New York Times: Λέσβος, το ελληνικό νησί της απόγνωσης

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ως το «ελληνικό νησί της απόγνωσης» χαρακτηρίζουν οι New York Times τη Λέσβο, σε δημοσίευμά τους για την κατάσταση που επικρατεί στο
κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, περίπου 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες καταλύουν στη Μόρια, σε μία δομή που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 2.500 λιγότερα άτομα.

Οι NYT αναφέρονται στο «νερό που διαπερνά τις σκηνές των προσφύγων όταν βρέχει», αλλά και στην έλλειψη ζεστού νερού και ηλεκτρισμού. «Οι συμπλοκές είναι συνεχείς», ενώ «η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί αποτελούν μία μόνιμη απειλή» παρατηρεί η εφημερίδα.

«Μερικές φορές οι άνδρες κόβουν ξύλα και ανάβουν φωτιές στις σκηνές τους για να ζεσταθούν, κάτι που έχει οδηγήσει σε δυστυχήματα τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη Μόρια πέρυσι» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ακόμη κι αν είσαι υγιής στη Μόρια θα αρρωστήσεις... Δεν είναι μέρος αυτό για να διαμένουν άνθρωποι»
δηλώνει στην εφημερίδα ο 27χρονος Αφγανός Αμίρ Αλί που έμεινε στη Μόρια για διάστημα μεγαλύτερο των 11 μηνών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τον Ιανουάριο μόνο 64 άτομα εστάλησαν πίσω στην Τουρκία, ενώ 2.698 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο νησί.

Δ. Βίτσας: Αυξημένες κατά 33% οι προσφυγικές ροές το α' τρίμηνο του 2018

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση των προσφυγικών ροών κατά 33%, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νόμου για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ο οποίος θα ψηφιστεί έως τα τέλη Απριλίου.
Ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για ένα «επιπλέον σχέδιο εθνικής στρατηγικής με νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος», σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και που -όπως είπε- έχει ήδη συζητηθεί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, γιατί «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει συμμέτοχος».

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Βαρβιτσιώτη ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως «σε ένα πρόβλημα παγκόσμιο και συγκεκριμένο, όπως είναι το προσφυγικό, ποτέ δεν είσαι επαρκής ή ανεπαρκής, αλλά πρέπει να κάνεις συνεχή προσπάθεια». «Μεγάλος αντίπαλος μας είναι οι διακινητές και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δώσουμε τη μάχη» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στήριξε το έργο του προκατόχου του, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος -όπως είπε- «έκανε πολύ μεγάλη δουλειά», ενώ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ως εθνικό. «Με συνεννόηση και συζήτηση να προχωρήσουμε από κοινού στην αναζήτηση λύσεων» ανέφερε συμπληρώνοντας: «Δεν πρέπει να δεχτούμε την αφήγηση που πάει να οικοδομηθεί, ότι το πρόβλημα εναπόκειται στην Ελλάδα».
Μίλησε μάλιστα για «επιλεκτικά στοιχεία» που δίνονται σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αναγκαστικών επιστροφών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι το υψηλότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. «Δεν υπάρχει αντίρρηση καμία να απαιτήσουμε κοινούς μηχανισμούς ασύλου σε σχέση με την Ε.Ε. και μεγαλύτερη βοήθεια σε προσωπικό και δράσεις και να δοθούν λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βρισκόμαστε σε φάση συνεννόησης με άλλες χώρες πρώτης υποδοχής για να προσπαθήσουμε από κοινού να λύσουμε τα προβλήματα» υπογράμμισε.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να αποζημιωθούν οι νησιώτες και να επιταχυνθούν τα έργα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, ανάμεσα στα οποία είναι το αποχετευτικό στη Λέρο ύψους 1,600 εκατ. ευρώ και η διαχείριση των λημμάτων στη Μόρια ύψους 450.000 ευρώ.


Μ. Βαρβιτσιώτης: Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά


Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι «εκρηκτική» και ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος στην Ε.Ε., ενώ επεσήμανε ότι προκαλεί ανησυχία το πεδίο πίεσης που ασκεί η τουρκική πλευρά.

«Προχθές στη Λέσβο σε ένα βράδυ έφθασαν 300 πρόσφυγες. Αν φθάσουν 5.000 τι θα γίνει; Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Το πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια τείνει να είναι εκρηκτικό. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν λειτουργεί και η σχεδιαζόμενη αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του ασύλου εκκρεμεί από πέρσι το καλοκαίρι» είπε, μεταξύ άλλων.


Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 14:15 ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:15.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template