Σε καθηλώνει το στυλ τους-Όταν τράπεζες μεταμορφώνονται σε χώρους πολυτέλειας(εικόνες)

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Με αρχιτεκτονική και καθηλωτικό στυλ που στις περισσότερες των περιπτώσεων κόβουν την ανάσα, δεν είναι καθόλου
τυχαίο το γεγονός ότι μεγαλοπρεπή τραπεζικά ιδρύματα του παρελθόντος μετατρέπονται σε πολυτελή ξενοδοχεία: Τόνοι πανάκριβων μαρμάρινων κατασκευών, σκαλισμένα και εντυπωσιακά ταβάνια και οροφές, γρανιτένια σκαλοπάτια και βελούδινες ταπετσαρίες, οι άλλοτε ναοί του χρήματος και του πλούτου, μετατρέπονται συχνά σε λουξ φουαγιέ ξενοδοχιακών συγκροτήματων, στα οποία βέβαια συνεχίζει να ρέει άφθονο το χρήμα. Από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών ως στην Κωνσταντινούπολη, αυτά είναι τα πιο διάσημα ξενοδοχεία, πρώην ναοί του χρήματος…

1. Hotel de Rome, Βερολίνο
Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε αρχιτεκτονική ξενοδοχεία στον κόσμο, τουλάχιστον ως προς το χώρο υποδοχής και το φουαγιέ του, καθώς αποτελούσε για περισσότερα από 100 χρόνια το αρχηγείο της Dresdner Bank, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες μέχρι το 2009 όταν και αγοράστηκε από την Commerzbank. Το ακίνητο αγόρασε ο φημισμένος ξενοδόχος και σερ, Rocco Forte, μαζί με την αδερφή του, Olga Polizzi, για λογαριασμό της εταιρείας τους, Rocco Forte Hotels. Σήμερα, το λόμπι της τράπεζας χρησιμοποιείται ως καθιστικό για τσάι και καφέ, ο χώρος του χρηματοκιβωτίου, στο υπόγειο, ως πολυτελές spa έξι ατόμων και το χολ με τα τραπεζικά ταμεία ως σαλόνι χωρού με πανάκριβα μωσαϊκά. Αν και τα περισσότερα από τα δωμάτια του Hotel de Rome είναι κομψά και κλασικής αισθητικής, τέσσερα είναι αυτά που ξεχωρίζουν και πρόκειται για τις σουίτες του, μία από τις οποίες, η Gutmann, αποτελούσε το πολυτελές γραφείο του ιστορικού διευθυντή της Dresdner Bank, Eugen Gutmann.















2. Virgin Hotel, Σικάγο
Το Virgin Hotel στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το πρώτο -μιας αλυσίδας ξενοδοχείων- του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Richard Branson και προέκυψε από τη μετατροπή μιας ιστορικής αμερικάνικης τράπεζας, της Old Dearborn Bank.Πρόκειται για ένα ιστορικό art deco κτήριο που κατασκευάστηκε το 1928 και φέρνει στο νου τα μεσαιωνικά μεγαθήρια που κτίζονταν εκείνη την εποχή, κυρίως σαν αίθουσες κινηματογράφων


Στο εσωτερικό του, δεσπόζουν η εντυπωσιακή σκάλα που οδηγεί στα πάνω πατώματα και ο χώρος των ασανσέρ με τα ανάγλυφα σχήματα από ορείχαλκο. Διάχυτη στην εσωτερική διακόσμιση του Virgin είναι η ιστορία της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και ένα κλασάτου μπαρ, αρχιτεκτονικής Rockwell Group, στο οποίο δεσπόζει μια σχεδόν διαφανής, κυψελωτή οροφή και που στο παρελθόν χρησίμευε ως χώρος συσκέψεων της τράπεζας. Ιδιαίτερη μνεία και πέρα από την ιστορία, θα πρέπει να γίνει στην ειδική εφαρμογή για κινητά που έχει δημιουργήσει ο Branson για τους χώρους του ξενοδοχείου και μέσω της οποίας ο εύπορος φιλοξενούμενος μπορεί να ρυθμίσει μέσω του έξυπνου τηλεφώνου του από την ένταση του φωτισμού του δωματίου του μέχρι την παραγγελία του βραδινού του γεύματος.























3. The Langham, Βοστόνη
Πρόκειται για ένα αναγεννησιακής αισθητικής αρχιτεκτονικό αριστούργημα που κατασκευάστηκε το 1922 και ανακαινίσθηκε εκ νέου το 1953 για να αποτελέσει κτήριο της Κέντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Βοστόνη. Αρχιτέκτονας ήταν ο R. Clipston Sturgis και βασίστηκε στο περίφημο Palazzo della Cancelleria της Ρώμης, κυρίως όσον αφορά την εξωτερική, γρανιτένια εμφάνιση, τα αγάλματα σε φυσικό μέγεθος και τις τοιχογραφίες στις οροφές. 
Έχοντας αποτελέσει στο παρελθόν και σαν χώρος υποδοχής των καλεσμένων του Κυβερνήτη, εντυπωσιακής αισθητικής αποτελεί το περίφημο δωμάτιο Wyeth που είναι διακοσμημένο με δύο ιστορικές τοιχογραφίες του εικαστικού N.C. Wyeth, ενώ στον ίδιο χώρο περιλαμβάνονται τέσσερις μεγάλες λάμπες με χρυσά νομίσματα σαν έμβλημα, οι οποίες ήταν στο παρελθόν στην είσοδο του κτηρίου της Pearl Street. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα παράθυρα στο χώρο υποδοχής είναι ιδιαιτέρως στενά έτσι ώστε να αποτρέπουν, στο παρελθόν, απρόσκλητους… επισκέπτες της τράπεζας, ενώ ο χώρος του χρηματοκιβωτίου έχει μετατραπεί με κουζίνα.

























4. The Ritz-Carlton, Φιλαδέλφεια
Ως πιστό αντίγραφο εσωτερικά του περίφημου Pantheon της Ρώμης, το Ritz-Carlton της Φιλαδέφεια, στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ένα από τα τρία κτήρια του διάσημου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Πρόκειται για το κτήριο που ολοκληρώθηκε το 1907 από τον αριχτέκτονα Frank Furness και αποτέλεσε το αρχηγείο μίας από τις αρχαιότερες αμερικάνικες τράπεζες, την Girard Trust Bank. Αν και ο τεκτονικός θόλος του έχει σχήμα μισής σφαίρας, το κτήριο εσωτερικά είναι οκταγωνικό και οι τέσσερις όροφοι του χρησιμοποιούνται σαν χώροι εστιατορείου και χορού. Εντυπωσιακότερος όλων αποτελεί ο κεντρικός χώρος με τον πανύψηλο θόλο, τις εντυπωσιακές αρχαιοελληνικές κολώνες και τους κίονες και βέβαια η κυριαρχία του μάρμαρου και του εξαίρετου μωσαϊκού.























5. Park Hyatt, Βιέννη Vienna
Με θέα την παλαιότερη και ιστορικότερη πλατεία της Βιέννης, την Judenplatz Holocaust Memorial, το εντυπωσιακό Park Hyatt Vienna καταλαμβάνει ένα ιστορικό οικοδόμημα 100 ετών που στο παρελθόν αποτέλεσε το κεντρικό κτήριο της Bank Austria.Εντυπωσιακότερος όλων χώρος αποτελεί η brasserie και το μπαρ του ξενοδοχείου με την αλαβάστρινη οροφή που στηρίζεται σε μαρμάρινες στήλες σε στυλ Art Nouveau και που στο παρελθόν ήταν ο χώρος των ταμείων της τράπεζας.































Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα 5 ξενοδοχεία. Άξεια μνείας είναι το περίφημο Mandarin Oriental της Βαρκελώνης, στην Passeig de Gràcia, που στο παρελθόν στεγάζονταν η Banco Hispano Americo, το Vault Karakö, the House Hotel, της Kωνσταντινούπολης, στην λεωφόρο των τραπεζών, που υπήρξε κτήριο της Credit General Ottoman και το JW Marriott στο Σικάγο της Continental & Commercial National Bankπηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template