Folli Follie Group-108 εκατ. χάνει η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Πού βρίσκονται τωρα ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Αναγκασμένοι να δίνουν εξηγήσεις από το εξωτερικό, όπου βρίσκονται, είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, πρόεδρος και διευθύνων
σύμβουλος αντίστοιχα του
Folli Follie Group. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και οι δύο διοικητικοί ηγέτες και βασικοί μέτοχοι του ελληνικού ομίλου έτυχε να είναι σε προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι πέραν του Ατλαντικού και από εκεί απάντησαν στην έκθεση-ρουκέτα του fund QCM. H μετοχή της εταιρίας μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης έκλεισε με βαριές απώλειες 30% χάνοντας το 300 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της (χθες η αξία της εταιρίας ήταν 700 εκατ. ευρώ)

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην Αθήνα, αν και εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό κάποιος από τους δύο να δώσει το «παρών» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει καλέσει για διεξοδική συζήτηση τους εκπροσώπους των Folli Follie. Το πότε ακριβώς θα γίνει η συνάντηση στα γραφεία της εποπτικής Αρχής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πάντως, η απουσία και των δύο στο εξωτερικό φαίνεται να ερμηνεύει δύο από τα ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί από στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς και αναλυτές.


Τα ερωτήματα αυτά αφορούσαν τη σχεδόν δωδεκάωρη καθυστέρηση που υπήρξε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη, πιο διεξοδική απάντηση της εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι η δεύτερη απάντηση αντίκρυσε πρώτα το φως της δημοσιότητας από τα μέσα ενημέρωσης και μετά από μισή ώρα βγήκε στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι από πλευράς των εποπτικών Αρχών της κεφαλαιαγοράς γίνεται έλεγχος των λογιστικών καταστάσεων παρελθόντων ετών, ενώ κατά μία εκδοχή έχει ζητηθεί από την επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) να εκφράσει γνώμη για την ποιότητα του Έλληνα ορκωτού από τις παρατηρήσεις του οποίου δεν προκύπτει κανένα γκρίζο σημείο για την περυσινή χρήση των Folli Follie.

Θα υπάρξουν διαδοχικά χτυπήματα από το QMC

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι το αμερικανικό fund θα κλιμακώσει τηνεπίθεσή του κατά της ελληνικής εταιρείας. Άλλωστε το ίδιο το QCM fund έχει πει ότι θα υπάρξει αιχμηρή, ακριβής και συντριπτική απάντηση.

Άλλωστε, όπως τονίζεται από ανθρώπους της αγοράς, είναι συνήθης τακτική τους να επιχειρούν συντονισμένα και διαδοχικά «χτυπήματα» σε εταιρείες που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στο στόχαστρό τους.

Τα Folli Follie, αφού αρχικά έκαναν λόγο για ψευδή και συκοφαντικά στοιχεία, για τα οποία θα προσφύγουν νομικά κατά του fund, στη συνέχεια απάντησαν στις αιτιάσεις που εκείνο έχει διατυπώσει.

Μέσα από την απάντηση της εταιρείας προκύπτει ότι το δίκτυο σημείων πώλησης λιανικής έχει μειωθεί από 634 το 2016 σε 587 στα τέλη του 2017. Η εν λόγω μείωση για 47 σημεία πώλησης δεν περιλαμβάνεται στις λογιστικές καταστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν για τη χρήση του 2017. Ωστόσο, στην ενημέρωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προς τους αναλυτές, έγινε λόγος για μείωση του δικτύου κατά 40 καταστήματα.Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie

Ο εκνευρισμός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου
Σε εκείνη την τηλεσυνδιάσκεψη, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες, ορισμένοι από τους παριστάμενους αναλυτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την όλη συζήτηση ο διευθύνων σύμβουλος. Τουλάχιστον για κάποιους από τους αναλυτές, φάνηκε να υπάρχει εκνευρισμός από την πλευρά του και ένα είδος άρνησης να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες από τις διάφορες ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν και νέες, ακόμη πιο πειστικές, απαντήσεις από την πλευρά του Folli Follie Group, έτσι ώστε να αντικρουστούν οι θέσεις που έχει εκφράσει το αμερικανικό fund. Κυρίως σε ό,τι αφορά την λογιστική αποτύπωση των δεδομένων για τη δραστηριότητα του ομίλου στις ασιατικές αγορές και ειδικά στην Κίνα.

Από τη δεύτερη και διεξοδικότερη απάντηση των Folli Follie δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση στα όσα ανέφερε το QCM, το οποίο και αμφισβήτησε την κερδοφορία, τα έσοδα, αλλά ακόμη και τα ταμειακά υπόλοιπα του ομίλου.

Ο γρίφος με την αναιμική μερισματική πολιτική


Πέραν τούτων, είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα σημαντικά κέρδη σε επίπεδο ομίλου, η μερισματική του πολιτική είναι εξαιρετικά φτωχή.

Αρχής γενομένης από το 2009 έως και το 2017, η ενοποιημένη καθαρή κερδοφορία των Folli Follie διαμορφώθηκε στα 1,48 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα τα κεφάλαια που επιστράφηκαν στους μετόχους είναι κατά τι μικρότερα των 80 εκατ. ευρώ, τα οποία και διανεμήθηκαν με τη μορφή της επιστροφής κεφαλαίου το 2010, το 2014 και το 2015. Για την φετινή χρήση, τα Folli Follie δεν θα μοιράσουν μέρισμα, καθώς η μητρική εταιρεία παρουσίασε ζημιογόνα αποτελέσματα, κάτι που έχει συμβεί τις περισσότερες φορές στη διάρκεια της εννιαετούς κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Αν και ο όμιλος των Folli Follie, που είναι και ο επίσημος προμηθευτής αθλητικού υλικού των εθνικών ομάδων μπάσκετ Ελλάδος ανδρών και γυναικών, στο πλαίσιο των χορηγικών του προγραμμάτων, έχει στο ταμείο του 446,3 εκατ. ευρώ, εντούτοις έχει λάβει απόφαση και για νέο ομολογιακό ύψους 300 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά, το οποίο μπορεί να είναι είτε ομολογιακό κοινό είτε μετατρέψιμο σε μετοχές.

Τον Οκτώβριο του 2017, τα Folli Follie εξέδωσαν 4ετές ομολογιακό συνολικού ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (125 εκατ. ευρώ), με ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι 3,25%. Η έκδοση αυτή έγινε με την αιγίδα της Credit Suisse και της UBS.


Εκτός αυτού, τον Ιούλιο του 2014, ο ελληνικός όμιλος εξέδωσε 5ετές μετατρέψιμο ομολογιακό, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,75% και με την τιμή μετατροπής να έχει οριστεί στα… 40,763 ευρώ ανά μετοχή. Η οποία μετά τη μεγάλη «βουτιά» έχει κλείσει στα 10,74 ευρώ την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018.Τζωρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group

Η «τρύπα» με τις συναλλαγματικές διαφορές
Δεν συντρέχει λόγος για αναστολή της διαπραγμάτευσης των Folli Follie». Την άποψη αυτή εκφράζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης. Μιλώντας στο mononews.gr, ο διοικητικός ηγέτης της εποπτικής Αρχής ανέφερε ότι ένα report από μόνο του δεν δικαιολογεί το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης των μετοχών. Ο ίδιος τονίζει ότι η εταιρεία ανταποκρίθηκε και έδωσε τις πρώτες εκτιμήσεις της, χαρακτηρίζοντας ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα. Περιμένουμε, όμως, πιθανότατα σε λίγες ώρες και αναλυτική εξήγηση από τα Folli Follie, απαντώντας έτσι στις επιμέρους αιτιάσεις που υπάρχουν.


Παράλληλα, τονίζει, ότι όλη η συναλλακτική δραστηριότητα θα μπει στο «μικροσκόπιο» έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τυχόν υπάρχουν ή όχι κάποιες «επίμαχες» κινήσεις.

Πέραν τούτων, στελέχη της εποπτικής Αρχής επισημαίνουν ότι και από τον ορκωτό λογιστή που «σφραγίζει» τη χρήση του 2017 δεν υπάρχει η παραμικρή… σκιά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία.

Η περυσινή οικονομική έκθεση υπογράφεται από την Ecovis και τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη.


Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης η χρηματιστηριακή αξία των Folli Follie είχε διαμορφωθεί στα 1,027 δισ. ευρώ. Η τωρινή μεγάλη «βουτιά» έχει φέρει την αποτίμηση της εταιρείας στα επίπεδα των 719 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ώρες έχει «αποτεφρωθεί» χρηματιστηριακός πλούτος της τάξης των 308 εκατ. ευρώ.

  • Η οικογένεια του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, η οποία και ελέγχει το 35,08% των μετοχών, καταγράφει λογιστικές απώλειες 108 εκατ. ευρώ.

  • Την ίδια στιγμή, η κινεζική Fosun, η οποία κατέχει το 13,89% βλέπει την αξία του χαρτοφυλακίου της στον ελληνικό όμιλο να υποχωρεί κατά 42,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η Fidelity, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται το 9,5% των μετοχών, καταγράφει απώλειες 29,3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίωρο των σημερινών συναλλαγών στο αθηναϊκό χρηματιστήριο.

  • Τα υπόλοιπα 128 εκατ. ευρώ της σημερινής ζημιάς «φορτώνονται» στους 7.983 μετόχους μειοψηφίας που έχει ο όμιλος των Folli Follie.

Ο συναλλακτικός τζίρος στο πρώτο τρίωρο των συναλλαγών είναι συγκριτικά μεγάλος, καθώς ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Παραμένει άγνωστο αν ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή κάποιος από τους δύο άλλους ισχυρούς μετόχους απορροφούν τη μεγάλη προσφορά που φαίνεται να γίνεται από πανικόβλητους επενδυτές μετά από τα όσα αντίκρισαν το φως της δημοσιότητας.

Χρηματιστηριακές πηγές περιμένουν τη «μητέρα των μαχών» να δίνεται προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν και θα διαμορφωθεί η τιμή κλεισίματος της μετοχής.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το απόγευμα αναμένεται η δεύτερη τοποθέτηση από πλευράς Κουτσολιούτσου σε όσα αιχμηρά του καταμαρτυρεί το fund Quintessential Capital Management.

Στη λογιστική κατάσταση για τη χρήση του 2017 αναφέρεται ότι ο όμιλος είχε ενοποιημένες πωλήσεις 1,4 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας να διαμορφώνονται στα 212,01 εκατ. ευρώ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος Folli Follie Group είναι από τις 28 όλες κι όλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες οι οποίες παράγουν συνεχώς καθαρή κερδοφορία σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι αρχής γενομένης από το 2009 έως και το 2017 τα συνολικά καθαρά κέρδη των Folli Follie είναι στα 1,48 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος βαρύνεται με δάνεια 613 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 446,3 εκατ. ευρώ.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template