ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ-Τουρκικές εκρήξεις βαρέων όπλων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Έντονη κινητικότητα στο τρίγωνο ΑΘήνα-Λευκωσία-Ουάσινγκτον. Με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ με
φόντο την τουρκική προκλητικότητα ενώ στην Λευκωσία έλαβε χώρα υψηλόβαθμη συνάντηση με μενού την άρση του εμπάργκου όπλων από τις ΗΠΑ.

Συνάντηση πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, με τον Αρχηγό του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Αλκιβιάδη Στεφανή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας.

Επιπλέον, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκε πλήρως για τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα των ζητημάτων που συζητήθηκαν, οι δύο άνδρες δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης τους.

Στη Λευκωσία ο βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τόμας Γκόφους
Διμερή και περιφερειακά θέματα ασφάλειας συζήτησε την Τετάρτη, 11 Απριλίου, στη Λευκωσία, ο Βοηθός Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Γκόφους συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και άλλους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα ασφάλειας, καθώς και με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και Βρετανούς αξιωματούχους.

Μήνυμα Λευκωσίας σε ΗΠΑ για εμβάθυνση σχέσεων σε Άμυνα και Ασφάλεια


Την βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Aρμόδιο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ Thomas Goffus.

Στη συνάντηση που πραγματοποήθηκε στο ΓΕΕΦ συμμετείχαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και Επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας ενώ τον αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε η Πρέσβης και αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Άμυνας, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και πως αυτός μπορεί να συνδράμει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα ο Σάββας Αγγελίδης εξέφρασε τη βούληση της πλευράς μας για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Αξιωματούχο για την υποστήριξη στον αγώνα που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ επεσήμανε στο συνομιλητή του τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος από την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Τέθηκε επίσης το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, αναφέροντας την ουσιαστική σημασία που έχει αυτό στο ειδικότερο ζήτημα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι με την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον θα μεταφέρει τα επιχειρήματα του κ. Υπουργού αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Επιπρόσθετα έγινε συζήτηση αναφορικά με τον ενεργειακό προγραμματισμό και ο κ.Thomas Goffus υποστήριξε τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Εκρήξεις ακούγονταν από την κατεχόμενη Αμμόχωστο
Αναστάτωση προκλήθηκε στους κατοίκους της επαρχίας Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στις περιοχές του Παραλιμνίου, του Κάππαρη και της Δερύνειας στις 10 Απριλίου.

Οι δυνατές εκρήξεις έγιναν αντιληπτές.

Πρόκειται για δυνατές και επαναλαμβανόμενες σε χρονική απόσταση 5-10 λεπτών εκρήξεις
.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό υπηρεσίας του Αστυνομικού Σταθμού Αμμοχώστου, κατά διαστήματα ακούστηκαν εκρήξεις βαρέων όπλων, στη νεκρή ζώνη της Κάτω Δερύνειας, μπροστά από την Κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Πρόκειται σαφώς για άσκηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων οι οποίες έχουν θέσει σε επαγρύπνηση τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις .

Η ουσία είναι τι ακριβώς ετοιμάζουν οι Τούρκοι και «προπονούνται» για επιχειρήσεις ενώ ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος έχει πάρει «φωτιά» από τις εξελίξεις στην Συρία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.


Η κάθοδος του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου αποτελεί σαφώς το διακύβευμα για την Άγκυρα , η οποία μέσα στην γενικότερη αναμπουμπούλα ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί καταστάσεις και θελήσει να υφαρπάξει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ ενώ οι μεγάλες δυνάμεις θα είναι «απασχολημένες» στο συριακό έδαφος.

Δείτε το Βίντεο

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template