Οι Σαουδάραβες δεν χρηματοδοτούν την ιδιωτικοποίηση της Tesla

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει την ιδέα του
Ελον Μασκ ύψους 72 δισ. δολ. για την ιδιωτικοποίηση της Tesla με την απόσυρσή της από τα ταμπλό. Κι αυτό, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το CNBC, παρά το γεγονός ότι το PIF απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο 47χρονος επενδυτής, μηχανικός και ιδρυτής της Tesla εξέπληξε τις αγορές προ ημερών όταν ανακοίνωσε μέσω twitter ότι σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει από το χρηματιστήριο την Tesla.

Είπε επίσης ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση αυτής της ιδέας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Επενδυτές και αναλυτές θεώρησαν το σαουδαραβικό fund ως τον χρηματοδότη αυτό, καθώς πέραν της απόκτησης του 5% της Tesla, έχει διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις τεχνολογίας, μεταξύ αυτών και 45 δισ. δολ. στο Vision Fund της SoftBank.

Ωστόσο, πηγή που είναι κοντά στο σαουδαραβικό fund, διαψεύδει κάτι τέτοιο, αναφέροντας προς προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις ανάμειξης στη χρηματοδότηση της πρότασης Μασκ.

Αλλη πηγή αναφέρει ότι το fund δεν θα έκανε επένδυση αυτού του είδους χωρίς να λάβει τη γνώμη της Softbank. Όπως μετέδωσε το Reuters η SoftBank δεν επιδιώκει να κλείσει κάποια συμφωνία με την Tesla προς το παρόν, λόγω της πρόσφατης επένδυσης που έκανε στην ανταγωνιστική GM Cruise. Ετσι, η διστακτικότητα των Σαουδαράβων αναμένεται να ασκήσει πίεση στον Μασκ να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του σχεδίου του.

Τις επόμενες ημέρες, το ΔΣ της Tesla αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα προσλάβει συμβούλους ώστε να εξετάσει επισήμως την πρόταση Μασκ κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες που θα δώσει ο ίδιος για το σχέδιό του.

Σε κάθε περίπτωση η Tesla, μετά από 8 χρόνια δημόσιας διαπραγμάτευσης, είναι αντιμέτωπη με το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» καθώς δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που τώρα αναμένεται να ενταθεί με τα νέα ηλεκτροκίνητα της Mercedes, της Audi, της BMW και άλλων.

Η απόσυρση της Tesla από τα ταμπλό θα μειώσει την πίεση που ασκείται στον Μασκ από hedge funds που στοιχηματίζουν ότι η μετοχή της εταιρείας του θα βουλιάξει λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και αρνητικών ταμειακών ροών. Παράλληλα, θα απαλλάξει την Tesla και από την παρακολούθηση της Wall Street μέσω της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.   

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template