ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΒΟΜΒΑ Θέλω να απαλλάξω τους Ελληνες από τις εταιρίες-σάπια μήλα, δηλώνει ο διώκτης της Folli Follie

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία για το Capital.gr και την Μαρίση Μπαλιούση. Η δημοσιογράφος του πετυχημένου οικονομικού ιστότοπου του Θεοχάρη
Φιλιππόπουλου εντόπισε κάπου στις ΗΠΑ τον επικεφαλής του Quintessential Capital Management LLC (QCM), Gabriel Grego, και τον “ανέκρινε” προκειμένου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις γιατί επιτέθηκε στην Folli Follie. Μεταξύ άλλων του θέσαμε το ερώτημα για το μέγεθος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το fund, καθώς και ποιες άλλες εταιρείες (πέραν των Globo και American Addiction Center3) βρέθηκαν στο παρελθόν στο στόχαστρό του και με τι αποτελέσματα.

Ο Gabriel Grego που δηλώνει λάτρης της Ελλάδας υποστηρίζει: Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να προσθέσω ένα λιθαράκι, αποδεικνύοντας αυτά που θεωρώ “σάπια μήλα” τα οποία αναπτύσσονται και απορροφούν κεφάλαια και πόρους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων, νόμιμων εταιρειών.


Συνέντευξη στην Μαρίση Μπαλιούση

-Κύριε Grego, γιατί το Quintessential Capital Management (QCM) “έβαλε στο στόχαστρο” την Folli Follie; Πότε αρχίσατε να παρακολουθείτε την εταιρεία;

Ξεκινήσαμε με long θέσεις στην Folli Follie το 2010. Αγοράσαμε τη μετοχή στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο, μας προσέλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας. Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της “άδικης” τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε την θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη. Τότε δεν διαθέταμε τους πόρους που έχουμε σήμερα ώστε να προχωρήσουμε σε μια σε βάθος ανάλυση στο εξωτερικό.

Συνεχίσαμε να την παρακολουθούμε και πρόσφατα αποφασίσαμε να ελέγξουμε πιο προσεκτικά. Μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης.

Η μετοχή διαπραγματευόταν με ένα P/E 4,4, μια εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση.
Έχοντας επικοινωνήσει και με άλλους μετόχους που είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός παράγοντας ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie δεν ελέγχονταν από κάποια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου. Ειδικότερα όσον αφορά τους λογαριασμούς της εταιρείας στην Ασία ελέγχονταν από ένα άγνωστο γραφείο με δυο εργαζόμενους στο Χονγκ Κονγκ. Εντοπίσαμε ένα άρθρο του 2015 στους FT από τον Dan McCrum το οποίο αναφερόταν ακριβώς σε αυτό το θέμα (καλούμε τους αναγνώστες σας να το διαβάσουν). Όταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρεία, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν.

Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια. Η διαφορά κόστους μεταξύ μιας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών και μιας εταιρείας του συρμού θα ήταν αμελητέα για μια εταιρεία δισεκατομμυρίων σε σχέση με την αύξηση στην κεφαλαιοποίηση που θα είχε επιτύχει η Folli Follie, αναβαθμίζοντας απλά τους κινέζους ελεγκτές. Για εμάς, αυτό ακόμη δεν βγάζει νόημα και αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω.

-Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια τάξη μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το QCM; Πόσους εργαζόμενους απασχολεί;
Το QCM δεν αποκαλύπτει δημόσια τα κεφάλαια που διαχειρίζεται. Προφανώς, έχουμε επαρκείς πόρους ώστε να διενεργήσουμε ένα περίπλοκο, μεταξύ πολλών χωρών, due diligence, με επιτυχία. Αναθέτουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες αρκετές από τις υπηρεσίες μας, ενώ παράλληλα δεχόμαστε μεγάλη στήριξη από ιδρύματα όπως το Kase Learning, του οποίου ηγούνται οι Whitney Tilson και Glenn Tongue.

– Σε ανάρτησή σας στο twitter κάνατε λόγο για μια δεύτερη έκθεση. Η έκθεση αυτή έρχεται σε απάντηση στην ανακοίνωση που έβγαλε η Folli Follie το βράδυ της Παρασκευής;

Ναι. Πιστεύουμε ότι αυτά που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει έπρεπε να έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Folli Follie (καλούμε τους αναγνώστες σας να διαβάσουν όλα τα αρχεία και όχι μόνο τους τίτλους). Ωστόσο, δεδομένης της απάντησης της εταιρείας πιστεύουμε ότι έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε όσους παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι.

– Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με αυτά που έχετε ήδη δημοσιεύσει;


Ναι, αναμένουμε να δώσουμε νέα στοιχεία. Έχουμε εκατοντάδες σελίδες με έγγραφα, αλλά θα πρέπει προφανώς να κάνουμε μια επιλογή με βάση αυτά που πιστεύουμε ότι θα είναι πιο κατατοπιστικά.

– Εκτός από την Globo και την American Addiction Center3 ποιες άλλες εταιρείες ήταν/είναι στο ραντάρ σας;

Δεν αποκαλύπτουμε τις τρέχουσες short θέσεις μας δημόσια. Όσον αφορά τις δραστηριότητές μας στο παρελθόν, η Globo και η AAC ήταν οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες μιλήσαμε δημόσια κατά εταιρειών: τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα στα μάτια όλων. Η Globo αποδείχθηκε ότι ήταν σκέτη απάτη σχεδόν αμέσως και οι ισχυρισμοί μας για την AAC επίσης επιβεβαιώθηκαν.

Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και risk averse και μιλάμε μόνο όταν είμαστε εξαιρετικά σίγουροι για την άποψή μας.

– Θα μπορούσατε να μας πείτε λεπτομέρειες για την short θέση σας στην Folli Follie;

Έχουμε νομική δέσμευση απέναντι στους επενδυτές μας και δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε μόνο συγκεντρωμένες θέσεις.

– Έχετε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα;

Οχι, δεν ενδιαφερόμαστε για ομόλογα, επενδύουμε μόνο σε μετοχές.

– Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι, γενικά για την Ελλάδα ή ειδικά για την Folli Follie;
Είδα με ικανοποίηση ότι οι έλληνες αντιμετωπίζουν την γενικότερη κατάσταση με ωριμότητα, ενδιαφέρον και αντικειμενικότητα. Είμαι μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας έδωσε τον δυτικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο και εύχομαι κάθε επιτυχία ώστε να την ξεπεράσει. Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να προσθέσω ένα λιθαράκι, αποδεικνύοντας αυτά που θεωρώ “σάπια μήλα” τα οποία αναπτύσσονται και απορροφούν κεφάλαια και πόρους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων, νόμιμων εταιρειών.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template