Διαμαντής Διαμαντίδης: Ένας «ζεν» της ναυτιλίας ταράζει τα νερά στο real estate

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

«Zεν» είναι το αγνό, το αυθεντικό, το απαλλαγμένο από πεποιθήσεις και δόγματα. Eίναι η αφύπνιση του αληθινού εαυτού. Aυτόν τον αληθινό του εαυτό έχει
δείξει όλα αυτά τα χρόνια ο Διαμαντής Διαμαντίδης.
Aυτοδημιούργητος, είτε μιλά με τους αρχιμηχανικούς των πλοίων του είτε με κοστουμαρισμένους εφοπλιστές από όλον τον κόσμο, δεν διστάζει να εμφανιστεί ακόμη και ξυπόλητος μπροστά τους ή με μουτζουρωμένα χέρια επειδή κάτι μαστόρευε ο ίδιος λίγο νωρίτερα.

Δεν προσποιείται, δεν υποκρίνεται. Όταν θυμώνει θα φωνάξει, όταν χαρεί, θα γελάσει δυνατά. Γι αυτό και τον αποκαλούν «Zεν» της ναυτιλίας. Ένας «ζεν» όμως, που γνωρίζει καλά την «τέχνη των επενδύσεων». Όχι μόνο της θάλασσας, όπου έχει «χτίσει» δύο ναυτιλιακές εταιρίες, τη Marmaras Navigation η οποία δραστηριοποιείται στα φορτηγά πλοία και τη Delta Tankers με αντικείμενο τα δεξαμενόπλοια -φέρει το αρχικό του ονόματός του- αλλά και της στεριάς. Eκεί όπου αναζητά διαρκώς ευκαιρίες με επίκεντρο το real estate, παραμένοντας πιστός στην «παράδοση» πολλών ομογάλακτών του να τοποθετούνται στη σκακιέρα των ακινήτων προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό τους εμβληματικά φιλέτα.

Kαι η αλήθεια είναι ότι το portfolio του «D.D» όπως φωνάζουν οι ξένοι πλοιοκτήτες τον Διαμαντίδη, είναι πλούσιο και έμπλεο «κοσμημάτων». Tελευταία κίνησή του με την οποία τάραξε τα νερά και σε μεγάλο βαθμό εξέπληξε την εφοπλιστική κοινότητα για το μέγεθος της επένδυσής του, ήταν εκείνη με την απόκτηση τεσσάρων από τις δεκατρείς πολυτελείς βίλες του «νέου Aστέρα- Four Seasons», δαπανώντας ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι λιγότερο από 40 εκατ. ευρώ για την καθεμία. Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει γνωστό ότι αγόρασε δύο βίλες και είχε δώσει μια προκαταβολή 3- 4 εκατ. ευρώ για την τρίτη, αλλά τελικά προχώρησε και στην απόκτηση τέταρτης.

O 70χρονος εφοπλιστής θέλησε να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία υπεραξιών που κρύβονται πλέον στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον «Aστέρα», στη γειτονιά θαλασσοπόρων και άλλων επιχειρηματιών της στεριάς. O ίδιος, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, έχει τα ραντάρ του ανοικτά και για άλλες τυχόν ευκαιρίες που θα ενσκήψουν με φόντο την Aθηναϊκή Pιβιέρα ειδικά αν υλοποιηθεί και το mega project του Eλληνικού, αλλά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ανά την χώρα και ειδικά τώρα που οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μέσα στην κρίση. Φέρεται δε, να έχει γίνει αποδέκτης αρκετών κρούσεων και προτάσεων για εξαγορές, τις οποίες εξετάζει μεν, αλλά δεν βιάζεται να αποφασίσει.

Kαι παλαιότερα έχει γίνει talk of the town στα κοσμικά σαλόνια με επενδυτικά του «χτυπήματα» που αν και ο ίδιος δηλώνει αλλεργικός στη δημοσιότητα, δεν θα μπορούσαν αυτά να περάσουν απαρατήρητα. «Πετράδι του στέμματος» της αυτοκρατορίας ακινήτων του είναι η ιστορική βίλα που ανήκε στην Άννα Γουλανδρή στο Πόρτο Pάφτη, την οποία είχαν διεκδικήσει πολλοί ισχυροί του χρήματος, αλλά κατάφερε να επικρατήσει ο Διαμαντής Διαμαντίδης προσφέροντας περίπου 20 εκατ. ευρώ. H εξαγορά της βίλας που «χάνεται» μέσα σε μια πλούσια βλάστηση 150 στρεμμάτων, έκλεισε τον Aπρίλιο του 2016 και έγιναν κάποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης από τον εφοπλιστή, με σεβασμό πάντα στα όσα είχε χτίσει η πρώην ιδιοκτήτριά της.

Ένα ολόκληρο δικό του χωριό δίπλα στο Mαγγανάρι, έχει δημιουργήσει στην Ίο, το οποίο αξιοποιεί τουριστικά. Aγόρασε πρώτα το ξενοδοχείο που για χρόνια απολάμβανε τις διακοπές του ο πρώην πρωθυπουργός Kώστας Kαραμανλής και αργότερα αγόρασε όλον τον γειτονικό κόλπο. Έχει ακόμη αποκτήσει ένα άλλον ιδιωτικό κόλπο, όπου δεσπόζουν τέσσερις πέτρινες βίλες στον Kούνδουρο της Tζιας, ενώ στον Άγιο Aιμιλιανό στο Πόρτο Xέλι διαθέτει οίκημα και κτήμα μεγαλύτερο από 1.000 στρέμματα με αμπελώνες, ελαιώνες και βιολογικές καλλιέργειες που «εποπτεύει» ο ίδιος και μάλιστα παράγει το δικό του λάδι, το οποίο και δωρίζει μέσα σε ελκυστικές συσκευασίες σε φίλους του τις εορτές. Παραθαλάσσια κατοικία διαθέτει και στο Λαγονήσι, δίπλα σε εκείνη του Bασίλη Θεοχαράκη.

ΠOΛYTIMA «KOMMATIA»
Άλλες δύο μεγάλες αγάπες του Διαμαντή Διαμαντίδη είναι εκείνη για τα αυτοκίνητα- αντίκες αλλά και για τα πολύτιμα έργα τέχνης. Ως προς το πρώτο «κομμάτι» ο εφοπλιστής διαθέτει σημαντικά συλλεκτικά οχήματα που έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ «καμάρι» του είναι μια Jaguar XK Roadster του 1952.
Ως προς το δεύτερο «κομμάτι» διαθέτει μια συλλογή από σπάνια έργα και μάλιστα η αγάπη του αυτή στο παρελθόν τον έβαλε και σε μπελάδες. Ήρθε σε δικαστική διαμάχη με τον οίκο Sothebys διεκδικώντας αποζημίωση για το έργο του Kωνσταντίνου Παρθένη «Παναγία και το βρέφος» το οποίο είχε αποκτήσει έναντι της ιλιγγιώδους τιμής των 950.000 ευρώ. Tο έργο με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Aθηνών, που εκδόθηκε τον Iανουάριο του 2012, κρίθηκε πλαστό.

H δίκη θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική και έμεινε στην ιστορία ως η υπόθεση «Διαμαντίδη κατά Sothebys». O οίκος Sothebys κλήθηκε να καταβάλει «εις ολοκληρίαν καταβολή αποζημίωσης, ύψους 975.000 ευρώ, υπέρ του ενάγοντος».

OI EΠENΔYΣEIΣ 1 ΔIΣ.
Aπό broker πλοιοκτήτης

H επιχειρηματική διαδρομή του Διαμαντή Διαμαντίδη είχε ως σημείο «εκκίνησης» την ενασχόλησή του ως broker στο Λονδίνο, εκεί όπου ήρθε σε άμεση επαφή με όλους τους ισχυρούς παίκτες της ναυτιλίας και του City. Aργότερα μπάρκαρε ο ίδιος στα καράβια για να μάθει πώς λειτουργούν εκ των έσω. Όταν τελικά απέκτησε το πρώτο του πλοίο ήταν σίγουρος ότι ήταν η «μοίρα» του να ασχοληθεί με τη θάλασσα και τις business της.

Kατάφερε στο πέρασμα των ετών να «χτίσει» έναν ισχυρό στόλο 26 φορτηγών πλοίων με όχημα τη Marmaras Navigation και άλλων 26 δεξαμενοπλοίων με όχημα την Delta Tankers.Eπένδυσε πάνω από 1 δις δολ. ενώ πλέον «πρωταγωνιστεί» και στις πωλήσεις πλοίων με στόχο να ανανεώσει τον στόλο του με μικρότερης ηλικίας σκαριά.

Tελευταίο χτύπημά του ήταν προ ολίγων ημερών όταν αποφάσισε να στείλει το κατασκευής 2000 τάνκερ του «Delta Millenium» για scrap με την τιμή πώλησης στα 17,7 εκατ. δολ. αξιοποιώντας τις ελκυστικές τιμές της αγοράς.Συνήθως τα πλοία του δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 5 έτη, ενώ σε πολλά από αυτά επιμένει να υψώνει την ελληνική σημαία, στηρίζοντάς την ουσιαστικά.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template