Τεστ για το γλαύκωμα μπορεί να προλάβει την τύφλωση

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η πιο κοινή αιτία τύφλωσης θα μπορούσε να σταματήσει να υπάρχει, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν το...
γενετικό σχέδιο που προβλέπει ποιος κινδυνεύει

να αναπτύξει γλαύκωμα. Στον ορίζοντα ένα νέο τεστ.

Το γλαύκωμα αρχίζει με απώλεια της περιφερειακής όρασης και σταδιακά εξαπλώνεται. Θεωρείται ότι προκαλείται από συσσώρευση πίεσης στο μάτι, που συμπιέζει το οπτικό νεύρο. Αλλά στα πρώιμα στάδια τα συμπτώματα συχνά απουσιάζουν και πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα, μέχρις ότου η ζημιά έχει, ήδη, γίνει.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard ανακάλυψαν τις 133 γενετικές παραλλαγές, που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα.

Η μελέτη έδειξε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τεστ, μια εξέταση, δηλαδή, που θα μπορούσε να εντοπίσει ποιος είναι ευαίσθητος, ήδη, από την παιδική ηλικία, οπότε θα μπορούσε να δοθεί θεραπεία πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε βλάβη.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης - η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics - Dr Pirro Hysi από το King's College, δήλωσε: "Το να ξέρουμε το προφίλ γενετικού κινδύνου κάποιου, μπορεί να μας επιτρέψει να προβλέψουμε τον κίνδυνο γλαυκώματος που φέρει, έτσι ώστε στο μέλλον να εστιάσουμε στους πόρους υγειονομικής περίθαλψης για εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο".

Για να μάθουν ποια γονίδια ήταν υπεύθυνα, οι επιστήμονες μελέτησαν 140.000 άτομα.

Ο έτερος συγγραφέας Dr Anthony Khawaja από το NIHR Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields και το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL, δήλωσε: "Με αυτή τη νέα γνώση είμαστε, πλέον, σε θέση να προβλέψουμε τον κίνδυνο ενός ατόμου που αναπτύξει γλαύκωμα.

Οι προγνωστικοί γενετικοί δείκτες θα μπορούσαν να μετρηθούν, ήδη, από τη γέννηση, παρόλο που το γλαύκωμα αναπτύσσεται αργότερα στην ενηλικίωση.
Αυτά τα αποτελέσματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους προηγουμένως άγνωστους μηχανισμούς, που προκαλούν αυτή τη βλαβερή ασθένεια.

Με την κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο αναπτύσσεται το γλαύκωμα, μπορούμε με την πάροδο του χρόνου να ξεπεράσουμε την καμπύλη της πάθησης και να υποστηρίξουμε τόσο εκείνους που ζουν με τη νόσο, όσο και εκείνους που μπορεί να την αναπτύξουν".

Πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template