ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Παγώνει η πώληση των F-35 στην Άγκυρα

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Δεν έχει τελειωμό ο πόλεμος ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον «Σουλτάνο» να μην κάνει πίσω και να συνεχίζει να τα βάζει με τις ΗΠΑ.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το Φορτ Ντραμ το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 717 δισ. δολαρίων. Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν»- την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο- «παγώνει» προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία. Ακόμη, αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο πόλεμος στη Συρία, η περίπτωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και η πρόσφατη υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον είναι τα θέματα-αγκάθια μεταξύ των Ουάσινγκτον και Άγκυρας, με τις σχέσεις των δύο χωρών να διανύουν τη πιο δύσκολη περίοδό τους.

Τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία σχολίασε ο Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι επιθέσεις σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, είναι πιθανό να συνεχιστούν για λίγο ακόμα».
«Η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκρούσει τις επιθέσεις», συμπλήρωσε.

Πριν τρεις μέρες ο Ερντογάν με άρθρο του στους NYT υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα» αναφορικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αποτέλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την Παρασκευή τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, τονίζοντας «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».

Ανέκαμψε η τουρκική λίρα από το ιστορικό χαμηλό -Συνεχίζεται η αναταραχή στις αγορές

Χθες η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου που σημείωσε το πρωί της Δευτέρας.
Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά της συνέχισε να προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή αυτή η ανελέητη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση: η λίρα υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά χθες έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.

Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπράγματεύσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.
πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template