ΚΙΚΗ ΣΦΥΡΙΚΛΑ Μια Σερραία στο Ντουμπάι!

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Τα παιδικά μου χρόνια στις Σέρρες τα πέρασα στην περιοχή κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εκεί όπου ήταν καντηλανάφτισα η
γιαγιά μου η κυρά-Παναγιώτα και μας κρατούσε όταν οι γονείς μου εργάζονταν στην ταβέρνα που είχαν στους καταρράκτες στον Αη-Γιάννη Σερρών
Εκεί είχαμε γνωριστεί με όλα τα παιδιά της γειτονιάς και από εκεί έχω αναμνήσεις που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά μου. Πρίν από λίγους μήνες έκανα μία έρευνα για τους Έλληνες που ζουν στο Ντουμπάι.

Γράφει η Ελένη Λαζάρου [serraikanea.gr]
Όπως συνηθίζω έστειλα ένα ερώτημα στην ομάδα των Ελλήνων που ζουν εκεί για να δω αν υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται να μου μιλήσει. Η πρώτη που μου απάντησε ήταν η Κική Σφυρικλά. Ήταν ένα από εκείνα τα παιδιά που παίζαμε στην γειτονιά της γιαγιάς μου και την παιδική χαρά του ΙΚΑ. Θέλησα να μάθω και να γράψω στα serraika nea.gr πως μία Σερραία βρθηκε στο Ντουμπάϊ και πως είναι η ζωή στο “Μανχάταν” της Μέσης Αναολής- την μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η οποία είναι χτισμένη πάνω σε ένα νησί .




Πως βρέθηκες από τις Σέρρες στο Ντουμπάι;

Μεγάλη ιστορία…. Λείπω από Ελλάδα μόνιμα από το 2007. Πριν ήμουν επισκέπτης τακτικός της Μέσης Ανατολής. Υπήρξα μετανάστης καρδιάς και όχι επιβίωσης . Η αλήθεια είναι πως το Ντουμπάϊ το είχα δει πιο πριν το 2013 όταν περαστική για ένα ταξίδι στη Sri Lanka που είχα κάνει – πριν από το μεγάλο Τσουνάμι – και η αλήθεια είναι πως όντως με μάγεψε το Ντουμπάϊ. Ίσως όσα δε φέρνει η ώρα τα φέρνει η στιγμή… Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών μου το 2005 γνωρίζω τον τότε φίλο μου ο οποίος έμελλε να γίνει σήμερα ο σύζυγός μου. Ο σύζυγός μου είναι μηχανικός και τότε έχτιζε το βιογραφικό του στην Μέση Ανατολή.Μια όμορφη σχέση που δυστυχώς δεν θα μπορούσε να κρατήσει παραπάνω αν υπήρχε η απόσταση.

Η απόφαση να αφήσω τις Σέρρες και να τον ακολουθήσω δεν ήταν ότι πιο εύκολο μιας και όπως σου ανέφερα δεν είχα λόγο να αφήσω πίσω την οικογένεια μου κ την χώρα που αγαπώ ,την Ελλάδα !!! Δύο χρόνια μετά αποφάσισαν να ακολουθήσω την καρδιά μου. Τον Σεπτέμβριο του 2007 κατέθεσα τα χαρτιά μου για να γίνω μόνιμος κάτοικος Εμιρατων!


Τι αλλαγές έφερε στην ζωή σου αυτή η απόφαση;

Οι αλλαγές ήταν πολλές και μεγάλες. Αλλαγή στάτους,αλλαγή στο δίπλωμα οδήγησης αλλαγή κατοικίας κ ζωής!!!!! Συνάντησα μεγάλες δυσκολίες. Η επιβίωση ήταν δύσκολη . Κι όμως το πάλεψα και τα κατάφερα με αγώνα δύναμη και πίστη.

Περάσαμε από τη Σαουδικη Αραβια την Τζεντα που ήταν ένα μάθημα ζωής.
Ευχαριστώ τον Θεό που το έζησα !!!! Περάσαμε και από το Κατάρ από όπου έχω γλυκές αλλά και πικρές αναμνήσεις. Απέκτησα φίλους και πολύτιμες εμπειρίες. Γελώντας …..χχχχχ . Θα σου πω μετά για τις Σέρρες αλλά και την πόλη που λατρεύω και πια λέω τόπο μου – το Ντουμπάϊ . Εδώ ζούμε με τον σύζυγο και τα δύο μας κοριτσάκια. Η πόλη είναι υπέροχη αλλά τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόπο και πολλή δουλειά!!!!! Όταν κάποτε κάποιους -ες τους ενοχλούσε η υγρασία και η ζέστη (φτάνοντας στο 99% υγρασία και 57/58C ) εγώ ήμουν αποφασισμένη στους δικούς μου στόχους και όνειρα.

Τι δουλειά κάνεις εκεί; Ήταν εύκολο να την βρεις;


Εγώ αρχικά εργαζόμουν σε εταιρεία που προωθούσε ιταλικά έπιπλα σε ένα πρότζεκτ αρκετών χιλιάδων ευρώ. Πελάτες μου ήταν : Αρχιτέκτονες ,Μηχανικοί Interior Designers , και κατασκευαστικές εταιρείες. Η εταιρεία αναζητούσε μια ευρωπαία με μεγάλη προϋπηρεσία σε τομέα επίπλων και να έχει σχέση με interior design. Αργότερα αυτό με κούρασε λόγω ωραρίου αλλά και των υποχρεώσεων που απέκτησα με την φροντίδα των δύο παιδιών μου. Έτσι πήρα απόφαση να τελειώσω όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από την πολεοδομια και να μπορέσω να εργαστώ ως property consultant. Έχει σχέση πάλι με σπίτια απλά τώρα έχω το project απο την αρχή!!! Οι πελάτες μου ερχόμενοι σε μένα μπορώ να τους εξυπηρετήσω σε ενοικίαση , αγορά κατοικίας κ διακόσμηση σπιτιού εάν το επιθυμήσουν.Ένα επάγγελμα με παγκόσμιο πελατολόγιο.


Πως είναι η ζωή στο Ντουμπάι για μία Ελληνίδα;

Πλέον στο Ντουμπάϊ μπορείς να ζήσεις γιορτές και αργίες από πολλούς πολιτισμούς και εθνικότητες. Μια από αυτές είμαστε και εμείς οι ελληνοορθοδοξοι Χριστιανοί. Υπάρχει εκκλησία ορθόδοξη στην περιοχή του ( Jebel Ali / Δεκέμβριος του 2009 )όπου τελούνται οι περισσότερες χριστιανικές εορτές μαζί με κόπτες Σύριους ,σας το λέω αυτό γιατί η λειτουργία γίνεται στα Αραβικά , ο πάτερ Βαρνάβας θα ακούσετε να ψαλεί το “Κύριε Ελέησον” στα ελληνικά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες στο Ντουμπάϊ;
Λοιπόν πλέον θα σου πω πως ακούς ελληνικά παντού! Έχουμε ξεπεράσει τους 5000. Κάποτε βρισκόμασταν σε σούπερ μάρκετ – παρασκευές όπου είναι το δικό μας ρεπό και αργίες και όταν άκουγες ελληνικά γύρναγες με δάκρυα στα μάτια ….Τώρα προσέχουμε τις κουβέντες μας μη μας ακούν !!!!! Σερραίους για να σου είμαι ειλικρινής στα τόσα χρόνια έναν μόνο γνώρισα αξιόλογο άνθρωπο πρώην συνάδελφο του άντρα μου. Βρίσκεται στο Abu Dhabi δεν τον βλέπω πια συχνά ..


Ελληνικό φαγητό βρίσκει κανείς;

Ελληνικά φαγητά βρίσκει κανείς εύκολα αλλά για να σου είμαι ειλικρινής τα μαγειρεύω στο σπίτι. Όταν βγαίνουμε για φαγητό θα επιλέξουμε κάτι σε ασιατική κουζίνα- αραβική κτλ

Η ζέστη συνηθίζεται;

Χμμμ… Κοίτα να δεις εδώ θέλει τρέλλα ( γελώντας)… Ζέστη….;;;;;Μα παρά πολλή!!!!!!! Χρόνια τώρα και αισθάνομαι καλοκαιρινούς μήνες τα πόδια μου να πρήζονται όπως τις εγκύους χχχ. Δυστυχώς δεν συνηθίζεται το κλίμα αυτό με την ανυπόφορη υγρασία και την πολλή ζέστη .Παράδειγμα:

Υγρασία 85%

Θερμοκρασία 44C
FEELING 56!!!
Ω ναι και 56 γιατί όχι;;;

Χαριτολογώντας θα σου πω πως πέρυσι ένα μεσημέρι έπαιζε να ήμουν η μόνη γύρω στις 3 το μεσημέρι που περπατούσα με τις κόρες μου στην πλατεία των Σερρών να τους δείξω τα περιστέρια γύρω στο τέλος Ιουλίου.

Άραγε είχε ζέστη; Άραγε το δέρμα πια λειτουργεί και αντιδρά σε θερμοκρασίες αραβικές;;; Μπορεί !!!!

Όπως καταλαβαίνει κανείς οι θερμοκρασίες αυτές μόνο για κλιματισμό είναι!
Παντού υπάρχει air condition. Στο σπίτι το δικό σας έχετε ένα θερμοστάτη που σας δείχνει το καλοριφέρ σε τι θερμοκρασία μπορεί να δώσει ζέστη μέσα στο χώρο . Σε εμάς φανταστείτε πως αυτό γίνεται για τη ψύξη που θελουμε μέσα στο χώρο.

Τι σου έλειψε περισσότερο από την χώρα μας;

Μου λείψανα τα χειμερινά ρούχα : Μπουφάν, Μπότες , Πουλόβερ… Πολλές φορές τα βλέπω σε βιτρίνες … Λογικά τα βάζουν για τους Άραβες που φεύγουν στις χειμερινές τους κατοικίες ( Λονδίνο N/Y ). Αποκλείεται να τα βάζουν για εμάς που είμαστε εδώ


Η καθημερινότητα πως είναι;

Η ζωή στην καθημερινότητα κυλά γρήγορα. Η μέρα φαίνεται να χει 30 ώρες αλλά και πάλι σου φαίνονται λίγες. Τα πάντα γίνονται με αυτοκίνητο οι αποστάσεις νιώθεις να είναι μεγάλες. Εύκολα μια μέρα ξεκινά στις 6 και τελειώνει στις 9.Παραπάνω δεν αντέχεται !!!

Οι εργασιακές συνθήκες;
Εργασιακές συνθήκες κάπου εδώ να πούμε πως κάθε άλλο παρά εύκολες είναι…. Με ένα καλό βιογραφικό ναι μπορεί κάποιος να κάνει μια αξιόλογη καριέρα αλλά θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια που εκεί πρέπει να μην χάσεις την υπομονή σου,την εργατικότητα σου ,να ζυμώθεις με παρά πολλές εθνικότητες….και να επιβιώσεις!!!

Λόγια που μου έμαθαν πίσω στην οικογένεια μου όπως :

– και τώρα τι κάνουμε;;;;;

-τώρα κολυμπάμε !!!!!

Ε αυτό ακριβώς Ελένη…Κολύμπησα πάλεψα δούλεψα τα κατάφερα.
Κάποτε οι ευκαιρίες ήταν περισσότερες και τώρα λιγότερες με
φοβερό ανταγωνισμό. Κάποτε οι μισθοί ήταν με καλά πακέτα ( περιείχαν καλές ασφάλειες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , σπίτια σε καλές περιοχές , ιδιωτικά σχολεία….) Τώρα μπήκαν τα ψαλίδια. Κόβουν από ασφάλειες από καλά σχολεία σε μέτρια και από σπίτια όσο πάνε και μειώνονται τα δωμάτια σε οικογένειες.

Όπως σου είπα και στην αρχή βρεθήκαμε τυχεροί χρονικά – όταν κάποιοι δεν ήθελαν να μεταναστεύσουν στη ζέστη – ο σύζυγος μου ήταν ήδη στην Μέση Ανατολή και έκανε καριέρα. Αυτό λοιπόν και με τη δίκη μου μετέπειτα συμμετοχή και στήριξη μας βγήκε σε καλό!!!



Η συμβουλή σου σε κάποιον που θέλει να ζήσει στο Ντουμπάι;

Όλοι λοιπόν που θέλουν να δούνε έναν άλλο κόσμο με πολλές ιδιαιτερότητες όπως η Μέση Ανατολή μπορούν να επισκεφτούν αρκετά websites στις αντίστοιχες ειδικότητες τους και να αρχίσουν να στέλνουν τα βιογραφικά τους
Προσωπικά πιστεύω πως αξίζει!!!

Με γνώμονα πάντα
Υπομονή
Υπομονή
Υπομονή

Αραβια σημαίνει υπομονή για εμένα .

Έπειτα έρχεται η εργασία . Οι Έλληνες είμαστε δουλευταράδες δεν φοβόμαστε

Οι Σέρρες; τι θέση έχουν στην καρδιά σου; Η πόλη που μεγάλωσα που έζησα που μορφώθηκα που ονειρεύτηκα!!!
Η πόλη με τους φιλόξενους και ντόμπρους ανθρώπους !
Την αγάπω αυτή την πόλη .
Κι όμως δεν έρχομαι συχνά…. ο θάνατος της υπεροχής αυτής γυναίκας και μαμάς μου το 2010 έκανε το ταξίδι μου μελαγχολικό και δύσκολο .
Υπάρχει φυσικά ο πατερας μου που ζει στην πόλη και φυσικά θα ήθελα να βλέπω πιο συχνά.

Η ζωή μου πια έχει αλλάξει
Θεωρώ τον εαυτό μου μαζί με την οικογένεια που έχω δημιουργήσει παντός καιρού και συνθηκών…

Τώρα είμαστε εδώ δεν ξέρουμε πραγματικά που θα μας φέρει η ζωή …

Μπορεί Ευρώπη μπορεί Αυστραλία μπορεί Καναδά!
Who knows????

Πίσω στην πόλη μου δύσκολα θα έλεγα

Είναι όμως εκεί …
Είναι ο τόπος μου !!! 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template