Ο «παπουτσής» που έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε μία νύχτα

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ιδρυτής του online καταστήματος ειδών πολυτελείας Farfetch Ltd. έχει πλέον μία περιουσία που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η μετοχή της
εταιρείας με έδρα το Λονδίνο έκλεισε στα 28,45 δολάρια την Παρασκευή, μετά την αρχική δημόσια προσφορά της επιχείρησης στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη μέρα. Ο 44χρονος Jose Neves έχει το 14,8% της Farfetch, με το μερίδιό του να αποτιμάται έως και στα 1,2 δισ. δολάρια.

Η Farfetch άντλησε 885 εκατομμύρια δολάρια από τη δημόσια προσφορά της Πέμπτης, πουλώντας μετοχές πάνω από την αρχική τιμή των 17 έως 19 δολαρίων η καθεμία.

Η ιστοσελίδα της Farfetch βοηθά τους εύπορους καταναλωτές διεθνώς να αποκτήσουν αγαθά πολυτελείας, όπως ένα λεοπάρ παλτό των 8.287 δολαρίων ή αθλητικά παπούτσια των 980 δολαρίων. Η εταιρεία παρέχει επίσης υπηρεσίες που βοηθούν τους πωλητές να δημιουργήσουν περιεχόμενο για online μπουτίκ, να διαχειριστούν τις επιστροφές προϊόντων και να αναλύσουν καταναλωτικά δεδομένα για να καθορίσουν τις τιμές και τα αποθέματά τους.

Τον Φεβρουάριο ο Neves είχε δηλώσει στο Bloomberg TV ότι η Farfetch δεν είχε σχέδια ένταξης στο χρηματιστήριο. Επτά μήνες αργότερα, η εταιρεία εγγράφηκε στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια πώληση μετοχών της κατηγορίας Α.
Δισεκατομμυριούχοι της μόδας

Ο Neves, μαζί με τον Γάλλο Bernard Arnault, πρόεδρο της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, και τον Ισπανό ιδρυτή της Zara Amancio Ortega, είναι οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι της αγοράς της μόδας.

Όπως και η ανταγωνίστριά της με έδρα το Μιλάνο, Yoox Net-A-Porter Group SpA (YNAP), ηFarfetch έχει συμβάλει και αυτή στις ανακατατάξεις που έχουν γίνει στον κόσμο της μόδας, εστιάζοντας στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε μία βιομηχανία που στο παρελθόν κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής. Φέτος η ελβετική εταιρεία ειδών πολυτελείας Richemont αγόρασε την YNAP έναντι 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πορτογάλος Neves ίδρυσε την Farfetch το 2007
. Το ενδιαφέρον του για τη μόδα και το λογισμικό υπολογιστών ανάγεται στην οικογενειακή παράδοση και σε έναν υπολογιστή που πήρε ως χριστουγεννιάτικο δώρο όταν ήταν 8 χρονών, ανέφερε ο Neves σε μία επιστολή του που συμπεριλαμβανόταν στο προσπέκτους της IPO. Πριν δημιουργήσει την Farfetch, είχε ιδρύσει τη μάρκα αθλητικών παπουτσιών Swear, την οποία λάνσαρε εκ νέου πέρυσι.
“Η ιδέα ενός απαράμιλλου, πλήρους, γεμάτου έμπνευση προορισμού όπου θα συναντιόταν ολόκληρος ο κόσμος της μόδας -δημιουργοί, ιδιοκτήτες και καταναλωτές, όλοι ενωμένοι από την αγάπη τους για τη μόδα- ήταν το όραμα που βρίσκεται στην καρδιά της Farfetch σήμερα”, ανέφερε ο Neves στην επιστολή. “Αυτό το δεκαετές ταξίδι, που ξεκίνησε εν μέσω μίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν!”.

Ο Neves είναι ιδιοκτήτης όλων των μετοχών της Farfetch κατηγορίας Β μέσω μίας εταιρείας με έδρα τη νήσο Μαν. Δεν πούλησε καμία μετοχή στη δημόσια προσφορά. Το μερίδιό του είναι μετατρέψιμο σε μετοχές κατηγορίας Α, σύμφωνα με το προσπέκτους.

Εκπρόσωπος του Neves αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template