Στο μάτι του «κυκλώνα» ο Τζιλμπέρτο Μπενετόν μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Του Στέλιου Μορφίδη
Βαριές απώλειες έχουν οι επενδυτές της Atlantia SpA από το «σφυροκόπημα» που δέχονται οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων του ομίλου

Atlantia, υπεύθυνου μέσω θυγατρικής του για τη διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου όπου κατέρρευσε η γέφυρα στη Γένοβα. Υπό τη λαϊκή κατακραυγή και το κλίμα οργής που φουντώνει η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη πως προτίθεται να ανακαλέσει την ανάθεση διαχείρισης μετά την τραγωδία που άφησε πίσω της 39 νεκρούς και παράλληλα να ενισχύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την εκμετάλλευση και διαχείριση δημόσιων υποδομών.

Η μετοχή έφθασε να υποχωρεί το πρωί στο Μιλάνο κατά 27%, διαγράφοντας περίπου 4,7 δισ ευρώ απ' την Κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι η εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας Μπενετόν. Κάποια απ' τα ομόλογα της Atlantia και της θυγατρικής της που διαχειρίζεται αυτοκινητοδρόμους, Autostrade per l’Italia υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγράψει ποτέ. Τώρα η οικογένεια Μπενετόν πασχίζει να διασώσει την επένδυση αλλά και την περιουσία της.

Με ανακοίνωση της η Atlantia δηλώνει ότι η απόφαση των κυβερνητικών αξιωματούχων να ξεκινήσουν τη διαδικασία άρσης της ανάθεσης έγινε πρόωρα «χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αίτια του δυστυχήματος». Παράλληλα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη θυγατρική της, Autostrade «με απώτερο στόχο την προστασία των συμφερόντων των μετόχων και ομολογιούχων».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης με δηλώσεις τους ζητούν επίσης την επιβολή χρηματικού προστίμου 150 εκατ. ευρώ στην διαχειρίστρια εταιρεία καθώς επίσης και αποχώρηση της διοίκησης της.

Στο μεταξύ η Edizione Srl, εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας Μπενετόν και μεγαλομέτοχος της Atlantia δηλώνει σε ανακοίνωση της πως θα πράξει «τα πάντα προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια και να εντοπιστούν οι πραγματικές ευθύνες της τραγωδίας». Παράλληλα εκ μέρους των μετόχων και της διοίκησης της εκφράζει τη βαθιά συμπάθεια της στις οικογένειες των θυμάτων.

Η κυβέρνηση πάντως με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κόντε «δείχνει» την εταιρεία ως υπεύθυνη. Μάλιστα χθες ο αναπλ. Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας Σαλβίνι κατηγόρησε ευθέως την Autostrade per l'Italia για την επιβολή των πιο ακριβών διοδίων στην Ευρώπη αλλά και της εταιρικής δομής της που μέσω του Λουξεμβούργου γλιτώνει τεράστια ποσά από φόρους.
Πηγές από την εταιρεία ωστόσο μιλώντας στη RAI διευκρίνιζαν ότι «τόσο η Autostrade per I'Italia όσο και η μητρική της Atlantia έχουν ως έδρα τη Ρώμη, όπου και πληρώνουν φόρους στο ιταλικό δημόσιο».

Η Autostrade per l'Italia είναι μία κοινοπραξία με έδρα την οδό Bergamini 50 στη Ρώμη. Διοικείται και ελέγχεται από μία άλλη κοινοπραξία, την Atlantia, η οποία έχει την έδρα της στην οδό Antonio Nibby 20 στη Ρώμη.

Η Atlantia είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο.

Οι κύριοι μέτοχοι είναι οι εξής:



Το 45,6% ελέγχεται από μικρομετόχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν έδρα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.    

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template