Ναρκισσισμός και κακοποίηση: Υπάρχουν τρόποι να προστατεύσεις τον εαυτό σου

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους μπορεί να έχουν φερθεί κακοποιητικά σε...
κάποιον άλλο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν

αισθάνονται καλά ψυχολογικά. Ωστόσο, όταν μιλάμε για έναν νακρισσιστή, πρέπει να ξέρουμε ότι η κακοποίηση αγγίζει άλλα επίπεδα.

Ένας ναρκισσιστής μπορεί να ασκήσει σωματική, πνευματική, συναισθηματική, σεξουαλική, οικονομική ή / και πνευματική κακοποίηση. Βέβαια, ορισμένοι τύποι συναισθηματικής κακοποίησης δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης, και μπορεί να εκδηλώνονται με συναισθηματικούς εκβιασμούς, απειλές και εκφοβισμό. Οι ναρκισσιστές είναι ειδικοί στην άσκηση λεκτικής βίας και χειραγώγησης. Μπορούν να κάνουν το θύμα να αμφιβάλει ακόμη και για την αντίληψη και τις απόψεις του.

Το κίνητρο πίσω από την κακοποιητική συμπεριφορά ενός ναρκισσιστή
Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NDP/NPD) και η κακοποίηση έχει διακυμάνσεις , που μπορεί να ξεκινούν από τη σιωπή και να φτάνουν στη βια. Σπάνια ένας ναρκισσιστής θα αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Γενικά, αρνούνται τις ενέργειές τους και συνηθίζουν να κατηγορούν τα θύματά τους. Ειδικά, οι κακοήθεις ναρκισσιστές δεν μπορούν να νιώσουν ούτε ενοχές. Μπορούν να φέρονται σαδιστικά και να παίρνουν απόλαυση από τον πόνο που προκαλούν.
Ο στόχος της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ναρκισσιστών είναι η εξουσία. Δρουν με την πρόθεση να μειώσουν ή και να πληγώσουν τους άλλους. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε για τη συμπεριφορά τους είναι ότι έχει σχεδιαστεί με απώτερο στόχο την κυριαρχία πάνω σε όλους τους άλλους. Αυτό το επιτυγχάνουν προκαλώντας αισθήματα αμφιβολίας, ντροπής και εξάρτησης στα θύματά τους. Ουσιαστικά, θέλουν να αισθάνονται ανώτεροι και να αποκρύψουν τα συναισθήματα κατωτερότητας που τους διακατέχουν. Η κατανόηση αυτού μπορεί να σας βοηθήσει στον τρόπο αντιμετώπισης ενός ναρκισσιστή. Το να φανούν αδύναμοι και ταπεινωμένοι είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους. Γνωρίζοντας αυτό, είναι σημαντικό να μην παίρνετε προσωπικά αυτά που λέει και κάνει ένα τέτοιο άτομο.

Ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα βήματα που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα με την αντικοινωνική συμπεριφορά ενός νακρισσιστή:

Αντιμετώπισε την κακοποίηση αποτελεσματικά
Το να ανέχεστε την κακοποίηση πληγώνει βαθύτατα την αυτοεκτίμηση σας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να την αντιμετωπίζουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τσακωθείτε ή να έρθετε σε διένεξη. Σημαίνει όμως ότι επιβάλλεται να σταθείτε στα πόδια σας και να μιλήσετε για τον εαυτό σας ξεκάθαρα και ήρεμα. Να θέσετε τα όριά σας για να προστατεύσετε το νου, τα συναισθήματα και το σώμα σας. Πριν θέσετε τα όριά σας, όμως, θα πρέπει:

Μάθετε τα δικαιώματά σας
Πρέπει να γνωρίζεται ότι δικαιούστε σεβασμό και ότι έχετε συγκεκριμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα των συναισθημάτων σας, το δικαίωμα να μην κάνετε σεξ εάν δεν το θέλετε, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, το δικαίωμα να μην ανέχεστε να σας φωνάζει ή να σας αγγίζει κάποιος χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Αν έχετε υποστεί κακοποίηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (ή ως παιδί), η αυτοεκτίμησή σας είναι πολύ πιθανόν να έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα. Μπορεί πλέον να μην έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, ούτε αυτοπεποίθηση. Και γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπους να τα ενισχύσετε και τα δύο.

Να είστε κατηγορηματικοί και πειστικοί
Με άλλα λόγια θα πρέπει να αποτινάξετε από πάνω σας την παθητικότητα αλλά και την επιθετικότητα. Ακολουθούν κάποιες μικρές απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις λεκτικές επιθέσεις:

«Θα το σκεφτώ».

«Δεν μου αρέσει όταν με επικρίνεις. Σε παρακαλώ σταμάτα». (Αποχωρήστε από το χώρο)

«Αυτή είναι η γνώμη σου. Εγώ διαφωνώ. Δεν το βλέπω μ’ αυτόν τον τρόπο».

«Δεν θα κάτσω να μιλήσω μαζί σου, όταν έχεις αυτή τη συμπεριφορά απέναντί μου» (Αποχωρήστε από το χώρο)

Κινηθείτε με στρατηγική

Θα πρέπει να γνωρίζετε τι θέλετε, τι θέλει ο ναρκισσιστής, τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίστε, ποια είναι τα όριά σας, και που έχετε εξουσία πάνω στη σχέση. Έχετε να κάνετε μ’ ένα άτομο πολύ αμυντικό και με διαταραχή προσωπικότητας.

Θέστε τα όριά σας
Τα όρια είναι οι κανόνες που ορίζουν τον τρόπο που θέλετε να σας φέρονται οι άλλοι. Οι άνθρωποι θα σας αντιμετωπίσουν με τον τρόπο που τους επιτρέπετε. Πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα όριά σας για να τα επικοινωνήσετε. Αυτό σημαίνει να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας, να ακούτε το σώμα σας, να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας. Πρέπει να είστε σαφείς. Μην υπονοείτε πράγματα, ούτε να περιμένετε απ’ τους ανθρώπους να διαβάσουν το μυαλό σας.

Ορίστε τις συνέπειες της μη τήρησης των ορίων

Αφού ορίσετε τα όρια σας, αν αυτά αγνοηθούν, είναι σημαντικό να το επικοινωνήσετε και να τονίσετε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Αυτές δεν πρέπει να είναι απειλές, αλλά ενέργειες για την προστασία σας και την κάλυψη των δικών σας αναγκών.

Να είστε διδακτικοί
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν νευρολογικά προβλληματα που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η καλύτερη προσέγγιση σε αυτή την περίπτωση είναι να εκπαιδεύσετε έναν ναρκισσιστή όπως ένα παιδί. Εξηγήστε του τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του και δώστε του κίνητρα και ενθάρρυνση για μια διαφορετική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την επικοινωνία των συνεπειών και απαιτεί προετοιμασία των όσων πρόκειται να πείτε χωρίς, πάντα χωρίς συνασθηματισμούς.
Πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template