Forbes:Δύο Έλληνες στη λίστα με τους πλουσιότερους Αμερικανούς

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Από τις ιστορίες δύναμης και τόλμης κατά τη διάρκεια του πολέμου, έως τις πρωτοποριακές επιχειρηματικές επιτυχίες στη Σίλικον Βάλεϊ, τα μέλη της λίστας
του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, τα οποία γεννήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού, πιστοποιούν την επιρροή και τη δύναμη των εισερχόμενων στις ΗΠΑ μεταναστών.

Συνολικά 43 από τους πλουσιότερους Αμερικανούς μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από κάθε γωνιά του πλανήτη, από μέρη τόσο μακρινά όσο η Κίνα μέχρι αρκετά κοντινά όπως ο Καναδάς. Προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες σε έξι ηπείρους και η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στα 289 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού πλούτου των μελών της λίστας Forbes 400.

Μεταξύ αυτών των μεταναστών συγκαταλέγονται πέντε επιχειρηματίες που ανέβηκαν στην κατάταξη κατά τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φιγουράρει στην 259η θέση της λίστας με περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει επανειλημμένως πιέσει για την κατασκευή ενός τοίχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό και έχει εκδώσει ταξιδιωτική απαγόρευση εις βάρος σειράς μουσουλμανικών χωρών. Επίσης έχει προτείνει να τεθούν περιορισμοί στη νόμιμη μετανάστευση.

Ένας από τους πιο ανοιχτούς πολέμιους των μεταναστευτικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο πλουσιότερος μετανάστης της Αμερικής. "Βρίσκομαι εδώ επειδή είμαι πρόσφυγας”, δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου 2017 ο Sergei Brin,συνιδρυτής της Google, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί τότε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ταξιδιωτική απαγόρευση του Trump. 


O Brin, που είναι ο 9ος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, μετανάστευσε με την οικογένειά του από τη Μόσχα το 1979, όταν ήταν μόλις έξι ετών. Οι γονείς του ήταν μαθηματικοί και δεν μπορούσαν να αντέξουν τον αντισημιτισμό που επικρατούσε στην πατρίδα τους, έτσι εγκατέλειψαν τη Ρωσία. Ο Brin και η οικογένειά του εισήλθαν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στο Μέριλαντ. Αργότερα ο Brin πήγε στο πανεπιστήμιο Stanford για διδακτορικό, όπου γνωρίστηκε με τον Larry Page. Το δίδυμο παράτησε τις σπουδές του και ίδρυσε τη Google.

O Brin δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα και στην συνέχεια έκτισε μία τεχνολογική αυτοκρατορία στη Σίλικον Βάλεϊυς στην ίδια περιοχή. Όλοι - πλην ενός - έκαναν περιουσία στον τεχνολογικό κλάδο.
Ακόμη εννέα μετανάστες-επιχειρηματίες στη λίστα Forbes 400 ξεκίνησαν την επιχείρησή το. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, η Σίλικον Βάλεϊ είχε γίνει πόλος έλξης για πολλούς ιδιαίτερα εξειδικευμένους και φιλόδοξους μετανάστες, μεταξύ αυτών ο Elon Musk, ο ιδρυτής του eBay Pierre Omidyar, ο συνιδρυτής της Palantir Peter Thiel και ο συνιδρυτής του WhatsApp, Jan Koum. Ο Koum - ο οποίος έχει περιουσία αξίας 19,6 δισ. δολ. - γεννήθηκε στο Κίεβο και μετανάστευσε στις ΗΠΑ με τη μητέρα του όταν ήταν 16 ετών. Ξεκίνησε σφουγγαρίζοντας πατώματα σε σούπερ μάρκετ στην Καλιφόρνια και κατάφερε να υπογράψει ένα deal ύψους 19 δισ. δολ. το 2014 όταν πούλησε την εφαρμογή Whatsapp στο Facebook.

Μόνο δύο από τους μετανάστες στη λίστα είναι γυναίκες - πρόκειται για την Dagmar Dolby - τη γερμανίδα σύζυγο του Ray Dolby, ιδρυτή της Dolby Laboratories - και την Thai Lee, τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας πληροφορικής SHI International. Η Lee γεννήθηκε στην Μπανγκόκ το 1958, μεγάλωσε στη Νότια Κορέα και μετακόμισε στις ΗΠΑ στο γυμνάσιο. Είναι κόρη ενός επιφανούς Κορεάτη οικονομολόγου, έχει πτυχίο στη βιολογία και στα οικονομικά και είναι αυτοδημιούργητη.

Μέσα στους 43 μετανάστες της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ, συγκαταλέγονται και δύο Έλληνες. Πρόκειται για τον John Catsimatidis ο οποίος σύμφωνα με τη σελίδα του στο Wikipedia, γεννήθηκε πριν από 70 χρόνια στη Νίσυρο και λίγο μετά πήγε στις ΗΠΑ με τους γονείς του, όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Σήμερα η περιουσία του ανέρχεται στα 3,1 δισ. Δολ. Μεταξύ άλλων είναι ο ιδιοκτήτης, πρόεδρος και CEO της μεγαλύτερης αλυσίδας παντοπωλείων στο Μανχάταν και στο παρελθόν έχει θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Μάλιστα η περιουσία του είναι στο ίδιο ύψος με αυτή του Αμερικανού προέδρου.

Δεύτερος Έλληνας της λίστας, είναι ο 72χρονος επενδυτής Charles Dean Metropoulos, με περιουσία 2,5 δισ. δολ. Στις ΗΠΑ βρέθηκε με τους γονείς του όταν ήταν 10 χρονών και έχει καταγωγή από την Τρίπολη.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template