Στην Ελλάδα ο κυκλώνας Ζορμπάς: Πλήττει τη Νότια Πελοπόννησο - Πώς θα κινηθεί μετά

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Σύμφωνα πάντως με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η εικόνα για τον μεσογειακό κυκλώνα σε σχέση
με τις χθεσινές προγνώσεις είναι ηπιότερη, τόσο όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τον κυματισμό της θάλασσας.

Όπως δείχνει δορυφορική εικόνα που βλεπετε παρακάτω και ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα "Ξενοφών" βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου νότια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (δέκα Μποφόρ). Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης επτά Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.




Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έφτασε την ελάχιστη τιμή των 997 hPa (σύμφωνα με αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 999 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά).

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα εννέα Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.


Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΑΑ.


Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε πριν λίγες ώρες, τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως την Κυριακή.


Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Ειδικότερα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 10 μποφόρ:

Αναλυτικά:

ΒΟΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ

Άνεμοι: Κυκλωνικοί Βορειοανατολικοί 9 η 10 μποφόρ και από 29/10 utc βορειοδυτικοί 8 η 9

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 8 η 9 μποφόρ και από 29/10 utc δυτικοί 7 ή 8

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Άνεμοι: Νότιοι Νότιοανατολικοί 9 η 10 μποφόρ και από 29/10 utc δυτικοί νοτιοδυτικοί

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ και από 29/07 utc 8 η 9 και από 29/12 νότιοι νοτιοδυτικοί

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 24.50

Άνεμοι: Νότιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ και από 29/13 νοτιοδυτικοί 8 η 9

ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Άνεμοι: Νότιοανατολικοί 7 η 8 μποφόρ και από 29/10 utc νότιοι νοτιοδυτικοί 8 η 9


Και η Αττική μέσα στον «κόκκινο» χάρτη - Εκτός κυκλώνα μόνο Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος και Δ. Μακεδονία

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν οτι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων απο την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται οτι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του κυκλώνα, προβλέπεται οτι, από την νύχτα μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο, με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στην θάλασσα και στην συνέχεια θα επεκταθεί στην Δυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.

Λεπτομέρειες για τα σημεία και τις ώρες που πρόκειται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ανακοινώνονται συνεχώς απο την ΕΜΥ, ενώ οι νεότερες προβλέψεις θα υπάρξουν κατα πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί.

Σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Επίσης πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες Πόρτο Χέλι.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Νέα δεδομένα προκύπτουν για την εξέλιξη του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες και έχει σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, τις οποίες έθεσε στη διάθεση όλων των φορέων, κατά την ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη και παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.




Αναλυτικά η πρόβλεψη του διημέρου με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΜΥ

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σημειώνονται αρχικά στο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς την Αττική. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί 8 με 10 μποφόρ που σταδιακά θα επικρατήσουν από το νότιο Ιόνιο και στα υπόλοιπα νότια πελάγη.
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στην Αττική. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 18 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 13 και 21 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 σταδιακά 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στη ανατολική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και βαθμιαία και στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και τη νύχτα τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 7 με 8 και στα νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, βαθμιαία 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα ενταθούν.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται σύμφωνα με την ΕΜΥ την Κυριακή στα δυτικά και βόρεια της χώρα και από το απόγευμα στα νοτιοδυτικά τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, βαθμιαία θα σταματήσουν, ενώ στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και από το βράδυ βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 7 με 9 και στα νότια πελάγη τοπικά 10 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.


Πώς να προστατευθείτε από τα έντονα φαινόμενα


Με ένα πρωτότυπο βίντεο, με κινούμενη εικόνα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να ενημερώσει τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των φαινομένων όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τίθενται σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πιθανώς ανακύψουν. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις τεχνικές της υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές.


Δείτε το βίντεο:





Σε αρκετές περιοχές της χώρας επικρατούν Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερωνόμαστε για οδηγίες προστασίας


Ένας κυκλώνας στην Ευρώπη
Η υβριδική καταιγίδα, η οποία συχνά αποκαλείται "Medicane" (από τις λέξεις Mediterranean και hurricane), έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τους κυκλώνες και τους τυφώνες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, κάθε χρόνο συμβαίνουν μόνον 1-2 Medicanes.

Αυτές οι ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο είναι μάλλον υψηλή, αν και θεωρητικά μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.

Οι Medicanes έχουν πολλά κοινά με τις τροπικές καταιγίδες, με ισχυρούς ανέμους που κινούνται γύρω από έναν πυρήνα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Το 2014, ο Medicane Qendresa έπληξε τη Μάλτα με ανέμους που έφθαναν έως και τα 70 μίλια την ώρα και ριπές έως και 95 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο τα νερά της Μεσογείου δεν είναι τόσο εκτεταμένα ούτε τόσο ζεστά ώστε να διατηρήσουν την ισχύ που απαιτείται προκειμένου να αποκληθούν οι καταιγίδες αυτές κανονικοί κυκλώνες.












Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template