Ιδεοληπτικό μίσος κατά του επιχειρείν; Ούτε ένα ευρώ φορολογική ελάφρυνση το 2019!

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η κυβέρνηση εξαντλώντας το ιδεοληπτικό της μίσος κατά του επιχειρείν ομολογεί μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού ότι δεν θα ελαφρύνει το 2019 τις
επιχειρήσεις ούτε κατά ένα ευρώ! Η όποια θετική επίπτωση θα φανεί από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις το 2020 που κατά πάσα πιθανότητα ο Τσίπρας δεν θα είναι πρωθυπουργός!

Ετσι θα μπορεί να λέει στους συριζαίους ότι ως το τελευταίο λεπτό της θητείας του φορολόγησε ανηλέητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους χυδαίους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές.

Γράφει η Gillian Rothschild

Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που περιγράφει τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με την έκθεση «Tax Policy Reforms 2018», στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν σε εισοδήματα και κατανάλωση, με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

Η Ελλάδα διατηρεί την δυσάρεστη «πρωτιά», με έτος αναφοράς ακόμη και το 2007, καθώς στο διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία, με την επιβάρυνση από το 30,4% να μειώνεται στο 23%.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ καταγράφει σημαντικές φορολογικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, που στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης
. Οι εξελίξεις αυτές περιλαμβάνουν την τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν υψηλούς συντελεστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες, με τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο 29%.

Κόντρα, επίσης, στη γενικότερη τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων (είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος, είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών). Εκτός από τη χώρα μας, ανάλογες επιβαρύνσεις παρατηρούνται στη Λετονία, στην Ιρλανδία, στη Σλοβενία, καθώς και στο Μεξικό και στην Τουρκία.

Πρωτιές διεκδικεί η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Ως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την έκτη θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Σημειωτέον ότι με αυτά τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα ψηφισμένα φορολογικά αντίμετρα, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της περικοπής του αφορολόγητου κατά περίπου 3.000 ευρώ από το 2020 καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 26%. Ωστόσο, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.

Στο μεταξύ Οίκοι αξιολόγησης, με προεξάρχουσα την Moody’s, όπως και επενδυτικοί σύμβουλοι και τράπεζες τονίζουν ότι και εσωτερικά και εξωτερικά το περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο, και ότι η ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ελλείψει επενδύσεων και εμπιστοσύνης
. Μια νέα έκδοση ομολόγων απομακρύνεται και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ρευστότητας, δίνοντας ένα αρνητικό σήμα στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα από τον Μάιο και μετά παρασύρονται από τις εξελίξεις σε Ιταλία και αναδυόμενες αγορές, κινούνται πάνω από το 4%, καθιστώντας την πρόσβαση στις αγορές απαγορευτική.

Οσο και αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο και ο Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας σε Νέα Υόρκη τόνισαν σε εκπροσώπους των επενδυτικών οίκων ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία φιλικού για τους επενδυτές κλίματος, κάτι τέτοιο δεν πείθει, την ίδια στιγμή όμως που η Κύπρος ανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και εξέδωσε 10ετές ομόλογο.


Ηδη, το κλίμα στο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου φάνηκε βαρύ και οι εκπρόσωποι των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων ήταν δύσπιστοι απέναντι σε όλα τα ελληνικά επιχειρήματα: τη μείωση των κόκκινων δανείων, την κερδοφορία των τραπεζών, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το χρηματιστήριο αποτυπώνει αυτό ακριβώς το κλίμα απαξίωσης με την αγορά να παραμένει ρηχή και έρμαιο όλων των αναταράξεων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξαναδοκιμάσει την τύχη του, πριν από την καθιερωμένη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Μπαλί, σε νέα ραντεβού με επενδυτές στην Ασία αυτή τη φορά.

Πάντως, πριν ακόμη επιδεινωθεί τόσο η εικόνα, τα αμερικανικά funds, κατά το roadshow του ΟΔΔΗΧ στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, εμφανίστηκαν απρόθυμα όχι μόνο να συμμετάσχουν σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου αλλά και να ανταλλάξουν υφιστάμενο χρέος με νέο, στάση που δείχνει πως αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πιο πρόσφατο «χαστούκι», αν και όχι τελευταίο, είναι αυτό της Moody’s: o oίκος αποφάσισε στις 21 Σεπτεμβρίου να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας διαψεύδοντας τις προσδοκίες για νέα αναβάθμιση, την πρώτη μετά το τέλος του Μνημονίου. Σύμφωνα με τον οίκο, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο, με θετικές προοπτικές (σε “Β3” από “Caa2”), δεν υπήρχαν σχέδια για μια νέα κίνηση σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ratings. Οι θετικές προοπτικές, τις οποίες και έχει “δώσει” στην Ελλάδα, μεταβάλλονται ή αποφασίζονται εντός 12-18 μηνών, έτσι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια νέα αξιολόγηση πριν από αυτό το διάστημα.

Και για όποιον δεν κατάλαβε, η Moody΄s σε νέα αναλυσή της προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις που έχουν συμφωνηθεί, κινδυνεύει με υποβάθμιση η αξιολόγηση της χώρας.

Η Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα: η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι πιστωτές της έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, καθώς και η ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Αν και επισημαίνει πως μια υποβάθμιση δεν είναι πιθανή λόγω των θετικών προοπτικών που διατηρεί για την Ελλάδα, ωστόσο προειδοποιεί πως, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση. Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνει τις ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους. Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. 


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template