Εξήντα στελέχη τραπεζών καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς για εξηγήσεις γύρω από τα θαλασσοδάνεια 3 κομμάτων

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ως ύποπτοι για τα «θαλασσοδάνεια» 3 κομμάτων καλούνται τα τραπεζικά στελέχη για εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Οι κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις απευθύνονται σε εξήντα στέλεχη της Εθνικής τράπεζας και της πρώην Αργοτικής, καθώς στους οικονομικούς εκπροσώπους 3 κομμάτων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Θα καταθέσουν ανωμοτί για δάνεια άνω των 230 εκ. ευρώ που ελήφθησαν μέχρι το 2012.

Πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακοινώθηκε εκ νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017.

Τα μεν τραπεζικά στελέχη θα δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τα πολιτικά στελέχη για ηθική αυτουργία σε αυτή.

Τα δάνεια των κομμάτων είχαν ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη και στο παρελθόν από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη.
 Με πόρισμά του είχε προτείνει τότε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τραπεζικών στελεχών που χορήγησαν τα δάνεια προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε βάρος των οικονομικών υπευθύνων των εν λόγω κομμάτων.

Η ρύθμιση όμως που πέρασε στη Βουλή το 2013 «φρέναρε» τις διώξεις κι έστειλε τη δικογραφία στο αρχείο. Βάσει της επίμαχης ρύθμισης «δεν συνιστά η σύναψη δανείων κάθε μορφής με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη των Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών. Για το σκοπό αυτό απαιτούνταν να υφίστανται σωρευτικά η λήψη απόφασης των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων τους και η τήρηση των σχετικών κανονιστικών πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδας».

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θεωρήθηκε ότι αφορούσε και τα κόμματα. Όμως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που είχε ως αντικείμενό της τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, διατύπωσε διαφορετική άποψη.

Με αφορμή το πόρισμα που κατέληξε η επιτροπή, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή τον Φεβρουάριο του 2017 στον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτης Αθανασίου να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα και επιπλέον, εάν, στο πλαίσιο αυτής, κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ανασύρει από το αρχείο το πόρισμα Καλούδη, να το πράξει.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template