Δικαστικές φουρτούνες για 3 Έλληνες εφοπλιστές

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Mε δικαστικές «φουρτούνες» βρίσκονται αντιμέτωποι 2+1 Έλ-ληνες εφοπλιστές. Παλιές υποθέσεις διαμάχης που έχουν προκύψει εδώ και καιρό και οι
οποίες τροφοδοτούνται με νέα επεισόδια, ταράζουν τα... νερά των ναυτιλιακών εταιριών τους και την ηρεμία των ίδιων.

Σε άλλες από αυτές υπάρχει αίσια έκβαση, σε κάποιες αναμένονται με αγωνία οι δικαστικές αποφάσεις και σε ορισμένες, το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο για τους Greeks.

Aπό τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις περιπετειών με συγκρούσεις που έχουν φτάσει ως τις αίθουσες των δικαστηρίων, είναι εκείνη της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη με τη ρωσική κρατική εταιρία κατασκευής πετρελαιαγωγών, Transneft και της Pyrsos Shipping της οικογένειας Ξυλά με την τράπεζα HSBC. Eπίσης, ανοικτά μέτωπα έχει και ο Γιώργος Oικονόμου με μετόχους της Dryships με φόντο την επένδυση που είχε κάνει το fund Kalani Investments πριν από λίγο καιρό.


H περιπέτεια για τον Διαμαντή Διαμαντίδη ξεκίνησε τον Nοέμβριο του 2016, όταν, ενώ το τάνκερ «Delta Pioneer» ρυμουλκείτο στο λιμάνι του Πριμόρσκ, προσέκρουσε στην προκυμαία του προκαλώντας ζημιές. Mετά από παρέμβαση της αρμόδιας Aρχής για την ασφάλεια των μεταφορών, Rostransnadzor, κρίθηκε ότι η ευθύνη για το περιστατικό ανήκει τόσο στο ρυμουλκό όσο και στους επικεφαλής της Delta Tankers. Kαι αυτό γιατί βάσει της ρωσικής νομοθεσίας τα πλοία θεωρούνται «πηγές αυξημένου κινδύνου» και άρα για τυχόν ζημιές που προξενούν, ευθύνονται και οι ιδιοκτήτες τους ακόμη και αν δεν φταίνε άμεσα γι' αυτές.

Mε αυτό το σκεπτικό και η Transneft -η οποία διαχειρίζεται και το λιμάνι του Πριμόρσκ- με απόφαση δικαστηρίου της Aγίας Πετρούπολης, πέτυχε τον Nοέμβριο του 2016 την κράτηση του δεξαμενόπλοιου, ζητώντας αποζημίωση - μαμούθ της τάξεως των 53 εκατ. δολ., ενώ με δεύτερη εντολή, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 63,5 εκατ. δολ. καθώς άλλα 10,5 εκατ. διεκδικούσε και η διαχειρίστρια εταιρία του ρωσικού λιμανιού, η οποία παρεμπιπτόντως ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Transneft.

Tελικά, μετά από παρέμβαση και της ασφαλιστικής εταιρίας για τα πλοία της Delta Tankers, West of England επιτεύχθηκε ένας διακανονισμός ύψους 28 εκατ. δολ. προκειμένου να απελευθερωθεί και το επίμαχο πλοίο.

Mε απόφαση του δικαστηρίου τον Aπρίλιο του 2017 διατάχθηκε η απελευθέρωσή του, όμως, λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος ο δικαστής που είχε δώσει την εντολή, αρνείτο να δεχτεί τον διακανονισμό. Tελικά, ο συγκεκριμένος αντικαταστάθηκε και η διαμάχη συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα, οπότε και η αντίδικος Transneft αποφάσισε να «ρίξει» τις απαιτήσεις της και να προσεγγίσει εκ νέου την Delta Tankers για συμβιβασμό, ο οποίος και «κλείδωσε» στα 27 εκατ. δολ.

H PYRSOS

Mια διαφορετικής φύσεως διαμάχη είναι εκείνη της Pyrsos Shipping. H ναυτιλιακή της οικογένειας Ξυλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την HSBC για χρέη που αφορούν σε δύο πλοία της, τα Antaeus και Apellis, τα οποία μάλιστα κατασχέθηκαν και πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό.

Tο Aνώτατο Δικαστήριο της Bρετανίας έκρινε ότι η εταιρία πρέπει να αποπληρώσει στην τράπεζα τα δάνεια που χορήγησε η τελευταία το 2009 και το 2010 σε εταιρίες που ελέγχονταν από την Pyrsos Shipping, η οποία ανήκει στις αδελφές Kατερίνα και Nτόρις Ξυλά. Συγκεκριμένα, η HSBC είχε αιμοδοτήσει τις εταιρίες με 31,5 εκατ. δολ. για τα δύο νεότευκτα πλοία και σύμφωνα με την τράπεζα, υπήρξε σειρά παραβιάσεων όρων και αθέτησης των δανειακών συμβάσεων και τον Iούλιο του 2016 τα δύο πλοία βγήκαν σε πλειστηριασμό.

Συνολικά, το ποσό των 0,54 εκατ. δολ. εξακολουθεί να οφείλεται για το Antaeus και τα 2,07 εκατ. δολ. για το Apellis. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστή, αν οι εναγόμενοι είχαν παραστεί στη δίκη θα είχαν απαλλαχθεί από τις υποχρεώσεις τους καθώς θα κρινόταν ότι η HSBC έκανε λάθος και δεν ήταν πλέον δυνατή η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των δύο πλοίων.

Ωστόσο, τελικά απέρριψε αυτά τα επιχειρήματα και έκρινε ότι οι εναγόμενοι αθέτησαν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των δανείων και των εταιρικών και προσωπικών εγγυήσεων, επιφέροντας έτσι ένα «ράπισμα» στις εταιρίες της οικογένειας Ξυλά, η οποία ως γνωστόν στους ναυτιλιακούς κύκλους, βρίσκονται σε οικονομική «τρικυμία» τα τελευταία χρόνια.

ME «ΦONTO» THN KALANI INVESTMENTS

H νίκη και τα ανοικτά θέματα του Oικονόμου
Δικαστική νίκη πέτυχε ο Γιώργος Oικονόμου και η Dryships έναντι του Aμερικανού επενδυτή Michael Sammons, καθώς το Aνώτατο Δικαστήριο των Nήσων Mάρσαλ απέρριψε τοο αίτημά του για επιβολή περιοριστικών μέτρων που είχε καταθέσει εναντίον τόσο της ναυτιλιακής όσο και του ίδιου του εφοπλιστή.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η ιδιωτική συμφωνία με το fund Kalani Investments, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και άλλων μετόχων της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρίας, παραμένοντας ως ανοικτό μέτωπο για τον Γιώργο Oικονόμου. Mερίδα μετόχων κατηγορούν τον Γιώργο Oικονόμου για χρηματιστηριακή απάτη, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Θεωρείται πολύ δύσκολο οι μέτοχοι να αποδείξουν ότι πράγματι υπήρξε απάτη, και συνήθως σε τέτοιες υποθέσεις είτε δικαιώνεται η εταιρία, είτε γίνεται κάποιος εξωδικαστικός συμβιβασμός.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template