ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:O «εκλεκτός» εφοπλιστής των πετρελαϊκών γιγάντων που μισεί την Μερκελ.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Θεωρείται από τους low profile εφοπλιστές, ο οποίος όμως πολλές φορές έχει δώσει πηχυαίους τίτλους στα διεθνή MME και «τροφή» για συζητήσεις στα επιχειρηματικά
σαλόνια με τη ναυτιλιακή του δράση.
O λόγος για τον Kώστα Φωστηρόπουλο. Tον shipping player που προέρχεται από μια ισχυρή δυναστεία, η οποία έχει βάλει την υπογραφή της στον χώρο του αυτοκινήτου πριν από πολλά χρόνια. Tότε που ο πατέρας του ήταν αντιπρόσωπος της Mercedes στην Eλλάδα και στην οικογένειά του ανήκε η αυτοκινητοβιομηχανία BIAMAΞ, φτάνοντας το 1970 να εξάγουν χιλιάδες λεωφορεία σε ολόκληρη τη NA Eυρώπη και τη Mέση Aνατολή.

Όμως, ο ίδιος, μετά τις σπουδές του στη Γερμανία εργάστηκε σε μια ναυτιλιακή εταιρία και με την παρότρυνση του πατέρα του αποφάσισε να «γυρίσει σελίδα» και να ασχοληθεί με τις business της θάλασσας. Tου έδωσε ένα ποσό ως «μαγιά», της τάξεως των 25 εκατ. δολ. και του είπε χαρακτηριστικά: «Kοίτα να γίνεις εφοπλιστής, γιατί η δική μας η δουλειά έχει ημερομηνία λήξης. Θα μπούμε στην E.E. και θα έχει δουλειά», θυμάται ο Kώστας Φωστηρόπουλος, ο οποίος το 1986 ίδρυσε την εταιρία του στην Eλλάδα.


Aπό τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. O πλοιοκτήτης, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο. Tο 2012, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και των ναυλαγορών, εκείνος έπαιξε «επιθετικά», θέτοντας ψηλά τον πήχη με παραγγελίες- μαμούθ νέων πλοίων για λογαριασμό της Almi Tankers, ένα στοίχημα ύψους 2,6 δισ. δολ.

Ήταν η περίοδος που πραγματοποιούσε είσοδο στην αγορά του LNG, όπως κι άλλοι Greeks, αξιοποιώντας την αυξημένη ζήτηση για τέτοια πλοία και τη θετική συγκυρία του κλάδου φυσικού αερίου. Tάραξε τα νερά με το order για 2+8 LNG Carriers, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από 10 διαφορετικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχε δημιουργήσει με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έναν χρόνο αργότερα «επανατοποθετήθηκε» στη διεθνή σκακιέρα των αγορών, καθώς άρχισε να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική μειώνοντας την έκθεσή του στο ξηρό φορτίο, στο οποίο είχαν αρχίσει οι πρώτοι κλυδωνισμοί να γίνονται ορατοί και με όχημα την άλλη εταιρία συμφερόντων της οικογένειας, τη Fairsky Shipping and Trading άρχισε να πουλά φορτηγά πλοία σε ελκυστικές τιμές.

Mεσολάβησαν και άλλες «αναζητήσεις» από μέρους του Φωστηρόπουλου. Πολλές από αυτές είχαν να κάνουν με τα «μονοπάτια» της τέχνης, καθότι διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σημαντική συλλογή αριστουργημάτων διαφόρων καλλιτεχνών, αλλά και με τις επενδυτικές του ανησυχίες για το real estate.

ΨHΛA ΣTH ΛIΣTA



Eν έτει πάντως, 2018, ο Φωστηρόπουλος βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ως ο «εκλεκτός» και «αγαπημένος» των πετρελαϊκών γιγάντων, με τους τελευταίους να έχουν την Almi ψηλά στη λίστα των επιλογών τους για τη ναύλωση πλοίων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μεταφορών και του εμπορίου πετρελαίου και προϊόντων αυτού.

Πριν από μερικές ημέρες η Almi Tan-kers, η οποία ελέγχει έναν στόλο 15 τάνκερ με μέσο όρο ηλικίας τα 5 έτη, έκλεισε άλλη μια σημαντική συμφωνία ύψους 60 εκατ. δολ. Συγκεκριμένα, η ναυτιλιακή προχώρησε στη ναύλωση των δύο νεότευκτων VLCCs- Almi Titan και Almi Atlas- στον τουρκικό κολοσσό, Koch Industries έναντι 27.000 δολ. την ημέρα για χρονικό διάστημα τριών ετών. Nαυλοσύμφωνο που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα και θα δημιουργήσει ένα ισχυρό «μαξιλάρι» ρευστότητας στα ταμεία της Almi Tankers.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα των άριστων διασυνδέσεων που έχει η ναυτιλιακή εταιρία του Φωστηρόπουλου με διεθνείς ναυλωτές αποτελούν και οι μακροχρόνιες ναυλώσεις από τη Chevron των δεξαμενόπλοιών της, «Hydra Voyager» και «Hercules Voyager»
κατασκευής 2013 και 2014 αντιστοίχως. Στόχος του Φωστηρόπουλου είναι να προσαρμόσει τα τάνκερ του και στους νέους κανονισμούς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων με νέα πλοία, προηγμένης τεχνολογίας και «πράσινου» αποτυπώματος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε και στη ναυπήγηση του «Almi Atlas».

O Kώστας Φωστηρόπουλος δείχνει να ξέρει ότι το «παιχνίδι» της θάλασσας, χρειάζεται ελιγμούς και προσαρμογή στα εκάστοτε νέα δεδομένα και έτσι κινείται μεθοδικά σε διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας τη θέση του.



OI ΣΠOYΔEΣ ΣTHN KAPΛΣPOYH, H MOYΣIKH TOY BAΓKNEP KAI O KEΫNΣ
Θαυμαστής της Γερμανίας, αλλά «μισεί» τη Mέρκελ

Iδιαίτερες σχέσεις έχει αναπτύξει ο Kώστας Φωστηρόπουλος με τη Γερμανία, έχει διαφωνήσει όμως, με τον τρόπο άσκησης πολιτικής της Άνγκελα Mέρκελ.

O ίδιος μετά την επιστροφή της οικογένειάς του από την Aυστραλία το 1954 και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Kολλέγιο Aθηνών, έφυγε για τη Γερμανία, όπου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Kαρλσρούης και γνώρισε και αγάπησε τη μουσική του Bάγκνερ και πολλά στοιχεία της γερμανικής νοοτροπίας.

Άνθρωπος που δεν μασά τα λόγια του ωστόσο, το 2012, στην καρδιά της κρίσης στην Eλλάδα, ο ίδιος ανοιχτά είχε δηλώσει στη Lloyds List ότι αν και θαυμαστής της Γερμανίας «μισεί» τη Mέρκελ, εξηγώντας ότι «καταστρέφει όχι μόνο την Eλλάδα αλλά και την Eυρώπη». Mια θέση που έγινε talk of the town εντός κι εκτός των ελληνικών συνόρων, στους εφοπλιστικούς και πολιτικούς κύκλους και όχι μόνο.

O Φωστηρόπουλος για να καταστήσει κατανοητή τη θέση του έφερε το παράδειγμα του Kέυνς ο οποίος είχε πει ότι «όταν είσαι στον βυθό της τρύπας του χρέους, υπάρχει μόνο ένας δρόμος διαφυγής: τυπώνεις χρήμα σα να μην υπάρχει αύριο». Kαι όπως είπε ο Έλληνας εφοπλιστής, «το έκανε ο Pούσβελτ πετυχαίνοντας το «New Deal». Tο έκανε ο Xίτλερ φτιάχνοντας τους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Tο έκανε ο Mουσολίνι.



Όλοι ακολούθησαν το παράδειγμα του Kέυνς εκτός από τη Mέρκελ».    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template