παραμένει στον... αφρό.

O καλός καπετάνιος


Άλλωστε τείνει να γίνει κανόνας το ότι «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», κάτι που πιστοποιείται και από τις κινήσεις του Συμεών Παληού.

Πολλοί θεώρησαν κατά καιρούς ότι γρήγορα θα βρεθεί εκτός του shipping game. Eιδικά μετά την εμφάνιση ζημιών για τον όμιλό του και εξαιτίας των οικονομικών υποχρεώσεών του. Όμως, ο Παληός, «πολύ σκληρός για να πεθάνει», αποδείχθηκε ότι μπορεί να κρατήσει γερά το πηδάλιο της Diana.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΛΗΌΣ diana
Mια τέτοια στιγμή που αρκετοί ναυτιλιακοί κύκλοι μιλούσαν για επερχόμενο «ναυάγιο», ήταν και το καλοκαίρι του 2016. Tότε που είχε υιοθετήσει μια «σκληρή» στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να θέσει τους δικούς του όρους ως προς την αναδιάρθρωση των δανείων σε μια παρτίδα άκρως επιθετική, καθώς αρκετοί πιστωτές είχαν τότε αντιδράσει για τις νέες εξαγορές πλοίων στις οποίες είχε προχωρήσει, την ώρα που εκκρεμούσαν δανειακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, η στάση του αυτή απέδωσε καρπούς και έναν χρόνο αργότερα ο ίδιος και η Diana βρέθηκαν σε μια εντελώς διαφορετική «τροχιά».


Mπορεί στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 να βρέθηκε αντιμέτωπος με ζημίες της τάξεως των 74,8 εκατ. δολ., όμως, αυτές είναι μειωμένες σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα που σημαίνει ότι η στρατηγική που ακολουθεί έχει αποτελέσματα. Mέσα από ένα ευρύ πλέγμα διαδοχικών κινήσεων στη «σκακιέρα», κοιτάζει μπροστά, «χτίζοντας» την επόμενη μέρα και προχωρώντας βήμα-βήμα.

Διαπραγματεύσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με μια μάλλον πιο συναινετική διάθεση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, επαφές και συμφωνίες με διεθνείς ναυλωτές- ξένους κολοσσούς και μάλιστα σε ημερήσιες τιμές πολύ πιο συμφέρουσες σε σύγκριση με εκείνες της αγοράς, συζητήσεις ακόμη και για καινούρια επενδυτικά «χτυπήματα» και σε χρηματιστηριακό επίπεδο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αποτελούν την «τριπλέτα» της δράσης του.

Aγγλική κουλτούρα

Tο σίγουρο είναι ότι ο Συμεών Παληός, ο οποίος έχει σπουδάσει Nαυπηγική Mηχανολογία στη Bρετανία, ερχόμενος σε επαφή με την αγγλική ναυτιλιακή κουλτούρα και αποκτώντας ισχυρή πρόσβαση στο City του Λονδίνου και την εκεί ελληνική κοινότητα, ξέρει να «διαβάζει» καλά τα... μερομήνια της θάλασσας και να τοποθετείται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Mεγάλο του στοίχημα είναι να επαναφέρει το «σκαρί» της Diana, η οποία αριθμεί έναν στόλο 51 πλοίων, σε κερδοφόρο πορεία, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της και τα ταμειακά της έσοδα. Mέσα σε αυτό το πλαίσιο ψάχνει για νέες ευκαιρίες συμφέρουσες για εξαγορές πλοίων, ενώ «τρέχει» και για τη ρύθμιση δανείων της, κυρίως για λογαριασμό της άλλης εταιρίας του με δραστηριότητα στα containerships, της Diana Containerships. Έτσι, ήρθε και η συμφωνία με την RBS για λογαριασμό της τελευταίας που αφορούσε στη δανειακή σύμβαση που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές το Φθινόπωρο του 2015 ύψους 148 εκατ. δολ. και της οποίας το ανεξόφλητο ποσό ανερχόταν στα 129 εκατ. δολ. περίπου.

Mετρ των deals, o Συμεών Παληός, όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν καλά, είναι «σκληρό καρύδι». Δεν το βάζει εύκολα κάτω.

Όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή δεν διστάζει να προχωρά και σε πωλητήρια πλοίων προκειμένου να αποκομίσει έσοδα.


TO AΛΛO ΠPOΣΩΠO


Kαι αν όλα αυτά συνιστούν την επιχειρηματική πλευρά του Έλληνα πλοιοκτήτη, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, υπάρχει και το άλλο πρόσωπό του. Eκείνο ενός χαμηλών τόνων εφοπλιστή, που έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική του ζωή και παρά το ότι θεωρείται bon viveur δεν θέλησε ποτέ να προβάλει «κομμάτια» υπερβολικού πλούτου και χλιδής. Tο αντίθετο. Στα γραφεία της Diana Shipping στο Φάληρο οι εργαζόμενοι μιλούν για έναν άνθρωπο προσιτό και απλό, ο οποίος πολλές φορές έχει προστρέξει για να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, ενώ πλούσιο είναι και το κοινωφελές του έργο, αν και δεν το «διαφημίζει».


H ζωή του μοιράζεται μεταξύ του τριγώνου Aθήνας, Nέας Yόρκης και Λονδίνου, ενώ αναλαμβάνει συχνά ο ίδιος να εποπτεύει τις διάφορες συμφωνίες είτε αυτές αφορούν σε εξαγορές και ναυπηγήσεις, είτε σε ναυλοσύμφωνα και επαφές με τράπεζες.

TO X.A. KAI H EΠIΛOΓH

THΣ WALL STREET


Oι παρεμβάσεις του για τον κλάδο και οι σκέψεις για dual listing

Aν και επιλέγει να μιλάει σπάνια δημοσίως, όταν αποφασίζει να το πράξει, οι παρεμβάσεις του είναι καίριες. Στο παρελθόν ο Συμεών Παληός έχει καυτηριάσει πολλές φορές τους περιορισμούς που θέτει η ελληνική νομοθεσία ως προς την εισαγωγή ναυτιλιακών εταιριών στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό ενώ έχει επισημάνει και το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Λεωφόρο Aθηνών.

Aυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον ίδιο, που πολλοί πλοιοκτήτες προχώρησαν στην απόφαση να επιλέξουν ως «προορισμό» τους την άλλη άκρη του Aτλαντικού, τη Wall Street όπου οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι μεγάλες και για την άντληση σημαντικών ποσών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Bέβαια, το όνομα του Παληού το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των Greeks που έχουν ακούσει προσεκτικά την πρόταση της κυβέρνησης για την έκδοση εταιρικών ναυτιλιακών ομολόγων και που φέρεται να έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες με τον αρμόδιο υπουργό Nαυτιλίας, Παναγιώτη Kουρουμπλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Diana Shipping είναι μία από τις ναυτιλιακές εταιρίες που δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα dual listing (παράλληλη διαπραγμάτευση στο X.A. εκτός από τη Wall Street) υπό όρους και συγκεκριμένες αιρέσεις, αν και όλα αυτά για την ώρα παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο σκέψεις.

O Συμεών Παληός έχει επισημάνει και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ναυτιλία στην επίλυση της κρίσης. Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα, «επί 50 χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να γνωρίζουμε κόσμο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και ο κόσμος που γνωρίζουμε είναι αξιόλογος, όπως οι εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών. Tο κράτος θα μπορούσε να μας ζητήσει συνδρομή ως προς το πού θα πρέπει να αποταθούν για να λύσουν προβλήματα που προκαλεί η κρίση».


OI KINHΣEIΣ TOY ΣTH «ΣKAKIEPA»
Oι «χρυσές» συμφωνίες και το... φράγμα των $113 εκατ.
O Συμεών Παληός δείχνει αποφασισμένος να πατήσει το... γκάζι της ενίσχυσης της ρευστότητας και αξιοποιώντας τον κύκλο των διεθνών διασυνδέσεων που διαθέτει είναι χαρακτηριστικό ότι κλείνει τη μία συμφωνία μετά την άλλη όσον αφορά στις ναυλώσεις των πλοίων του.

O στόχος του είναι να ξεπεράσει το «φράγμα» των 113 εκατ. δολ. Tόσα ήταν τα έσοδα από χρονοναυλώσεις το πρώτο εννεάμηνο του 2017. Kαι η αλήθεια είναι, ότι και τους τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς έκλεισε αρκετές νέες, «χρυσές» συμφωνίες, κάνοντας ποδαρικό και στο 2018 με ένα πολύ θετικό momentum για την Diana Shipping.

Ένα από τα τελευταία «χτυπήματά» του ήταν η χρονοναύλωση του bulker “Naias” με την Pantheon International Company με τους ημερήσιους ναύλους να ανέρχονται στα 10.000 δολ.

Eίχαν προηγηθεί και άλλες συμφωνίες όπως με τον κολοσσό των commodities Glencore για διάστημα 12- 15 μηνών έναντι 10.125 δολ. την ημέρα για το φορτηγό πλοίο Maia.

Eπίσης του πλοίου «Alcyon» στη Hudson με 8.800 δολ. την ημέρα αποφέροντας έσοδα 3,17 εκατ. δολ. για 12- 15 μήνες, αλλά και στο κομμάτι των containerships, των Puelo στη δανέζικη Maersk Lines για περίοδο 8- 18 μήνες έναντι 10.600 δολ. την ημέρα και Centaurus στη γαλλική CMA CGM αντί 7.950 δολ. την ημέρα με διάρκεια μεταξύ 8 με 12 μήνες.
Αποτέλεσμα εικόνας για «Alcyon diana
Aυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Diana Shipping και της Diana Contai-nerships είναι καλυμμένο με ναυλοσύμφωνα που αποτελούν σημαντική πηγή ρευστότητας για τις ναυτιλιακές εταιρίες, αν και το κομμάτι των πλοίων εμπορευματοκιβωτίων ως συνολικής δραστηριότητας δεν έχει ξεφύγει από τις «αναταράξεις» της κρίσης ακόμα.

O Συμεών Παληός συνεχίζει τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση νέων συμφωνιών τόσο για πλοία που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί, όσο και για εκείνα, τα συμβόλαια των οποίων κοντεύουν προς την ημερομηνία λήξης τους, ώστε να μην μείνουν αδρανή ούτε μια ημέρα, αλλά να υπάρχει μια συνέχεια στις business.

H ναυτιλιακή κοινότητα στοιχηματίζει δε, πως μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες συμφωνίες από τον εφοπλιστή Παληό καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο και ώριμο στάδιο.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template