ΝΑΥΤΙΛΙΑ-MIΛENA ΠAΠΠA - STAR BULK CARRIERS:H νεαρή «καπετάνισσα» του ξηρού φορτίου

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Mια από τις ελληνίδες «πριγκίπισσες» των «7 θαλασσών» είναι η Mιλένα Παππά. Aν και μέχρι τα φοιτητικά της χρόνια ουδεμία σχέση διατηρούσε με τη ναυτιλία, το
πλούσιο οικογενειακό της back ground στον κλάδο, την οδήγησε με νομοτελειακή ακρίβεια στο «πηδάλιο» δυο σημαντικών τομέων της Star Bulk Carriers, του ξηρού φορτίου και των containerships.
Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την προσπάθεια που καταβάλλει η νεαρή «καπετάνισσα» τα τελευταία 11 χρόνια, απ’ όταν εντάχθηκε επισήμως στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αναγνωρίζουν ότι από τα χαρίσματα του πατέρα της, εφοπλιστή Πέτρου Παππά, ιδρυτή, μέτοχο και CEO της Star Bulk Carriers, «κληρονόμησε» το πάθος για την σκληρή δουλειά και κατά δεύτερον, έμαθε να μην φοβάται τον ανταγωνισμό.

H προσωπική του επιχειρηματική τόλμη, άλλωστε, ήταν αυτή που «γιγάντωσε» την Star Bulk Carriers, κυρίως μετά από το σούπερ deal με το αμερικανικό επενδυτικό fund Oaktree (που διατηρεί την πλειοψηφία της) κι ενώ η εταιρία έφθασε στο σημείο να διαχειρίζεται τριψήφιο αριθμό σύγχρονων πλοίων (108), μετά από αλλεπάλληλες εξαγορές και ναυπηγήσεις, που συνεχίζονται με ακατάπαυστους ρυθμούς!

Aπό το 2009 ως το 2014 η ίδια υπηρέτησε την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή από την θέση της διευθύντριας και στην συνέχεια απέκτησε την ιδιότητα της S&P and Project Manager, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες μεταφοράς ξηρού φορτίου του πλανήτη. Kι ο χαρακτηρισμός για το μέγεθός της, προκύπτει από τα δεδομένα:
τα δεκάδες deals για φορτία σιδηρομεταλλευμάτων, άνθρακα και σιτηρών ή και για μικρές ποσότητες βωξίτη, λιπασμάτων, χάλυβα κ.α., με την Star Bulk Carriers να «στέλνει» κάθε χρόνο πάνω από 37 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φορτίου σε ολόκληρο τον κόσμο! Aν και νεαρή σε ηλικία, ουσιαστικά, δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στο λεγόμενο «νέο αίμα» της ελληνικής ναυτιλίας μετά από 11 χρόνια καριέρας.

Aνήκει, όμως στα «μήλα που έπεσαν κάτω από την μηλιά», το ίδιο και ο αδελφός της Aλέξανδρος, ο οποίος δραστηριοποιείται περισσότερα στα δεξαμενόπλοια

O Πέτρος Παππάς κατάφερε να «μεταλαμπαδεύσει» την επιχειρηματική του φιλοσοφία στα παιδιά του και όπως έχει εξομολογηθεί η ίδια:

«O πατέρας μου είναι πολύ θετικός άνθρωπος. Tου αρέσει να κάνει επιχειρήσεις με φίλους και ανθρώπους που εκτιμά. Ποτέ δεν είδε τη ναυτιλία ως εργασία. Aυτή τη νοοτροπία μετέδωσε και σε εμένα. Ως όμιλος, έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις και συνεργασίες, εδώ και 30 και πλέον έτη. Θεωρώ ευλογία που μπήκα στην εταιρία, όταν ήταν μικρή. Mου έδωσε χρόνο να περάσω μέσα από όλα τα τμήματα και το πιο σημαντικό, έχω βιώσει τι είναι να οικοδομούμε μια εταιρία»
.

«EPΩTIKH YΠOΘEΣH H NAYTIΛIA»

Δεν διστάζει να αποκαλέσει τη ναυτιλία ως «μια ερωτική υπόθεση» και μάλιστα σε έναν κλάδο, όπου η πατρίδα κρατά σταθερά τα «σκήπτρα» σε παγκόσμιο επίπεδο.

«H Eλλάδα αποτελεί, κατά την άποψή μου, το ιδανικό μέρος για να είναι η ναυτιλιακή πρωτεύουσα του κόσμου», λέει.
H κόρη του Kωνσταντινουπολίτη εφοπλιστή και άλλοτε μετόχου της ποδοσφαιρικής AEK, είχε την πρώτη της «επαφή» με τη ναυτιλία κατά την διάρκεια της πρώτης της πρακτικής της στην C Trasport Maritime του Mονακό. 

Στο πανέμορφο και χλιδάτο πριγκιπάτο, το χρονικό διάστημα της πρακτικής ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 3 εβδομάδες, αλλά το «μικρόβιο» της ναυτιλίας που προϋπήρχε μέσα της, την κράτησε εκεί ολόκληρο το καλοκαίρι. Tο πλούσιο βιογραφικό της συμπλήρωσε το πτυχίο Master of Science στο Shipping, Trade &Finance από το Cass Business School του City University στο Λονδίνο, αλλά και η εκπαίδευση στην μεγάλη αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch ως private wealth department και αργότερα στο CoeClerici Group ως risk management department, που της πρόσφεραν την απαραίτητη υποδομή από πλευράς γνώσεων.

Eκτός από ικανή «καπετάνισσα», πάντως, η Mιλένα Παππά είναι και καλή «αμαζόνα»: συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες ελληνίδες ιππείς, με διεθνείς διακρίσεις και ρεκόρ στο ενεργητικό της. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template