O «Κινέζος Buffet», η άγνωστη ζωή του και η υπόθεση της Folli Follie

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ο επιχειρηματίας Guo Guangchang είναι ο άνθρωπος που, εν μέσω κυκλώνα, μετά τις επιθέσεις του hedge fund QCM επένδυσε στη Folli Follie
ανεβάζοντας το ποσοστό της Fosun στην εταιρεία στο 15,007% (έμμεσα και άμεσα) από 13,886% που είχε προηγουμένως.

Ποιος είναι όμως ο Κινέζος επιχειρηματίας πίσω από την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής εταιρείας; Ο Guo Guangchang αποκαλείται από αναλυτές ως ο «Κινέζος Warren Buffet».

Το όνομά του είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα. Εξάλλου ο επιχειρηματίας στο παρελθόν είχε έρθει σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη και τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκδηλώνοντας επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, είχε «φλερτάρει» με την ανάπλαση του Ελληνικού, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

Η Fosun και η απαρχή μίας σταθερά ανοδικής πορείας

Ο Guangchang ξεκίνησε την εταιρεία του με αρχικό κεφάλαιο μόλις 4.000 δολαρίων και ασχολείτο με τον τομέα των φαρμάκων. Πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα. Πλέον έχει αναπτυχθεί σε έναν μεγάλο όμιλο με ετήσια έσοδα της τάξης των 51 δισ. γουάν -κοντά στα 8,2 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Fosun International Limited είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ, ελεγχόμενη από τον βασικό μέτοχό της, τη Fosun Holdings Limited, η οποία συνιστά μια 100% θυγατρική της Fosun International Holdings Ltd.
Η Fosun, με έδρα τη Σαγκάη, διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 70 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στη λίστα του Forbes.
Σχετική εικόνα
Πέραν της Folli Follie, o Κινέζος επιχειρηματίας έχει ισχυρή συμμετοχή στη φαρμακευτική Σellas με επενδύσεις ύψους 388 εκατ. ευρώ το 2014, το έτος που η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα και τη συμμετοχή στο project του Ελληνικού. Επιπλέον το όνομα του Guangchang συνδέθηκε και στην δεύτερη προσπάθεια πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οποία είναι ανάμεσα στους δύο διεκδικητές.

Η συμμετοχή στη Folli Follie και ο καταλυτικός ρόλος της συζύγου



Η συμμετοχή της Fosun στη Folli Follie οφείλεται εν μέρει και στην σύζυγο του Κινέζου επιχειρηματία, την Wang Jinyuan. Η ίδια υπήρξε δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στο Shanghai Oriental TV. Ο επιχειρηματίας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή της, την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε.

Αργότερα, ο Guangchang σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Want Daily, είχε παραδεχθεί: «Η σύζυγος μου είναι άνθρωπος των μέσων και ότι της αρέσει πρέπει να είναι καλό». Για καλή τύχη της Folli Follie στην κα. Jinyuan άρεσαν οι τσάντες σχεδιαστών, το μετέφερε στον σύζυγο της ο οποίος με την σειρά του το μετέφερε στους ανθρώπους της Fosun.

Λίγα λόγια για τον «Kινέζο Buffet»

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1967 στη Ντονγκγιάνγκ, της κινεζικής Τζίνχουα. Διαθέτει περιουσία 8,8 δις σύμφωνα με το Forbes.

Έχει σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στο Fudan University, Cheung Kong και είναι ιδρυτής της Fosun International και της Shanghai Forte Land.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα του Bloomberg, που παρουσιάζει την αγοραστική δύναμη του Guangchang με βάση την περιουσία του:
Αποτέλεσμα εικόνας για Guo Guangchang σαμαρας
Η μυστηριώδης εξαφάνιση

Το 2015 η διαπραγμάτευση των μετοχών εταιρειών που ελέγχονταν από τον Κινέζο επιχειρηματία ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα αφού ένα οικονομικό περιοδικό έκανε γνωστό πως ο όμιλος Fosun δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρό του.
Μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών του ομίλου, η μετοχή της Folli Follie δέχθηκε πιέσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εκπρόσωπος του ομίλου Fosun International στο Χονγκ Κονγκ είχε πει στο Reuters ότι η εταιρεία λειτουργεί ομαλά, αρνούμενος να σχολιάσει την πληροφορία περί εξαφάνισης.

Φήμες ανέφεραν τότε ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να ανακρινόταν από τις ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο της εκτεταμένης εκστρατείας καταστολής της διαφθοράς που διεξήγαγε το Πεκίνο.

Η εν λόγω πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.    

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template